Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.08.2021 19:42:49

„Podzimní“ počasí zůstane, přijde i vydatný déšť

 

Ve střední Evropě se usadil studený vzduch, který proniká od severu. V dalších dnech se oteplení nečeká, teploty budou nejčastěji kolem 17 °C. Na území Česka se objevují občasné přeháňky. Srážková činnost ještě zesílí v rámci výškové tlakové níže, která se usadí přímo na naší republikou. Přeháňky přejdou v některých místech (hlavně severovýchodní polovině republiky) v déšť občasný i trvalý. Postupně dojde k vzestupu hladin řek. Není vyloučena ani mírná povodňová reakce na našich tocích. Tato situace s usazenou tlakovou níží přímo nad střední Evropou umí povodně přinést.

Znovu připomínáme, že výšková tlaková níže znamená, že samotná tlaková níže je patrná až ve vyšších vrstvách atmosféry (přesněji troposféry), proto se jí říká výšková. I tento typ tlakové níže však umí přinést vydatné srážky, zvláště pokud se zastaví na jednom místě. Prozatím modely očekávají, že na některých místech spadne dohromady za další dny až 70 mm vody (Jeseníky a Beskydy). Teploty budou i vlivem srážek nízké. Oteplení by mělo přijít ve druhé polovině příštího týdne.


Předpověď počasí na další dny

V neděli bude oblačno až zataženo, občas přeháňky nebo déšť. Ojediněle i bouřky. Přechodně se může během dne dostavit i polojasno. Teploty 15 až 19 °C.

V pondělí bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Teploty 14 až 18 °C, na jihovýchodě až 20 °C.

úterý bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Teploty 15 až 19 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Ve druhé polovině dne už ustávání srážek. Teploty 16 až 20 °C.

Pro všechny dny platí, že objevit se mohou i trvalejší srážky. Protože bude na některých místech pršet nebo poprchávat skoro tři dny, povodňová situace skutečně není vyloučena. Budeme vývoj sledovat.

Počasí 30.8.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty