Redakce (Kurzy.cz)
Investice  |  03.09.2021 08:54:28

Inflace z pohledu Fedu již „dostatečně pokročila“, ale co s druhým dílem mandátu – zaměstnaností?


Z pohledu finančního trhu je dnešek vrcholem týdne – v USA bude zveřejněna měsíční statistika z trhu práce. Jeho vývoj je nyní hlavním vodítkem pro rozhodnutí o načasování snižování tempa nákupu aktiv, jelikož inflace dle Fedu již tento krok opodstatňuje. Nicméně kromě inflace a trhu práce, které spadají do duálního mandátu Fedu, budou centrální bankéři brát v potaz i širší ekonomické prostředí. Z globálního pohledu o něco méně zajímavé téma bude dnešní zveřejnění růstu tuzemských mezd za 2Q21.

Před zveřejněním měsíční statistiky v průběhu týdne již dorazily dílčí ukazatele z trhu práce. Včera zveřejněná týdenní data počtu nových i pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti ke konci týdne navázala na klesající trend, a skončila tak v souladu s odhady. Ve středu vyšel zajímavější ADP report. Pro trh byl zklamáním, když nově vytvořených pracovních míst (mimo veřejný sektor) v srpnu přibylo 374 tisíc (oproti 326 tisícům v červenci), zatímco trh očekával růst o 625 tisíc. A i když je ADP report rizikem pro dnešní mon-farm payrolls (statistiku o růstu počtu zaměstnanců mimo zemědělský sektor, která zahrnuje zhruba 80 % americké pracovně aktivní populace), minulý měsíc potvrdil, že ne vždy tomu tak je. V červenci ADP taktéž skončil pod odhady, non-farm payrolls ale nakonec pozitivně překvapily. Zda se to bude opakovat i tentokrát, zjistíme až v odpoledních hodinách. Podle tržního odhadu stouply non-farm payrolls o 725 tisíc. Jednoduše řečeno, v srpnu mělo být v americké ekonomice obsazeno dalších 725 tisíc pracovních míst. Zda by takový přírůstek byl pro Fed dostatečný, je otázkou. Aktuálně je o 5,7 miliónu méně zaměstnaných než před pandemií. To je hodně, ale v kontextu nejnižšího bodu – 22 miliónu oproti předpandemické úrovni je viditelné pokračující zlepšování. Vzpomeňme si ale na slova Jerome Powella na nedávné konferenci v Jackson Hole, kde zmínil, že k maximální zaměstnanosti je ještě kus cesty a zdůraznil, že předčasné zpřísnění monetární politiky by procesu oživení mohlo stát v cestě. Jeho proslov se nesl spíše v holubičím tónu, což na trhu povzbudilo apetit k riziku, který nakonec prospěl i koruně. Slabší, než očekávaná měsíční statistika by tomuto sentimentu dále napomohla. V opačném případě by ale trh mohl začít očekávat, že program nákupu aktiv bude stažen rychlejším tempem. Kromě non-farm payrolls bude důležitý také růst mezd a míra nezaměstnanosti, které mělo k poklesu z 5,4 na 5,2 % napomoci ukončení některých benefitů v nezaměstnanosti.

Meziroční statistika české průměrné měsíční mzdy za 2Q21 bude významně zkreslena směrem vzhůru, a vydá tak poněkud nepřesný obrázek. Vstoupí do ní totiž nízká srovnávací základna z loňského roku, kdy mnoho zaměstnanců pobíralo namísto mzdy ošetřovné či náhrady za nucenou karanténu. Naopak letos do tohoto období připadá další kolo výplat bonusů zdravotníkům. Jelikož oficiální statistika tyto efekty nijak neočišťuje, očekáváme výrazný meziroční růst reálné mzdy o zhruba 10 % (medián trhu činí necelých 6 %). 


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688