Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.08.2021 16:06:06

Původně jeden z největších akcionářů banky MONETA již pozici téměř uzavřel

Akcie MONETA Money Bank (dále jen MONETA) v minulém týdnu dosáhly nového cenového milníku, když v úterý 17. srpna uzavřely na 89,15 . Překonaly tím své dosavadní zavírací maximum 88,15 , kterého dosáhly v říjnu 2016. Tehdy tedy půl roku po jejich vstupu na trh, v rámci primární emise (IPO) za kurz 68 , zhodnocovaly téměř o třetinu. Mezi největšími akcionáři banky se po primární emisi objevil bývalý bankéř švýcarské UBS Rainer-Marc Frey.

MONETA Money Bank, a.s. - Graf ceny akcie cz, rok 2021

Švýcar prostřednictvím hedge fondu H21 Macro v rámci IPO získal podíl téměř 5,5 %. Zmiňovaný nárůst ceny vedl fond k obchodování s titulem, resp. nakonec na podzim k redukci podílu pod hranici 5 %. A Rainer-Marc Frey vlastně následně dále titul ziskově opouštěl. Ukázalo se to po více než 2 letech. V prosinci 2018 totiž v regulatorním oznámení nahlásil pokles pod další zákonnou hranici 3 %. Pozici zredukoval na 15 mil. akcií MONETA, tedy na 2,94 %.

Nyní aktuální regulatorní hlášení poodkrylo, že Rainer-Marc Frey již nepatří mezi kvalifikované, tedy více než procentní akcionáře. Dokonce rovnou svou pozici zredukoval na sotva 880 tis. akcií MONETA. K 20. srpnu tedy na pouhých 0,17 %.

Možná již koncem příštího týdne se od banky MONETA dozvíme akcionářskou strukturu ke konci srpna, resp. přehled více než procentních účtů v Centrálním depozitáři (CDCP). Sledovat se jistě značně bude aktivita Pavla Tykače, který v posledních měsících patřil k největším nakupujícím. Možno zmínit, že dle posledních zveřejněných údajů ke konci července leželo na účtu jeho společnosti Belviport Trading  na 17,8 mil. akcií MONETA, resp. 3,48 %. O měsíc dříve to přitom bylo 2,93 %.

Připomeňme, že Belviport Trading se prvně mezi kvalifikovanými akcionáři banky objevila loni v březnu s podílem 1,08 %. A až letos na jaře začalo na jejím účtu docházet ke změnám, potažmo jen k navyšování podílu. Pavel Tykač se tak na posledních valných hromadách již zařadil mezi největší akcionáře banky MONETA.

Sledován jistě bude také účet Raiffeisen Bank, který je na trhu neoficiálně spojován s Petrus Advisers. Tedy po skupině PPF zřejmě s největším akcionářem, jehož podíl se pohybuje s jistotou nad hranicí 5 %. Investiční skupina Petrus Advisers totiž v březnu nahlásila překročení zmiňované hranice.

Největší akcionáři k 31. 7. 2021 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)

Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

K výše uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

K posledně oznámeným akcionářským změnám možno ještě doplnit již červencové regulatorní hlášení od CI Investments. Tato kanadská investiční skupina se mezi kvalifikovanými akcionáři banky objevila před 4 roky v srpnu 2017. Svůj podíl navyšovala a zhruba o dva roky později již regulátorovi nahlásila 3% podíl. Zda akcie MONETA v mezičase dále ještě přikupovala, tedy teoreticky maximálně do 4,99 %, není známo, když další hlášení podílu od ní přišlo až v minulém měsíci. Dle něj její podíl každopádně naopak klesl zpět pod 3% hranici, resp. na 2,94 %.

Akcie MONETA dnes krátce před ukončením páteční seance posilují na 87,10 (+0,52 %). Likvidita je podprůměrná, když majitele zatím vyměnily akcie jen za zhruba 22 mil. .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688