Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Internet a telefony  |  28.08.2021 17:13:45

Muskův satelitní internet používá již 100 tisíc zákazníků. Od září v ČR? Sledujte živě - k ISS v neděli ráno zamíří Falcon 9

V poslední době jakoby společnost SpaceX vizionáře Elona Muska ustrnula s rozvojem své vize celosvětového pokrytí satelitním internetem. Již 3 měsíce totiž nevynesla na oběžnou dráhu jediný satelit Starlink. Přitom jen během letošních prvních pěti měsíců SpaceX uskutečnila hned 14 startů raket Falcon 9 s nákladem satelitů, tedy v dané věci stejný počet misí jako za celý loňský rok. Současnou situaci nejspíše rovněž ovlivňuje globální nedostatek čipů, hovoří se však také o nedostatku kapalného kyslíku, které využívají rakety společnosti.

Nad našimi hlavami každopádně krouží více než půldruhého tisíce satelitů Starlink. A přestože se jedná zhruba jen o desetinu z celkového zamýšleného počtu, satelitní internetová síť se reálně dostává do stále většího počtu zemí, resp. jejich oblastí. Dle posledních tweetů Elona Muska je služba nabízena již ve 14 zemích. Po prvotním staru loni na podzim v Severní Americe se k řadě západoevropských zemí nově přidalo již sousední Rakousko. Zmínit lze také například protinožce, resp. Austrálii a Nový Zéland.

A počet uživatelů by již měl dosahovat 100 tisíc. Dle Elona Muska totiž SpaceX k zákazníkům celkově právě již poslala daný počet zařízení pro provozování služby. Tedy například v domovských USA, za stanovenou cenu 499 USD (cca 10 800 ), tzv. „Starlink Kit“ -  potřebný hardware skládající se z antény s montážním příslušenstvím a Wi-Fi routeru.

Jak jsme informovali koncem února, satelitní internet si je možno od zimy předobjednat již i u nás. Firma nicméně indikovala, a nadále vlastně uvádí, že k dispozici by měl být až někdy v průběhu roku 2022. Zájemci se však možná dočkají dříve. Firma totiž od domácího telekomunikačního regulátora (ČTÚ) získala potřebnou licenci pro poskytování služby již od letošního 1. září. Zatím však SpaceX mlčí…

Připomeňme, že v kontextu cen běžně dostupného internetu služba není nejlevnější. A zajímat tak bude především uživatele s místně špatně dostupným kvalitním internetem. V Evropě, resp. například pro zmiňované Rakousko stojí měsíčně 99 EUR, tedy přes 2 500 . Zmiňovaný „Starlink Kit“ si lze objednat za 499 EUR, resp. s poštovným za celkem 558 EUR (přes 14 200 ).

Starship

Na SpaceX se v posledních týdnech hledí především v souvislosti s dalším výrazným krokem ohledně lodi Starship. Po samostatných letových testech by se měla v následujících týdnech dostat do výšin již za pomoci rakety Super Heavy. Na startovací rampě ve Starbase zkrátka již stojí kolos o průměru 9 metrů a výšce 120 metrů!

Zásobovací mise k ISS

Již dnes však měla z Kennedyho vesmírného střediska do vesmíru zamířit raketa Falcon 9 se zásobovací lodí Dragon. Počasí však na Floridě startu nepřálo. Druhý pokus by se měl uskutečnit v neděli ráno minutu před čtvrt na deset našeho času. A opět jej půjde sledovat živě. Těšit se tak případně půjde mj. i na stále úchvatně působící přistání prvního stupně znovupoužitelné rakety Falcon 9 na autonomní plošinu, tentokrát na „A Shortfall of Gravitas“ umístěnou v Atlantickém oceánu. Jako zajímavost lze uvést, že daná raketa Falcon 9 byla již použita na vlastně přelomových letech s lidskou posádkou k ISS – mise Crew-1 a Crew-2.

Zásobovací loď Dragon, která má kromě orbitální laboratoře mj. přivést posádce ISS zeleninu, sýr i zmrzlinu, má dorazit ke stanici v pondělí. K automatizovanému připojení by mělo dojít okolo 17 hod. našeho času.

Přímý přenos již zmiňovaného startu Falconu 9 sledujte níže, začít by měl okolo 9 hod. našeho času

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688