Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.09.2021 09:32:43

Pražská burza zažila nejlepší srpen za 9 let, když jen dvě emise se lehce začervenaly. V očekávání nejen další dividendy

  • letošní výkonnost pražské burzy se přehoupla přes 25 %, po započítání dividend přesahuje 29 %
  • objemy obchodů v srpnu meziročně vzrostly o 73 %, překročily 10 mld.
  • nejobchodovanější ČEZ se postaral téměř o třetinu obchodů

V srpnu se pražská burza vezla vůbec na největší vlně optimismu v tomto roce. Index PX si totiž polepšil o výrazných 6,18 %, tedy zažil nejlepší měsíc v tomto roce. Při pohledu do historie na samotný srpen, lépe se pražské burze v druhém prázdninovém měsíci vedlo naposledy v roce 2012, kdy posílila dokonce o 6,8 %. Každopádně v srpnu neobvykle hned tři emise dokázaly přidat dvouciferným tempem.

Lídrem srpna se staly akcie STOCK, což ovlivnil oznámený zájem o firmu ze strany lucemburské Sunray Investments, resp. vlastně fondů CVC, které v minulosti byly například více než desetinovým vlastníkem softwarové Avast. Na 20. září je svolána valná hromada, která bude převzetí řešit. A na přelomu roku by tak akcie likérky mohly zmizet z burz.

 

Hlavním motorem růstu však byly přeci jen akcie ČEZ, které mají v indexu aktuálně váhu zhruba 19,8 % oproti 3,9 % u zmiňovaných v srpnu vítězných akcií STOCK. Na již více než 8letá maxima nasměroval energetický titul vývoj na cenách elektřiny, potažmo dalších komodit jako je cena emisních povolenek a plynu. Očekávané zavírání jaderných elektrárenNěmecku, a v té souvislosti i mnohem větší závislost na zemním plynu, dále otevírají dlouhodobě připravovaný prostor pro Rusko zahrát si se západem „loutkové divadlo“. Ceny elektřiny zkrátka marně hledají strop, například domácí kontrakt pro příští rok již pokořil hranici 90 EUR/MWh, když ještě na přelomu roku se motal okolo hranice 50 EUR/MWh. Nemluvě o tom, že šel loni koupit ještě o téměř pětinu levněji. Výhled zdražování elektřiny na několik příštích let je zkrátka krutou realitou, která dále bude značnou měrou promlouvat do celé ekonomiky, resp. do inflace. Každopádně však logicky musí přinést výrazný nárůst ziskovosti ČEZ.

Na historická maxima vystoupal koncem srpna loňský nováček pražské burzy. Akcie CZG si zkrátka upevnily pozici letošního lídra nyní již s více než 60% kurzovými zisky. K solidnímu růstu se vydaly také akcie KOFOLA, kde se vyhlíží zítřejší report hospodářských výsledků, potažmo oznámení letošní odložené dividendy.

Zmínit lze dále akcie PHILIP MORRIS, které se dostaly nad rezistenční hranici 15 500 , resp. nyní budou bojovat o letošní před dividendová maxima o 200 výše. Až na konci září tabáková firma zveřejní hospodaření za 1. pololetí roku.

V srpnu se více zreálnil výhled odchodu Avast z burz, když došlo na oznámení o dohodě převzetí/fúze s americkou NortonLifeLock. Pokud nedojde na konkurenční nabídku či vylepšení, dočkáme se u softwarového titulu již jen asi nevýrazného kurzového vývoje v závislosti na cenových posunech akcií NortonLifeLock či pohybech koruny.

Zatímco v zámoří byl v srpnu hlavním motorem růstu finanční sektor, u nás se držel na chvostu. Pomineme-li akcie pojišťovny VIG, tak ze samotného bankovního sektoru nejlépe nakonec dopadly akcie KB. Akcie MONETA v srpnu dosáhly nových historických maxim, nicméně nakonec zakončily nevýrazně níže. Vlastně jen vyčkávají na nový podnět, resp. spekuluje se stále na vylepšení nabídky ze strany PPF. Titul každopádně dostal na konci měsíce upgrade cílové ceny ze strany analytiků KB na již 109,70 . Na nová více než 1,5letá maxima si krátce sáhly v srpnu akcie ERSTE, když se v domovské Vídni podívaly nad hranici 35 EUR. Investoři mají každopádně různorodé pohledy na banky z hlediska budoucích dopadů dřívějších lockdownů, potažmo tedy na výši ztrátových úvěrů v následujících nejen měsících, ale i letech.

Ke zmiňovanému konci akcií STOCK a Avast na pražské burze mají však asi nejblíže akcie O2. A to přestože se stále čeká na potřebné kroky PPF, která avizovala vytěsnění minoritních akcionářů telekomunikační firmy. Září by však v tomto ohledu snad již mělo přinést rozlousknutí oříšku, resp. svolání potřebné valné hromady a tedy oznámení ceny vytěsnění. I přes nadprůměrnou ziskovost O2 většina investorů nevěří v lepší cenu vůči současné tržní.

 

Kromě zakončení výsledkové sezóny lze pro září zmínit také pro daný měsíc tradiční dividendový titul E4U. Akcionáři solární společnosti opět mohou vyhlížet, i přes nárůst ziskovosti, stabilní každoroční dividendu 5,60 . Rozhodné datum pro nárok je stanoveno na 24. září. Titul ve vidině dividendy letos zažil v srpnu nadprůměrný vývoj, když vystřelil na 118 , tedy na historická maxima. Zmínit také ještě pro září „dividendu“ u SAB Finance, kde valná hromada bude zítra rozhodovat o účetních transakcích, aby ji firma vůbec byla schopna vyplatit (více také zde).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688