mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  01.09.2021 15:02:00

JAR: Podmínky vstupu do země - velmi vysoce riziková země

JAR: Podmínky vstupu do země - velmi vysoce riziková země

22.08.2021 / 14:53 | Aktualizováno: 01.09.2021 / 15:02

Od 23. 8. 2021 OO MZdR ČR přesouvá JAR do kategorie zemí s velmi vysokým ritikem nákazy COVID-19, tmavě červených, nadále však nedoporučuje občanům ČR cestování do této oblasti. Neodkladné cesty je vhodné registrovat v systému DROZD.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ JAR A TRANZIT:

Jihoafrická republika je na základě ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví zařazena mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19. Z uvedeného důvodu se českým občanům a občanům s pobytovým oprávněním v ČR nadále nedoporučuje do země cestovat. Upozorňujeme na povinnost předem cestu, která nesnese odkladu oznámit MZV formou registrace v DROZDu (https://drozd.mzv.cz/)

Podmínkou pro vstup do JAR je vyplnit online formulář zde a mít u sebe negativní výsledek RT-PCR testu, který nebude starší 72 hodin před odletem letadla. Certifikát musí obsahovat jméno a podpis lékaře, kterým byl vystaven.

2. DOPRAVA

Pro mezinárodní přepravu (osobní i nákladní) je otevřeno 5 letišť (O.R. Tambo a Lanseria v Johannesburgu, Kapské Město, Durban a Kruger). Pozemní hranice JAR jsou od 15. února částečně otevřeny, s ohledem na výskyt nové mutace koronaviru je zprůchodněno 20 hlavních pozemních přechodů (uzavřeno zatím zůstává 33 pozemních přechodů).

Otevřeno je 20 pozemních přechodů:

Seznam (PDF, 153 KB)

3. OPATŘENÍ

Stupeň lockdownu:

Dne 26.7. 2021 přechází země do stupně 3 (5. je nejpřísnější) stavu národní katastrofy.

Zmírněná opatření:

  • doposud uzavřená provincie Gauteng (sídlo ZÚ) se otevírá i pro běžný turismus (Pozn.: předpokládáme, že ještě v tomto týdnu budou obnoveny vnitrostátní letecké linky),
  • otevírají se školy,
  • jsou povolena politická, náboženská a kulturní shromáždění. Limity platí stejně jako při návštěvnosti restaurací a vnitřních sportovních zařízení, tyto musí ukončit provoz do 21:00 hod., podávání alkoholických nápojů je povoleno do 20:00 hod.,
  • nadále platí zákaz vycházení od 22:00 hod. do 04:00 hod.,
  • povolen volný prodej alkoholu (Po – Čt od 10:00 hod. do 18:00 hod.),
  • nadále je zachována povinnost nosit ve veřejných prostorech roušky,
  • jakékoliv porušení těchto opatření bude trestně stíháno.

Bezpečnostní upozornění:

ZÚ nadále doporučuje občanům ČR, aby se vyhnuli shromažďování většího počtu osob v provinciích Gauteng a Kwa-Zulu Natal, zejména v oblastech nedávných nepokojů a rabování, neboť nadále hrozí bezpečnostní riziko. Vláda JAR se intenzivně věnuje obnově škod po nendávných nepokojích. Přestože se podařilo obnovit výkon práva a pořádku, v místech zůstávají rozmístěny zvýšené počty policejních jednotek a armády, a to za účelem ochrany kritických bodů infrastruktury, zajištění bezpečného průjezdu zásobovacích vozů po hlavních silničních tazích a k případnému potlačení nově vzniklých nepokojů.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE a testovací laboratoře na covid:

NHLS Testing Laboratories – National Health Laboratory Service

COVID-19 South African Coronavirus News And Information. (sacoronavirus.co.za)

Covid Hotline: WhatsApp: 0600-123456

http://www.dirco.gov.za/

http://www.dirco.gov.za/docs/2020/corona_virus0930.htm?fbclid=IwAR1e2WsQrxOGDLKTsE348OJ-__2ZUoedGo-_KWQwyATq-yWjzkqdlFeyQDk

http://www.thepresidency.gov.za/

https://www.tourism.gov.za/Pages/home.aspx

Seznam testovacích laboratoří covid - PCR v JAR:

NHLS Testing Laboratories – National Health Laboratory Service

Lancet Laboratories

Očkování:

S účinností od 1. 9. t.r. bude zahájeno očkování pro kategorii osob ve věku 18 – 34 let. V současné době je očkováno cca 300 tis. osob denně, 10 % obyvatelstva (celkem cca 59 mil. osob) již obdrželo alespoň první dávku. Jsou v jednání kontrakty s firmami Pfizer a Johnson and Johnson o dodávce až 31 mil. vakcinačních dávek.

Od 17. 5. v JAR probíhá 2. fáze vládního očkovacího programu, která míří na skupinu osob starší 60 let a osoby s dodatečnými zdravotními komplikacemi (zhruba 13 mil. osob). Tato fáze by měla probíhat do konce října. Od listopadu 2021 do února 2022 by měla proběhnout závěrečná 3. fáze (dalších 22.5 mil. osob). Kromě vakcíny Johnson&Johnson nyní JAR aplikuje i vakcíny firmy Pfizer. Vláda pokračuje v jednání o dodávkách ruské vakcíny Sputnik V (slíbeno je údajně dodání až 20 mil. dávek, dalších 5 mil. dávek je v jednání s čínským výrobcem Sinovac - oboje na komerční bázi - tyto vakcíny však zatím nebyly místními orgány schváleny pro použití v JAR).

V současnosti JAR očkuje zhruba 80.000 - 100 000 osob denně s tím, že má kapacity na očkování až 150.000 osob denně. Očkování probíhá na 570 veřejných a soukromých vakcinačních centrech. Naočkováno bylo zatím zhruba 2 mil. osob (z toho 480.000 zdravotníků). Vláda chce v krátké době zvýšit očkovací kapacity na 250.000-300.000 osob denně. Mezi udávanými důvody pro zatím pomalejší než očekávanou rychlost realizace očkování je dostupnost vakcín - JAR nejprve musela odstoupit od aplikace vakcín AstraZeneca, které se ukázaly být málo účinné proti jihoafrické mutace coronaviru 501.V2 a přejít na vakcíny Johnson&Johnson.

5. NÁVRAT DO ČR

Cestující z JAR musí před cestou do ČR oznámit svůj příjezd krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště, a to vyplněním Příjezdového formuláře, a potvrzení o jeho vyplnění předložit hraniční kontrole.

Dále viz samostatný článek na webu ZÚ a www.mzv.cz

přílohy

Seznam - 152 KB PDF (Acrobat dokument) 22.2.2021
https://www.mzv.cz/file/4216170/COVID_19_CIRCULAR_NO_1_OF_2021.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688