mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  02.09.2021 15:54:00

Nový závod firmy BTL v bulharském Plovdivu za čtvrt miliardy

Nový závod firmy BTL v bulharském Plovdivu za čtvrt miliardy

31.08.2021 / 15:45 | Aktualizováno: 02.09.2021 / 15:54

Známý dodavatel zdravotnických potřeb a vybavení rozšiřuje svou výrobní základnu díky výstavbě nového závodu v druhém největším bulharském městě Plovdivu. Firma vstoupila na místní trh již před více než 20 lety a nynější investice je logickým krokem v dalším rozvoji aktivit nejen v Bulharsku, ale i při posílení pozice na světových trzích. Společnost BTL velmi dobře spolupracuje s místní samosprávou, ostatně i díky jejímu projektu znovu ožívá průmyslová zóna a vznikne i zhruba 500 nových pracovních míst.

Slavnostní zahájení výstavby závodu v Plovdivu

Slavnostní zahájení výstavby závodu v Plovdivu

Společnost BTL byla založena v roce 1993. Od svého založení prošla velkým rozvojem a postupně si vybudovala silnou pozici na mezinárodních trzích. BTL patří ke špičce ve 3 oborech, pro něž vyvíjí a vyrábí vysoce technologické přístroje – fyzioterapii, kardiologii a estetické medicíně. Dnes firma zaměstnává přes 2 000 zaměstnanců ve více než 55 zemích na 5 kontinentech a v loňském roce utržila 7 miliard korun. V letošním roce plánuje navýšit tržby na 9,5 miliardy. Její výrobky se vyváží do více než 120 zemí v 6 světadílech.

V Česku sídlí BTL v Benešově u Prahy, kde zajišťuje výrobu téměř 140 pracovníků. Vývojové středisko se nachází v pražských Vokovicích a zaměstnává na 200 inženýrů, přičemž firma by ráda navýšila jejich počet o další třetinu.

Společnost BTL si jako sídlo v Bulharsku vybrala druhé největší město Plovdiv. Město se rozprostírá v údolí Hornotrácké nížiny na obou březích řeky Marica ve střední části země, zhruba 150 kilometrů od hlavního města. Zdejší činnost BTL je zaměřena především na montáž finálních výrobků. Dle vyjádření technického ředitele Tomáše Drbala je firma v Bulharsku velmi dobře zavedena a disponuje kvalitními pracovníky. Je třeba dodat, že společnost BTL Industries provozuje kromě výrobní základny v Plovdivu i výzkumné a vývojové centrum v Sofii s 30 zaměstnanci.

Minulý rok se firma zapojila díky pandemii koronaviru přechodně i do výroby plicních ventilátorů a nabízí i vlastní respirátory třídy FFP2.

Nové sídlo se nachází poblíž městského centra na pozemku o rozloze 25 000 m2. Vedení podniku uvedlo, že s ohledem na růstový potenciál firmy a možná rizika spojená s případným vypovězením nájmu se jedná o nevyhnutelný a potřebný krok. Nový závod umožní sloučit výrobu ze tří současných míst do jednoho, navíc zbyde i dostatek prostoru pro další rozšíření. Stěhování do nových prostor plánuje vedení firmy na rok 2023. Závod bude energeticky úsporný, bude vybaven rekuperací, chlazením z energeticky šetrných zásobníků a ze 70 procent by měl pokrýt vlastní spotřebu dodávkami elektřiny z fotovoltaických panelů. Zvýšení efektivity procesů přinesou např. i automatizované sklady nebo robotické distribuční systémy. Počítá se i s navýšením počtu pracovních míst až o 500 osob, čímž by spolu se stávajícími 360 zaměstnanci zaměstnávala BTL v Plovdivu téměř 900 pracovníků.

Celá výstavba komplexního areálu by měla společnost vyjít zhruba na 260 milionů korun. Taková investice patří v regionu k těm nejvýznamnějším a svým oborovým zaměřením ladí s přáním místní samosprávy přitáhnout do Plovdivu zahraniční investory s moderními technologiemi. I proto jsou ohlasy na zahájenou výstavbu na politické i ekonomické scéně velmi pozitivní. Nový závod se nachází ve víceúčelové zóně Východ v blízkosti důležité dopravní tepny města, které pro potřeby nového výrobního areálu zajistilo rekonstrukce sousedních ulic. „Jsem si jistý, že dobrý příklad BTL Industries dodá odvahy a přiláká bulharské i mezinárodní podnikatele, aby pomohli s dalším rozvojem Plovdivu, za což patří celému týmu této firmy velký dík,“ uvedl zástupce primátora Plovdivu Stefan Stojanov při slavnostním zahájení stavby. Náměstkyně ministra hospodářství Jana Balnikovová pak pogratulovala vedení firmy k profesionálnímu přístupu a ocenila význam investice pro město Plovdiv i přilehlý region, který má ambici stát se klíčovou průmyslovou zónou na Balkáně.

Pozitivní hodnocení místních institucí sdílí i velvyslanectví ČR v Sofii, které celý projekt pozorně sleduje a poskytuje podporu firmě jak při jednáních s úřady v rámci procesu schvalování a výstavby, tak i formou propagace a zviditelňování jako dobrého příkladu dvoustranné ekonomické spolupráce.

Petr Vávra, zástupce velvyslance a ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Sofii

Jan Urban, stážista, Velvyslanectví ČR v Sofii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688