Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  31.08.2021 08:40:04

Americké akcie na maximech: Vedle vysokých valuací a plejády rizik se najdou i nové přísliby

Americký akciový trh dělá radost investorům, které zajímá to, co je na trzích nakonec nejpodstatnější, a to je cena. Nikoli hodnota, pozor na tento drobný, nejen jazykový rozdíl. Hospodářské výsledky firem jsou výborné, nezaměstnanost výrazně klesla z pandemických vrcholů a podpora ekonomiky ze strany vlády a centrální banky (zatím) pokračuje na plný plyn. Jen těžko představitelné jsou konkrétní důsledky všeobecně rychle rostoucího zadlužení, sázet na zhroucení celého systému se ale v poslední dekádě ukázalo být těžce ztrátovou taktikou. Zkusme na trhu najít i pozitiva, ať si ten býčí večírek trochu ospravedlníme, píše hojně citovaný stratég J.C. Parets z All Star Charts.

V rámci indexu S&P 500 zaostává za průměrem odvětví nezbytného spotřebního zboží a služeb (consumer staples). Je na mnohaletém minimu jak vůči indexu samotnému, tak relativně k sektoru zbytného spotřebního zboží a služeb (consumer discretionary). V takovém prostředí by se akciovému trhu jako celku mělo dařit poměrně dobře. Problém pro býky zpravidla nastává, když začnou být preferované "nudné" firmy vyrábějící toaletní papír, konzervy nebo čisticí prostředky.

1 Staples vs. SPX vs. Discretionary

Nemálo investorů se ale v současnosti celkem logicky ptá, zda na amerických burzách přece jen nenastane korekce. Indexy jsou na rekordech, které bez větších zaváhání navyšují již dlouhé měsíce. V této souvislosti je dobré připomenout, že v letošním roce celé oblasti trhu v korekci byly nebo stále jsou. Některým akciím se zkrátka daří, jiným ne.

2 Některé oblasti trhu jsou v korekci

Podívejme se na dva sektory, konkrétně na přepravní a průmyslové firmy. Vývoj cen jejich akcií, zdá se, vysílá celkem pozitivní signál pro celý trh (nutno připomenout, že všech 20 titulů z indexu Dow Jones Transportation Average je také v sektoru průmyslových společností v rámci indexu S&P 500).

3 DJTA a R2000 Small-caps

Následující graf je proto aktuálně jedním z nejdůležitějších, které by měli investoři sledovat. Pokud kurz ze zužujícího se rozpětí vyrazí výše, mohl by být akciový podzim celkem veselý. Zelený, chcete-li.

4 S&P Industrials

Parets doporučuje sledovat také vývoj v sektoru těžařů zlata. Ten se aktuálně již podruhé letos odrazil od supportu, který vznikl na úrovni dřívější rezistence. Pro odvětví nadějná zpráva. Dokud bude kurz nad minimy z prvního kvartálu, je poměr rizika a výnosu nakloněn na býčí stranu.

5 Index těžarů zlata se odrazil od podpory.png

Obecně v rámci sektoru komodit, které mají za sebou v posledním roce výrazné nárůsty i korekce, stojí za pozornost index cen lodní přepravy. Baltic Dry Index se drží na 10letém maximu a poptávka po přesunu surovin a polotovarů po planetě by neměla v nejbližší době začít vysychat. Že by snad to měl být varovný signál pro akciový trh?

6 Baltic Dry Index

Kontrakty na dodávky uhlí zdražují na nové rekordy. Energetika a průmysl zkrátka zařadily vyšší rychlost.

7 Futures na dodávky uhlí

A nakonec graf, který sledují snad všichni investoři. Výnosy 10letých vládních dluhopisů USA jsou pro akciový trh enormně důležité. Na jednu stranu platí, že dokud budou tato bezpečná (trhem tak v každém případě stále vnímaná) aktivy vynášet hluboko pod míru inflace, bude mít smysl investovat do akcií, kterým vyšší inflace krátkodobě nijak výrazněji neubližuje. A na druhou stranu, poznamenává Parets, jsou na trhu sektory, kterým by naopak prospěl růst sazeb. 10leté výnosy nad 1,4 % by měly prospívat akciím bank, ale třeba i menším společnostem jako celku.

8 Výnosy 10letých vládních dluhopisů USA a poměr cen akcií malých a velkých firem v USA

Sazby Fedu hned tak neporostou, potvrdil Jerome Powell v rámci svého on-line vystoupení během sympózia (v) Jackson Hole. To akciové investory zajímá. Zároveň končí prázdniny a trhy se vracejí do běžného, aktivnějšího modu. Může být živo, nejsou to ale jen medvědi, kteří vyhlížejí další týdny a měsíce s nadějemi na zisk.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688