Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.08.2021 13:34:49

Dobrák a šmejd. Filmové zpracování investičních mozků

Warren Buffett a Bernie Madoff. Krátce po sobě jsem zhlédl filmy popisující život a investiční přístup obou těchto pánů. Jejich vyznění nemůže být rozdílnější. Zatímco Warren vydělal hromadu peněz a rozhodl se je skoro všechny rozdat, Bernie se neštítil okrást kde koho, včetně nejbližší rodiny, nadací či univerzit.

Čaroděj ze země lží (Wizzard of Lies, 2017, HBO)

Bernie Madoff je zaslouženým symbolem šmejda, jehož letadlo letělo až do prosince 2008, kdy pod tlakem klientských odkupů musel vyjít s barvou ven. Přiznal se svým dvěma synům s tím, ať mu dají ještě týden času na vyplacení bonusů a dárků pro rodinu a kamarády. Ti si v ten moment uvědomili, že pokud jej neudají, stávají se spolupachateli. Překvapivé je, že Bernie Madoff byl dlouho vysoce respektovaná osoba investičního prostředí. Ve filmu zazněla trefná hláška, když do jeho firmy přišla kontrola, Madoff říkal, že pravidla zná lépe než jakýkoliv auditor. Měl velkou pravdu. Dlouho totiž stál v čele významných kontrolních a regulatorních orgánů, šéfoval Nasdaqu a celé řadě jiných respektovaných institucí. Dá se tak říct, že pravidla si napsal i sám pro sebe, čehož se nebál využívat, až zneužívat. Vykazovaný majetek pod jeho správou dosahoval 65 miliard dolarů, včetně vymyšleného zhodnocení. Po letech víme, že zpětně se dohledalo jen asi 14 miliard. Nebyl to žádný Jánošík, o své prostředky přišli celebrity, boháči, ale i charity a nadace. Když se jeho domeček z karet v prosinci 2008 zřítil, byl to obrovský šok a na světě se objevil největší finanční podvod historie.

Madoff byl totiž dlouho považován za kouzelníka. Jeho investiční fondy vynikaly svou stabilitou výnosů, které neměly nic společného s tržním vývojem. Nejsem sám, kdo nechápe, že to nikomu nebylo nápadné. Kde byli auditoři, co dělali regulátoři? Madoff dlouhé roky neudělal jediný obchod, i když klientům pravidelně posílal měsíční výpisy s detailními přehledy transakcí. Formálně byl Madoff několikrát prozkoumáván, zjevně dost povrchně. Jak je možné, že byl Madoff svoji levárnu schopen od šedesátých let utajit?

Madoff ve filmu zmiňuje, že své klienty varoval: „Nedávejte mi více než polovinu svého majetku. Nikdy nevíte, co se může stát.“ V tomto s ním souhlasím. Řízení rizik a diverzifikace je nezbytnou součástí úspěšného a dlouhodobého investování. Šmejda skvěle ztvárnil Robert de Niro, jeho manželku odehrála Michelle Pfeiffer. Skutečný Bernie Madoff byl nakonec odsouzen k 150 letům ve vězení. Skonal letos v dubnu ve věku 82 let.

Život Warrena Buffetta (Becoming Warren Buffett, 2017, HBO)

Warren Buffett je světu mnohem známější, jeho reputace nezaslouží jakékoliv představování. Kromě neoddiskutovatelných investičních úspěchů s Madoffem kontrastuje i jeho přístup ke skutečně vydělaným penězům a hlavně filantropii. Warren totiž v roce 2006 oznámil, že daruje 99 procent svého majetku, tedy především akcií Berkshire Hathaway. Letos v červnu věnoval 4,1 miliardy dolarů pěti nadacím a dle svých slov je v procesu darování v polovině. Celkově doposud věnoval majetek v hodnotě 41 miliard dolarů. Původně vlastnil 474 998 akcií Berkshire A. Po letošním dárcovském kole vlastní 238 624 akcií, které mají hodnotu zhruba 100 miliard dolarů. Buffett zůstává největším akcionářem Berkshire s téměř 40% podílem. Paradoxně, při současném majetku 100 miliard dolarů je Buffett bohatší, než když započal své darovací období v roce 2006. I takové je umění investora! Zhodnocuje rychleji, než rozdává, i když rozdává jako nikdo jiný, což je vskutku famózní počin. Nejbohatší jedinec současnosti, Jeff Bezos, má majetek přesahující 200 miliard dolarů.

Film zdařile popisuje zásadní křižovatky Buffettova života, hlavní investiční zásady a historii jeho firmy. Velká životní náhoda byla neúspěšná přihláška na Harvard Business School, díky které se Buffett ocitl na Columbia University a seznámil s Benjaminem Grahamem. Dále už to vy, hodnotoví investoři, znáte velmi dobře.

Zábavnou historkou je i příběh, jak přišel Warren Buffett k firmě jménem Berkshire Hathaway. Překvapivě není zakladatelem, původně šlo o textilní firmu z 19. století. Buffett začal kupovat akcie v roce 1962, když byla její hospodářská situace slabá. Textilky již měly v té době v Americe největší slávu za sebou. V roce 1964 byla Buffettovi slíbena jednotková cena za jeho podíl 11,5 dolaru, po uzavření dohody mu však přišel dopis udávající cenu 11,375 dolaru. Buffett se naštval, akcie skoupil a management vyhodil. Stal se majoritním akcionářem upadající textilní firmy, kterou však do následujících dekád díky svému umu nasměroval mezi nejhodnotnější korporace 20. i 21. století.

Buffett je některými kritizován, že stejně jako ostatní miliardáři platí malé daně. Po zhlédnutí jeho životopisného filmu bude všem jasné, že své investice už dávno nedělá pro peníze. Sympatický a hodný dědeček z Omahy, který v pondělí 30. srpna 2021 oslavil 91. narozeniny.

Autorem článku je Jaroslav Vybíral, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688