Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  27.08.2021 00:00:00

Druhý temelínský blok opět vyrábí elektřinu

27. 8. 2021

Druhý temelínský blok opět vyrábí elektřinu

Plánovaná odstávka trvala dva měsíce.

Dnes odpoledne ve 13:13 hodin začal druhý temelínský blok vyrábět elektřinu. Operátoři ho k přenosové soustavě připojili po výměně čtvrtiny paliva. Energetici také například zkontrolovali bezpečnostní systémy, reaktor nebo ochrannou budovu kolem reaktoru. Celkově bylo v harmonogramu odstávky téměř patnáct tisíc činností včetně pěti desítek investičních akcí. Spolu s elektrárnou Dukovany je aktuálně v provozu všech šest jaderných bloků.

Druhý temelínský blok začal vyrábět elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Energetiky teď čekají testy na osmdesáti procentech, kterými ověřují rozložení jeho výkonu. Pozorně sledují i další technologii v jaderné i nejaderné části. „Při provozu celého turbosoustrojí rozhodují setiny milimetrů. Nyní první dny provozu ukáží, zda bude potřeba nastavení ještě doladit,“ konstatoval Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Podle vedení elektrárny byl náročný především začátek odstávky. Ta totiž začala o týden dříve kvůli pádu tří stožárů linky zvlášť vysokého napětí mezi elektrárnou a rozvodnou Kočín, způsobenému červnovou bouřkou. (Temelín zahájil odstávku druhého bloku o týden dříve | Skupina ČEZ - O Společnosti (cez.cz)) Nešlo jen o pouhé posunutí termínu začátku a konce odstávky o osm dní dříve. Harmonogram, který se běžně připravuje měsíce, jsme museli v řádů dnů přeplánovat a na nové termíny zajistit dodavatele,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Energetici během odstávky například vyměnili čtvrtinu paliva (V Temelíně zavezli palivo do reaktoru druhého bloku | Skupina ČEZ - O Společnosti (cez.cz)), zkontrolovali tlakovou nádobu reaktoru (Kontrola potvrdila kvalitu tlakové nádoby reaktoru druhého temelínského bloku | Skupina ČEZ - O Společnosti (cez.cz)) a ověřili těsnost klíčové budovy, která chrání reaktor (Nejdůležitější budova Temelína prošla bezpečnostní zkouškou | Skupina ČEZ - O Společnosti (cez.cz)). Do skladu použitého paliva zavezli tři kontejnery s použitým palivem nebo zkontrolovali bezpečnostní systémy. Celkově během odstávky provedli téměř patnáct tisíc činností.

Další odstávka v rámci klíčových českých bezemisních zdrojů nyní čeká Jadernou elektrárnou Dukovany. „Velmi oceňuji spolupráci kolegů i dodavatelů, kdy se podařilo eliminovat dřívější odstavení při zachování rozsahu všech plánovaných prací. To dává dobré předpoklady do dalšího provozu. Poslední odstávkou pro výměnu paliva bude letos v listopadu druhý dukovanský blok. Odstávky všech šesti jaderných bloků plánujeme tak, aby byl odstaven vždy pouze jeden. Je to důležité z hlediska přenosové soustavy i plánování kapacit dodavatelů,“ upozornil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 9,2 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688