plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  03.09.2021 00:00:00

Plzeň: Kam vyrazit o víkendu? Na Žebřík za muzikou, do muzeí za poznáním, za pochoutkami na náplavku

Kam vyrazit o víkendu? Na Žebřík za muzikou, do muzeí za poznáním, za pochoutkami na náplavku

První zářijový víkend slibuje slunečné počasí i pořádnou dávku kulturních, hudebních a dalších zajímavých akcí. V centru Plzně už od čtvrtka vládne festival pouličního umění Pilsen Busking Fest, Muzejní nocpátek večer otevře muzea a galerie, koná se dlouho odkládaný hudební večer Žebřík v areálu DEPO2015 i Summer City Fest na pláži Velkého boleveckého rybníka nebo všemi chutěmi a vůněmi mazaný plzeňský festival pouličního jídla TUTO jídlo?

Foto: H. Josefová

Foto: H. Josefová

Plzeňská muzejní noc

V noci je většinou muzeum to poslední místo, kam by vás napadlo vyrazit. Ale pozor, je tu Plzeňská muzejní noc, kdy v netradiční dobu otevírají své brány muzea a galerie. Expozice můžete během večerních hodin v pátek 3. září navštívit zdarma nebo za symbolické vstupné a užít si je v úplně jiném světle. Nechte se zlákat třeba do interiéru od architekta Adolfa Loose do domu Huga Semlera, kde vás čeká videomapping a přímo audiovizuální smršť, do Západočeské galerie nebo Pivovarského muzea.

Pilsen Busking Fest

Od čtvrtka 2. září až do neděle 5. září je možné v historickém centru Plzně obdivovat desítky pouličních umělců z několika zemí světa. Koná se Pilsen Busking Fest. Na své si přijdou zejména milovníci různorodých uměleckých směrů, kteří se můžou těšit na hudební vystoupení, komedianty, tanečníky, žongléry a další umělce. Vstupenky netřeba, stačí jen hodit pár drobných do klobouku a bavit se.

Hudební ceny Žebřík

Letošní slavnostní vyhlášení cen Žebřík je rovnou dvojité. A není to tím, že v DEPO2015 v pátek 3. září vyrostou hned dvě hudební scény, kde to odpálí ty nejzářivější hvězdy českého hudebního nebe, ale budou také vyhlášeni vítězové a vítězky hned dvou ročníku hudební ankety Žebřík najednou. Koncertně vystoupí Miro Žbirka, Anna K. nebo Marpo a jeho Troublegang.

Prohlídky katedrály sv. Bartoloměje

Gotická katedrála sv. Bartoloměje na náměstí Republiky se dočkala své největší rekonstrukce za sto let. Po dlouhých třech letech láká návštěvníky, kteří se mohou vydat na prohlídku interiéru katedrály a dozvědět se víc o historii stavby, nebo zavítat do nové expozice, obdivovat původní krov a pak vystoupat na věžní ochoz. A na výšlap na věž bude o víkendu přímo ideální počasí!

Komentované prohlídky města s infocentrem

Sezona tematických komentovaných prohlídek historického centra se chýlí ke konci. Pokud jste se chtěli vypravit na obhlídku města s průvodci, kteří vědí první poslední, máte jednu z posledních letošních šancí. V pátek 3. září můžete vyrazit na Báje a pověsti plzeňské, v sobotu 4. září na tradiční prohlídkovou trasu kolem nejvýznamnějších památek To nejlepší z Plzně. V neděli 5. září je v nabídce žádaná trasa Židovská Plzeň. Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru vedle radnice anebo online prostřednictvím Plzeňské vstupenky.

TUTO jídlo 2021 – festival plzeňské gastronomie

V Plzni tutáme a také milujeme dobré jídlo a pití. Pojďte o víkendu 4. a 5. září ochutnat speciality z plzeňské kotliny na Náplavku na Radbuze. Čekají vás dva dny plné výborného jídla i pití z plzeňských podniků a restaurací. Cukr, výběrová káva, limonáda, pivo, čaj, rum, šťavnaté burgery, polévky…těšíme se!

Summer City Fest

Pláž Velkého boleveckého rybníka v pátek a sobotu 3. a 4. září pořádně rozproudí už 9. ročník festivalu Summer City Fest! O pestrý dvoudenní program plný hudby se postarají čeští i slovenští umělci. Bolevecké vody ovládne Kapitán Demo a zahrají i Prago Union, Rest a Renne Dang. Oslavte začátek školního roku ve velkém stylu.

Festival Industry Open 2021 se loučí

Festival Industry Open 2021 se v sobotu 4. září loučí s letošním ročníkem komentovanou prohlídkou v Muzeu Lobzy. Pokud jste se do expozice s názvem Příběhy dvoutaktů ještě nevypravili, teď máte možnost to napravit. Na Rolnickém náměstí v Lobzích v tzv. Svobodnickém dvoře se ukrývá takřka kompletní kolekce značek a typů vozidel vyráběnou bývalým koncernem IFA v NDR a dalšího příslušenství. A za zmínku stojí i „retro pokojíčky“ a připomínka cestování za dob socialismu. Do Muzea Lobzy se můžete vypravit kromě soboty i v pátek večer na prohlídku od 19 hodin v rámci Plzeňské muzejní noci.

Pro dobroty na farmářské trhy

Dopoledne v sobotu 4. září v Plzni opět zpříjemní oblíbené farmářské trhy na náměstí Republiky. Jako každý týden vás tu mezi 8 a 12 hodinou čeká pestrá skladba farmářů, pěstitelů a výrobců regionálních potravin, z jejichž nabídky si určitě vyberete něco na snídani nebo třeba nedělní oběd.

Dětské představení v DJKT

Neděle 5. září na Malé scéně Divadla Josefa Kajetána Tyla patří dětskému publiku. Novou sezónu v plzeňském divadle si užijete ve světě večerníčků. Těšit se můžete na divadelní zpracování knih Václava Čtvrtka Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky. Pár vstupenek ještě k mání je.

AIMTEC Open Race

O víkendu nemusíte jen jíst, pít a hodovat. Na své si přijdou i sportovci, a to na AIMTEC Open Race, sportovní akci pro všechny, co mají rádi pořádnou jízdu na kole. Vybírat můžete z dlouhé, nebo ještě delší trasy – 37 nebo 65 km. Čeká na vás Desetiboj trochu jinak i doprovodný program nejen pro ty nejmenší. Startuje se v sobotu 4. září v 8 hodin u sv. Jiří na Doubravce.

Kam v Plzni vyrazit o víkendu najdete podrobněji na:
www.visitplzen.eu/vikendovy-program

Text: Visit Plzeň


Zveřejněno: 3. 9. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688