sukl.cz (SÚKL)
Zdraví  |  02.09.2021 12:07:19

Postoj ECDC a EMA k posilovacím a případným dalším dávkám vakcín proti covid-19

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) dnes vydalo technickou zprávu, dle které není na základě současných důkazů naléhavá potřeba podání dalších či posilovacích dávek vakcín proti covid-19 plně očkovaným osobám v běžné populaci. V rámci očkování však mohou být zváženy dodatečné dávky pro osoby se silně omezeným imunitním systémem.

Je důležité rozlišovat mezi posilovací dávkou pro osoby s normálním imunitním systémem a dalšími dávkami pro osoby s oslabeným imunitním systémem. Některé studie uvádějí, že dodatečná dávka vakcíny může zlepšit imunitní odpověď u osob s oslabenou imunitou, jako jsou osoby po transplantaci orgánů, jejichž odpověď na očkování může být snížena. V takových případech by již nyní měla být zvážena možnost podání další dávky. Rovněž je možné zvážit podání dodatečné dávky jako preventivní opatření seniorům, zejména těm, kteří pobývají v zařízeních dlouhodobé péče.

Důkazy o účinnosti vakcín proti covid-19 a době trvání ochrany ukazují, že všechny očkovací látky schválené v EU/EHP poskytují vysokou ochranu před hospitalizací související s onemocněním covid-19, před závažným onemocněním a úmrtím. Data však ukazují, že přibližně jeden ze tří dospělých v EU/EHP starších 18 let stále není plně očkován. V této situaci by nyní mělo být prioritou očkovat všechny, kteří mohou být očkováni a kteří ještě nedokončili doporučené základní očkovací schéma.

Rovněž je nezbytné nadále dodržovat všechna protiepidemická opatření, jako je dodržování odstupů, hygiena rukou a dýchacích cest a v případě potřeby používat ochranu dýchacích cest, zejména ve vysoce rizikových prostředích.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nyní také posuzuje údaje o dalších dávkách a zváží, zda je v tomto ohledu vhodné rozšířit rozhodnutí o registraci a aktualizaci souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace. EMA bude rovněž posuzovat údaje o posilovací dávkách. Během posuzování příslušných údajů Evropskou agenturou pro léčivé přípravky mohou členské státy zvážit přípravné plány pro podávání posilovacích a dalších dávek.

Doporučení ohledně dalších a posilovacích dávek zůstává výsadou národních imunizačních komisí, které dávají doporučení k očkovacím kampaním v každém členském státě EU. Jen tak mohou být zohledněny místní podmínky, včetně epidemiologické situace (šíření viru a jeho variant), dostupnosti očkovacích látek a kapacit vnitrostátních zdravotnických systémů.

ECDC bude ve spolupráci s EMA případně aktualizovat svou technickou zprávu podle toho, jak budou dále shromažďovány a posuzovány údaje, které budou k dispozici k posilovacím a dodatečným dávkám. Mělo by rovněž pokračovat pečlivé sledování údajů o účinnosti vakcín a průlomových infekcích (infekce u již očkovaných osob), zejména u zranitelných skupin ohrožených závažným průběhem covid-19. Členské státy se mezitím musí připravit na možné přizpůsobení svých očkovacích strategií, pokud by bylo zaznamenáno podstatné snížení účinnosti očkovacích látek v určitých skupinách obyvatel.

V souladu s touto rozvahou vydala již 23. 8. 2021 společné doporučení Česká vakcinologická společnost, Česká společnost pro alergologii a klinickou imunologii ČLS JEP, Společnost infekčního lékařství ČLS JEP a Společnost pro epidemiologii a mikrobiologii ČLS JEP k přeočkování a aplikaci dodatečných (třetích) dávek vakcíny proti onemocnění covid-19.

Státní ústav pro kontrolu léčiv poskytl k podání třetí, posilovací dávky vakcíny proti covid-19 stanovisko Ministerstvu zdravotnictví ČR, které je v souladu se stanoviskem odborných společností.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688