Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  30.08.2021 08:33:21

Americká centrální banka má „napůl“ vyhráno

Americká centrální banka má „napůl“ vyhráno

Jan Berka
08:33 30. srpna 2021

Klíčové body

  • Vystoupení guvernéra Fedu na symposiu centrálních bankéřů v Jackson Hole bylo spíše obecnější povahy.
  • Podle šéfa Fedu je splněn cíl významného posunu směrem k cíli cenové stability, v oblasti trhu práce je potřeba pokračující obnova.
  • Nadále předpokládáme, že snižování tempa nákupů aktiv bude oznámeno na zářijovém zasedání Fedu se začátkem v říjnu, nebo v listopadu.
Zdroj: Depositphotos

Americká centrální banka může letos zahájit snižování tempa nákupů aktiv. Tento výhled podporuje zejména dosažení významného posunu směrem k cíli cenové stability v rámci strategie flexibilního cílení průměrné inflace. Je však nutné rozlišit ukončení nákupů aktiv a zvýšení sazeb. Mezi těmito kroky totiž neexistuje žádný přímý signál ohledně načasování, uvedl na symposiu centrálních bankéřů v Jackson Hole guvernér Fedu Powell.

Slova šéfa měnového výboru Fedu v podstatě potvrdila to, co jsme v posledních týdnech slyšeli od několika jeho „umírněnějších“ kolegů, nikoliv od těch největších jestřábů volajících po co nejdřívějším začátku snižování nákupů aktiv. Americká ekonomika se obnovuje, přičemž v oblasti inflace již bylo dosaženo nastaveného cíle podmiňujícího začátek snižování objemu nákupů (viz graf níže o vývoji inflace a dlouhodobých inflačních očekáváních). Na trhu práce je posun sice o něco slabší, výhledově je však očekávána další obnova pozvolna navracující americkou ekonomiku směrem k předpandemickým úrovním (aktuálně je na trhu práce více než 5 milionů nezaměstnaných ve srovnání s únorem 2020). Rizikem zůstává pandemie, ovšem jak vyplynulo z několika komentářů členů měnového výboru, novou mutaci delta v tuto chvíli nepovažují za proměnnou, která by mohla významně změnit dosavadní ekonomický výhled.

Zdroj: Fed
Zdroj: Fed

Toto „obecné“ poselství evidentně srazilo sázky, které pracovaly s možností konkrétních opatření s konkrétním načasováním. Potvrdil to páteční nárůst amerických akcií, pokles tržních výnosů ve střední a delší části výnosové křivky (spread mezi 5letým a 30letým dluhopisem v pátek krátce klesl pod 110 bazických bodů, letošní maximum přitom činilo 167 bodů, viz graf níže), a nakonec i oslabení dolaru proti euru. Z této reakce bychom však neusuzovali nic dlouhodobějšího, především pak ve vztahu k tržním sazbám. Nadále věříme, že kombinace zahájení snižování tempa nákupů aktiv spolu s dalším zlepšením především dat z trhu práce, navíc v likvidnějším prostředí poprázdninového obchodování, bude dobrou základnou pro posun dlouhého konce výnosové křivky mírně vzhůru.

Zdroj: Bloomberg
Zdroj: Bloomberg

Z delšího výhledu bude klíčové, zda alespoň částečně oslabí očekávání slabšího ekonomického růstu projevující se ve zploštění výnosové křivky, což by mohlo podpořit delší reálné sazby. Nečekáme však, že by se výnosová křivka ještě letos napřímila do podoby, kterou jsme viděli na konci prvního čtvrtletí, tedy že například desetiletý výnos zřejmě nepřekoná letošní maximum kolem 1,75 %. Plošší tvar, kdy jsme svědky vyšších středních sazeb a nižších delších (viz graf níže a srovnání modré křivky reprezentující srpen 2021 a černé z března 2021) tak pravděpodobně zůstane.

Zdroj: Gurufocus.com
Zdroj: Gurufocus.com

Tento vývoj bude zcela zásadní pro další posun v rámci měnověpolitické normalizace. Proces tzv. taperingu bude pozvolný, byť, jak uvedlo několik členů Fedu, centrální banka má prostor pro rychlejší snižování nákupů, než tomu bylo kdykoliv dříve. Jakmile budou nákupy – jakožto pomyslné první kolo měnověpolitické normalizace – ukončeny, vznikne prostor pro debatu o sazbách. Je však nutné mít na paměti, že konec QE automaticky neznamená začátek procesu zvyšování sazeb. Ten se řídí odlišnými kritérii, a začne tudíž až tehdy, jakmile Fed usoudí, že bylo dosaženo cíle plné zaměstnanosti. To se ve výsledku může ukázat jako obtížnější úkol než v oblasti cenové stability, a to nejen s důrazem na inkluzivní charakter mandátu vztahujícího se k trhu práce (dříve jsme psali zde).

My nadále předpokládáme, že první možností oznámení snižování tempa nákupů aktiv bude zářijové zasedání Fedu. Podmínkou toho bude velmi robustní výsledek srpnových dat z amerického trhu práce (např. nonfarm payrolls na úrovni více než 800 tisíc), který bude zveřejněn tento pátek, a nezhoršení sentimentu ve spojení s pandemickou situací. V takovém případě může Fed oznámit začátek taperingu v říjnu, nejpozději v listopadu. Více holubičí varianta, na kterou by patrně došlo v případě slabších dat z trhu práce (tj. citelně méně než konsensus dosahující zhruba 660 tisíc), by znamenala začátek snižování tempa nákupů aktiv až v prosinci s oznámením na listopadovém zasedání. První varianta by znamenala ukončení QE nejpozději do konce první poloviny příštího roku, druhá možný přesah do třetího kvartálu.

Zdroj: Fed

Z pátečního výstupu guvernéra Powella profitovala zejména rizikovější aktiva, včetně koruny. Kurz se posunul směrem k hranici 25,50 za euro. K tomu přispělo i oslabení dolaru proti euru, které vyústilo v krátké otestování hranice 1,1800 EURUSD. Americká měna na začátku minulého týdne oslabila, což bylo v reakci na zlepšení tržní nálady. Výhledově však postrádáme výraznější podporu silnějšího eura. U dolaru naopak vyhlížíme možnou podporu nejen v datech z trhu práce, ale rovněž od stupňujících se debat o taperingu, které budou podle nás ještě sílit s blížícím se zářijovým zasedáním Fedu. Díky tomu měnový výbor splní podmínku dostatečně brzkého „varování“ před samotným zahájením osekávání nákupů.

Koruna k tomu, aby více posílila, potřebuje citelně lepší tržní sentiment. Pouze ten v kombinaci s výhledem rychle se rozšiřujícího se úrokového diferenciálu může domácí měně pomoci k posunu směrem k 25,00 za euro – byť dosažení této psychologické úrovně je prozatím tou méně pravděpodobnou variantou.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1802 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 92,64 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1766 do 1,1812 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,51 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 21,62 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,47 až 25,58 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 21,55 až 21,71 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688