Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.09.2021 10:05:09

Pražská burza vystoupala na nová 11letá maxima, opouští ji další emise


V návaznosti i na přetrvávající optimistický zahraniční sentiment se pražská burza nepřestává vézt na růstové vlně. V pátek si dokázala polepšit již šestou seanci v řadě, nicméně některé denní přírůstky indexu PX byly spíše jen symbolické. Každopádně si za uplynulý týden index PX připsal 0,88 % na závěrečných téměř 1 294 bodů. Dividendový sesterský index PX-TR pak v návaznosti dále posunul svá historická maxima nad 2 606 bodů, čímž navýšil letošní výkonnost nad 30 %.

Lídrem trhu se v týdnu staly akcie KOFOLA, což se obvykle stává právě tak jednou do roka. Nicméně letos dokázaly poskočit již i výrazněji a to v druhém lednovém týdnu. Tehdy se však ještě více dařilo akciím CZG. Každopádně nápojový titul za poslední měsíc přidal již téměř 20 %, novou podporou v tomto týdnu byly zveřejněné růstové hospodářské výsledky. O letošní dividendě, potažmo očekávané nové dividendové politice pro následující roky, se však akcionáři stále nic nedozvěděli. Čekat se zkrátka dále bude na pozvánku na druhou letošní valnou hromadu, která by se měla uskutečnit v posledním čtvrtletí.


Svou vahou však hlavním tahounem domácího trhu byly akcie ERSTE. V domovské Vídni v září jen přidávaly a v pátek se již dokonce pokoušely bojovat zpět u pro ně významné hranice 35 EUR. Po oddychu z konce srpna se zpět ke svým historickým maximům navrátily akcie MONETA. Třetí bankovní titul KB posílil nejméně výrazně. Investoři každopádně jistě dotvářejí portfolia v návaznosti na očekávané ještě letošní dividendy bankovních titulů. Lze již totiž očekávat příslušné posvěcení od regulátorů.

Neobvyklý šestý týden v řadě si dokázaly polepšit akcie ČEZ a dostat se tak již nejvýše od listopadu 2012. Jasnou další podporou byly opět ceny elektřiny, které nezastavují posouvání svých historických maxim. Například domácí kontrakt pro příští rok se dostal již nad 93 EUR/MWh, pro rok 2023 nad 77 EUR/MWh. Pro porovnání při pohledu 4-6 let zpět, tehdy v dobách naopak cenových minim, ČEZ svou produkci v průměru prodával hlubokou pod hladinou 40 EUR/MWh.

Za zmínku stojí akcie PHILIP MORRIS, které pátečním závěrem o 20 překonaly svá letošní jarní maxima před dividendou, resp. uzavřely tak nejvýše od března 2019. Tehdy pro ně bylo stropem 15 800 ...

Oba londýnské tituly Avast a STOCK ve své domovině vlastně při absenci nových zpráv žádné výrazné změny nepředváděly. K jejich oddechování u nás navíc přispěla posilující koruna. K libře se ocitla na nejsilnějších úrovních od června. K akciím likérky možno zopakovat probíhající změny v akcionářské struktuře. Například britská skupina Polar Capital, která původně vlastnila 4,4% podíl již pozici zredukovala na téměř polovinu.

Vstup do posledního měsíce současného čtvrtletí sebou přinesl avízo pro pravidelnou aktualizaci indexů. V indexech PX zatím nadále zůstane všech 13 emisí, při nastávající pravidelné rebalanci ke konci páteční seance 17. září, však dojde k uplatnění redukčního faktoru u akcií ERSTE a Avast. Primárně u softwarového by tak mělo dojít k návratu váhy do 20% limitu, který je delší dobu překonáván. Aktuálně akcie Avast vládnou domácímu trhu s vahou v indexu 22,7 %.

 

Závěrem možno zmínit na základě žádosti emitenta odchod akcií VGP , které sice byly zařazeny na prestižním „Prime Market“, nebyly však součástí indexu PX. V Belgii právně registrovaný developer, s českými kořeny a aktivitami, se na pražské burze objevil na konci roku 2007. Pouze však formou duálního listingu, když primární emise se uskutečnila jen na Euronextu v Bruselu za kurz 15,25 EUR. V Praze se tak s titulem prakticky neobchodovalo, obvykle jen když se cena se zpožděním snažila skokově dohánět vývoj na Euronextu. Naposledy se v Praze obchod uskutečnil před rokem za kurz 2 010 . Pro zajímavost na domovském trhu titul v pátek uzavřel na historickém maximu 207,50 EUR, tedy v přepočtu zhruba na 5 270 . Trh vlastně „rodinného“ developera s aktivitami v 11 zemích oceňuje již na 108 mld. .


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688