Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  27.08.2021 11:20:24

US akcie se stáhly z maxim před očekávanými klíčovými událostmi


Americké akciové indexy ve čtvrtek klesly ze svých maxim před očekávaným projevem Jeroma Powela v Jackson Hole a po vyjádřeních několika představitelů FED, podle kterých by americká centrální banka měla začít s tlumením kvantitativního uvolňování již od následujícího měsíce. Rizikovou náladu na akciových trzích zvýšily i eskalující obavy z krize v Afghánistánu.

Včerejší data z amerického trhu práce ukázala, že za poslední týden došlo jen k malé změně v počtu nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti. Jejichž hodnota se pohybuje na předpadnemických úrovních. Vývoj tak naznačuje, že trh práce vykazuje další známky uzdravení. Podle druhého odhadu Ministerstva obchodu se HDP USA ve 2Q zvýšil o 6,6%. To bylo mírně nad původním odhadem 6,5%, ale o něco pod tržním konsenzem 6,7%. Celkově ekonomika solidně roste i navzdory obavám z rostoucích případů variantu delty Covid-19.

Evropské akciové indexy ve čtvrtek zamířily dolů poté, co se spotřebitelský sentiment v Německu zhoršil v důsledku zrychlující inflace a rostoucího počtu nakažených. Evropský Stoxx klesl o 0,3%, přičemž akcie těžebních a cestovních společnosti ztrácely nejvíce. Nejvýrazněji ovšem poklesly akcie letecké společnosti Wizz Air o 3,8%. Na druhé straně se nejlépe dařilo švédské biofarmaceutické společnosti Orphan Biovitrumm. Její akcie si připsaly 8,8% poté, co se objevila informace, že investiční společnost Advent International zvažuje podat nabídku na farmaceutického výrobce.

Z ekonomických zpráv budou dnes investoři věnovat nejvíce pozornosti pokračujícímu sympoziu amerických centrálních bankéřů a projevu guvernéra FED Jeroma Powella, který by měl naznačit jaké má americká centrální banka plány ohledně aktuální měnové politiky. Dále dnes budou zveřejněna data inflace indexu core PCE, kde se očekává s meziměsíčním růstem výdajů na osobní spotřebu na úrovni 0,3%. Bude zveřejněn i index spotřebitelského sentimentu v USA, který by se měl podle očekávání trhu mírně zvýšit.

David Vantruba

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688