Ocenění producenti z Jihomoravského kraje převzali certifikáty Regionální potravina

Dožínky v Kyjově letos oživilo také slavnostní předávání značky Regionální potravina. V Jihomoravském kraji odborná porota ocenila celkem devět výrobků. Jsou mezi nimi třeba preclíky s kozím sýrem nebo kdoulová vejmrda.

Slavnostní předávání hostilo tradiční zakončení žní v Jihomoravském kraji, které se tentokrát odehrálo v Kyjově. Mimo přehlídky lidových řemesel a zvyků, nechyběl ani stánek Regionální potraviny s oceněnými produkty. Právě tam mohli zájemci oceněné výrobky nejen ochutnat ale také si je rovnou koupit. 

Předávání certifikátů se ujali ředitel Regionálního odboru Brno Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Václav Říha a ministr zemědělství Miroslav Toman.

Hodnotitelská komise vybrala k označení Regionální potravina Jihomoravského kraje 2021 následující produkty:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované Vepřové škvarky

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy PŘESNÍDÁVKA PRO CHLAPÁKA

Řeznictví a uzenářství Štulpovi

3. Sýry včetně tvarohu ZRAJÍCÍ KOZÍ SÝR – Poustevník

Markéta Palánová

4. Mléčné výrobky ostatní MLÉKO

Lenka Klíčová

5. Pekařské výrobky včetně těstovin preclíky s kozím sýrem

PRIFILOM

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Špaldový dortík s kandovanou mrkví

PRIFILOM

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje 11 EXTRA HOŘKÁ

Pivovar Mazák

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Slamáček ze slámového vína odrůdy Pálava

Oldřich Drápal

9. Ostatní Kdoulová vejmrda   

Chuť Moravy

Ocenění Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek se další čtyři roky může pyšnit na svém obalu značkou Regionální potravina. Pro spotřebitele je právě toto logo zárukou, že si kupují lokální výrobky původem z místních surovin. Aktuálně je oceněno 407 výrobků od celkem 312 výrobců.

Regionální potravina patří mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

 

Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

 

 

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy