Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.09.2021 07:33:18

Zlepšení na americkém trhu práce navnadí Fed (Ranní zpráva z finančního trhu)

Klíčovou událostí dne bude odpolední publikace amerických dat ze srpnového trhu práce. Stále robustní čísla by měla potěšit tamní centrální bankéře a přimět je k debatě ohledně počátku konce programu odkupu aktiv. Finální čísla srpnových PMI a ISM ze sektoru služeb eurozóny a USA potvrdí vysokou úroveň aktivity v tomto sektoru. Z domova se dočkáme silných čísel z trhu práce v podobě vývoje mezd během Q2 21. Statistiky by měly potvrdit odhodlání ČNB pokračovat ve zpřísňování měnových podmínek.

Aktivita nejenom v evropském sektoru služeb narazila na strop

Světový ekonomický kalendář dnes nahrává dolarovému úrokovému diferenciálu a zeleným bankovkám na úkor společné evropské měny. Finální statistiky PMI z evropských zemí i eurozóny jako celku ukážou na stále vysoké hodnoty v pásmu expanze, nicméně samotný index již má vrchol za pravděpodobně sebou, případně jsme na vrcholu. Jednak je jasné, že po otevření sektoru služeb již je největší akcelerace růstu za námi, do toho panují obavy z dopadu mutace delta a otazníky ohledně úrovně proočkovanosti a účinku vakcín. Z druhé strany Atlantického oceánu pak očekáváme další silná data, i když tvorba pracovních míst bude o něco slabší než v předchozích dvou měsících, které byly ve znamení vysoké tvorby míst ve školství. Významný pokles na 5,2 % by měla zaznamenat míra nezaměstnanosti. Právě zlepšující se trh práce je spolu s inflačním prostředím příznivým podhoubím pro diskusi o tom, kdy Fed začne s omezováním programu odkupu aktiv.

Střípkem do mozaiky pokračujícího příběhu zvyšujících se sazeb ze strany ČNB a faktorem hovořícím ve prospěch koruny by mělo být dnešní zveřejnění statistiky mezd za druhé čtvrtletí. Růst průměrné mzdy podle našeho odhadu v letošním druhém čtvrtletí zrychlil v meziročním vyjádření z 3,2 % na 8,4 %. Významný podíl na tom měla nízká srovnávací základna loňského roku. Mzdy pravděpodobně rostly svižným tempem také oproti prvnímu čtvrtletí, a to jak v soukromém, tak i ve veřejném sektoru. Stále větší počet zaměstnavatelů navíc hlásí problémy s nedostatkem volných pracovních sil. Zvýšení mezd ve veřejném sektoru z velké části souviselo s výplatou v pořadí již druhých mimořádných odměn ve zdravotnictví. Nárůst mzdové dynamiky v reálném vyjádření však tlumila vyšší inflace. Meziroční růst reálné průměrné mzdy tak podle nás ve druhém čtvrtletí zrychlil z 1,0 % na 5,5 %. Podrobnější komentář (nejenom) k předpokládanému mzdovému vývoji během Q2 21 naleznete v reportu Měsíční předpovědi – září 2021 zde https://bit.ly/3gXSc01.   

Koruna na tříměsíčním maximu

Včerejší obchodování na globálním devizovém trhu bylo poměrně klidné. Ekonomický kalendář toho mnoho nenabídl – červencové ceny průmyslových výrobců svou výší potvrdily silné pnutí v důsledku nedostatku komponent pro výrobu. Euro se proti dolaru drželo stabilní kolem 1,185 USD/EUR, v průběhu americké seance se lehce posunulo výš.

Česká koruna včera navázala, alespoň v prvních hodinách seance, na středeční posilující trend, když se její kurz vůči euru během dopoledne dostal až k 25,32 CZK/EURTakto silná byla česká měna naposledy v první polovině června, kdy trh začal spekulovat na zahájení cyklu zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB. I tentokráte stojí za atraktivitou české měny z pohledu zahraničních investorů úrokový diferenciál. Předpokládáme, že již na konci měsíce přistoupí ČNB k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Klíčová dvoutýdenní reposazba pak již bude začínat jedničkou. To potvrdil ve svém včerejším televizním vystoupení i guvernér Rusnok. Centrální banka podle něj bude pokračovat v postupném zvyšování úrokových sazeb. On sám prý bude pro jejich zvýšení hlasovat na všech třech zasedáních bankovní rady, která do konce roku zbývají.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688