David Jansa (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  31.08.2021 12:05:40

Uvězněná koruna zaostává za zlotým i forintem

Koruna se v páru s eurem již druhý týden pohybuje v úzkém pásmu mezi 25,50 – 25,58 EURCZK. Včerejší obchodování nepřineslo breakout z tohoto horizontálního kanálu, ani když domácí měna otevírala na jeho spodní hranici a ostatní měny regionu slušně posilovaly. Zlotý si vůči euru připsal 0,38 % a posunul se pod 4,5600 EURPLN, zatímco forint zpevnil o 0,25 % k 348 EURHUF. Koruna jako jediná oslabovala, a to o 5 haléřů, tedy přesně k horní hranici aktuálního obchodního pásma. Domácí měna tak nadále postrádá „motor“, který by ji poslal na ziskovou kolej, ač jsou fundamenty beze sporu na její straně.

Včerejší výlet ke slabším úrovním pravděpodobně neznamenal žádný nástup větší korekce, když se kurz zastavil v blízkosti horní hranice aktuálního obchodního pásma. Dnes se v ranních hodinách znovu otáčí a mírně posiluje pod 25,55 EURCZK. Na trzích nadále panuje dobrá nálada, když euro na páru s dolarem posiluje, což táhne měny regionu na silnější úrovně. Včerejší obchodování bylo pozitivní i pro akciové trhy. Ty americké zavíraly na nových historických maximech a dobrá nálada zdá se přetrvá i dnes, když jsou futures na evropské indexy v zeleném.

 

Na denním grafu je vidět, že se kurz koruny vůči euru blíží ke klesající trendové linii z letošního března. Měnový pár od té doby vytvářel nová nižší minima, nicméně index relativní síly se dostal do přeprodaného teritoria jen krátce v první polovině května a začal vytvářet vyšší minima. Tato divergence je pozorovatelná i u indikátoru MACD. To jsou z technického pohledu signály pro otevření dlouhé pozice. Pokud by tedy korunu nepodržela výše zmíněná klesající trendová linie, domácí měna by měla otevřenou cestu ve směru ke slabším úrovním. Vzhledem k silným fundamentům na straně domácí měny by se ale dalo předpokládat, že korekce nebude tak markantní, jako tomu bývalo během minulých výplachů v průběhu covidové krize. První rezistencí na cestě ke slabším hodnotám by byla hranice 25,65 EURCZK, kde se nachází swingové minimum z února. Další oblast hranic odporu by následovala v okolí 25,80 EURCZK, přes kterou se kurz dostával zhruba měsíc v průběhu jara a hraniční rezistencí by pak byla kulatá hodnota 26,00 EURCZK. V její blízkosti se mimo jiné nachází i 61,8% úroveň Fibonacciho retracementu z vlny oslabení koruny s příchodem pandemie.

  

Pro takové oslabení koruny by bylo třeba silnějších fundamentálních impulzů, které může představovat rozšíření varianty delta v České republice, případně úplně nová mutace, na kterou by byly krátké i vakcíny. Tento fakt by pak pravděpodobně znamenal o něco opatrnější přístup ČNB na příštích zasedáních, což by mělo dopad na tržní sazby a následně i na kurz koruny. Na straně rizik nadále zůstává silný dolar. Ten sice momentálně své předchozí zisky koriguje, když se obchoduje v okolí 1,1830 EURUSD, trhy jsou ale v očekávání pátečních dat z trhu práce. Ty budou hrát velmi důležitou roli pro Fed, který by v případě vysokého přírůstku nových pracovních míst měl otevřené ruce k oznámení taperingu na zářijovém zasedání.

 Co se týče technické analýzy hlavního měnového páru, váhy jsou mírně nakloněny ve prospěch eura. To podržela oblast několika důležitých supportů v okolí 1,1700 EURUSD zhruba dva týdny nazpět. Od té doby se euru podařilo vymanit z technické formace klesajícího klínu a posílit nad 1,1800 EURUSD. Tento pohyb měl na svědomí i vytvoření divergence MACD a RSI na denním grafu, což je silným býčím signálem. Z technického hlediska má tedy společná evropská měna vyhlídky relativně růžové, vše ale bude záležet na výsledku pátečních dat o tvorbě nových pracovních míst mimo sektor zemědělství. Včerejší data o německé inflaci ani ta o spotřebitelské důvěře v eurozóně neměla na kurz eura s dolarem větší dopad. 

 

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.


David Jansa

Vystudoval obor finance na Fakultě financí a účetnictví VŠE. V rámci zahraničních pobytů studoval rok a půl v USA na Arizona State University a ve Wisconsinu. Jako proprietary trader se specializuje na obchodování na devizovém trhu, investice do komodit, akcií a ETF. Mezi jeho záliby patří cestování, sport, a kresba.

 


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688