Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  02.09.2021 10:54:32

Apple po dlouhodobém nátlaku umožní některým aplikacím vyhnout se jeho třicetiprocentní provizi

Apple po dlouhodobých stížnostech vůči svému App Store umožní vývojářům některých aplikací, jako je Netflix, propojit svůj software s externími webovými stránkami k platbám uživatelů. Řeší tím rovněž vyšetřování Japonské komise pro spravedlivý obchod.

Změna pro aplikace zobrazující obsah, jako jsou časopisy, noviny, knihy, audio, hudba a video, vstoupí globálně v platnost počátkem příštího roku. Doposud Apple nutil vývojáře, aby využívali jeho systém nákupů v aplikaci, u kterého si účtuje až 30% provizi. Toto pravidlo bude ale i nadále platit pro hry, nejlukrativnější třídu mobilních aplikací, i pro nákupy v aplikacích.

V současné době roste regulace i kritika dominantního postavení Apple a Google na trhu mobilních platforem. V úterý v Jižní Koreji prošel nový zákon, který má přinutit tyto dva přední provozovatele obchodů s aplikacemi umožnit uživatelům vybrat si online platební metodu. Tento zákon, který ještě čeká na podpis prezidenta Moon Jae-ina, je první legislativou svého druhu a podobná opatření zvažují i zákonodárci v USA.

Historická odhodlanost Applu udržet si svých 30 % v listopadu polevila. Společnost oznámila, že sníží svůj poplatek pro výrobce aplikací vydělávající přes 1 milion dolarů ročně, na 15 %. Poslední zprávy pomáhají společnosti dosáhnout dohody také s japonským regulátorem, který nyní uzavírá vyšetřování App Store.

„Velice si vážíme Japonské komise pro spravedlivý obchod a vážíme si práce, kterou jsme společně odvedli, což vývojářům čtecích aplikací pomůže usnadnit pro uživatele nastavení a správu svých aplikací a služeb,“ uvedl v prohlášení Phil Schiller, který na App Store dohlíží.

V srpnu se Apple rovněž rozhodl ustoupit ve sporu s vývojáři a po dohodě s nimi umožní, aby tvůrci aplikací mohli přímo kontaktovat zákazníky a informovat je o jiných možnostech platby než přes virtuální obchod App Store, který patří Applu.

Společnosti jako Netflix a Spotify Technology si dlouhodobě stěžují, že jim Apple nedovoluje propojení se svými webovými portály, aby se uživatelé mohli přihlásit ke svým službám. Apple dříve odmítal nebo odstraňoval aplikace třetích stran, které se pokoušely nasměrovat uživatele k alternativním platbám na webu a Netflix kvůli tomu jednoduše možnost registrace v aplikaci nenabízí. Na začátku roku 2022 ale přibude tlačítko, které vás přesměruje na web Netflixu, kde se zaregistrujete a zaplatíte.

Platby ve hrách představují více než polovinu tržeb App Store a podle Sensor Tower to je 26 miliard USD z celkových spotřebitelských výdajů 41,5 miliardy USD v první polovině letošního roku. Ale nová změna politiky tento příjem neovlivňuje. Aplikace s předplatným, u nichž je největší pravděpodobnost, že budou mít z této změny největší užitek, představují za zmíněné období jen méně než 13 % výdajů uživatelů App Store a Android Play Store.

Změna politiky také neřeší právní spor Applu s Epic Games kvůli nákupům v celosvětovém herním hitu Fortnite, který za 30 měsíců vygeneroval v App Storu tržby přes 1 miliardu dolarů. Epic si chce rovněž vyřizovat nákupy v aplikaci napřímo a soudce, který nad soudním procesem mezi oběma společnostmi dohlíží, navrhl, aby Apple udělal kompromis a provedl změny podobné té, která byla dnes oznámena u čtecích aplikací.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688