Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.09.2021 05:59:00, aktualizováno 12.09.2021 09:00:00

Tradičnímu portfoliu 60/40 odzvonilo. Co držet místo toho?

Inflace je dlouhodobě největší obavou investorů. Oslabuje kupní sílu peněz a i mírná inflace na úrovni 3 % ročně sníží za 24 let hodnotu peněz na polovinu. Tradičním portfoliem k překonání inflace bylo portfolio tvořené z 60 % akciemi a ze 40 % dluhopisy. To už ale dnes neplatí...

Porazit inflaci nebyl v uplynulých deseti letech problém. Akcie za tu dobu prudce vzrostly o 360 %, což dělá v průměru více než 16 % ročně. Není divu, že se valuace blíží rekordním hodnotám. Výnosy dluhopisů, už tak nízké, se za posledních deset let dále snížily – výnos amerických desetiletých státních dluhopisů o něco málo přes 1 %. Ale vysoké valuace akcií a nízké výnosy z dluhopisů znamenají, že v příštích deseti letech bude pro investory mnohem náročnější chránit skutečnou (o inflaci očištěnou) hodnotu svých investic.

V současné době vysoce kvalitní dluhopisy, které jsou díky konzistentním výnosům základem většiny portfolií a ochranou proti poklesu, nenabízejí ani výnos, ani zajištění proti inflaci. Po očištění o inflaci jsou výnosy vysoce kvalitních dluhopisů záporné. Jinými slovy, investice do amerických státních dluhopisů v příštích deseti letech zaručeně vydělá o 1 % méně než inflace. Mnoho investorů se může ptát: „Nezajišťují přeci vysoce kvalitní dluhopisy ochranu při výprodeji akcií?“ Odpověď zní: "Už ne." Při tak nízkých výnosech dluhopisy při výprodejích akcií již výrazně nerostou.

Asi před 20 lety rostly americké státní dluhopisy o 31 % a Aggregate Index vzrostl o 18 %, když akcie během kolapsu internetové bubliny klesly o 49 %. Na začátku pandemie v loňském roce akcie klesly o 34 %, ale státní dluhopisy vzrostly jen o 5 % a Aggregate Index dokonce ubral 3 %. Když se akciový trh propadl, nabízely vysoce kvalitní dluhopisy jen malé anebo žádné zajištění kvůli tomu, že výnosy byly tak nízké. Výnosy jsou dnes ještě nižší, takže investoři by měli očekávat, že dluhopisy budou při poklesu akcií nabízet ještě menší ochranu a měli by se jim vyhýbat.

Investiční portfolia však nejsou jen o dlouhodobém růstu. Pro mnoho investorů jsou také zdrojem likvidity k úhradě běžných nákladů. Investiční portfolio tvořené jen z akcií pravděpodobně časem překoná inflaci, ale také bude velmi volatilní.

Tradiční portfolio tvořené z 60 % akciemi a ze 40 % dluhopisy mělo řešit dva cíle – dlouhodobé zhodnocování kapitálu a zachování kapitálu. Ale vzhledem k dnešním valuacím pravděpodobně portfolio 60/40 žádného z těchto cílů nedosáhne, takže investoři musí své myšlení změnit. Zhodnocení kapitálu nad inflaci bude vyžadovat držení akcií a také některých cenných papírů citlivých na akcie, jako jsou dluhopisy s vysokým výnosem. Toto portfolio bude volatilní, ale investorům může nabídnout nejlepší šanci na překonání inflace.

Kvůli volatilitě nebude toto portfolio spolehlivým zdrojem likvidity pro běžné výdaje. Za tímto účelem by investoři měli mít také hotovostní portfolio a portfolio ekvivalentů hotovosti, jako jsou velmi krátkodobé a vysoce kvalitní dluhopisy. Výnosy budou mírné a pod inflací, ale účelem tohoto portfolia je pokrýt běžné výdaje.

Tradičnímu portfoliu 60/40, které většině investorům v posledních 40 letech dobře sloužilo, vypršela platnost. S výnosy na historicky nejnižších hodnotách a cenami blízkými historických maxim pravděpodobně toto tradiční portfolio nad inflaci neporoste, ani neposkytne velkou ochranu proti poklesu. Investoři by měli držet hotovost, aby mohli zaplatit aktuální výši výdajů a k tomu držet volatilnější portfolio akcií, aby dosáhli dlouhodobého růstu. Vysoce kvalitním dluhopisům, které jsou střední cestou mezi hotovostí a akciemi, už odzvonilo.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.09.2023Návrat 60 ku 40? - Portfolio podle Fidelity Patria (Patria Finance)
01.09.2023Návrat poměru 60 ku 40? Fidelity International (Fidelity International)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688