mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  25.08.2021 13:49:00

Cestování do Ázerbájdžánu v podmínkách karanténního režimu

Cestování do Ázerbájdžánu v podmínkách karanténního režimu

06.02.2020 / 16:45 | Aktualizováno: 25.08.2021 / 13:49

Ázerbájdžánská vláda v březnu 2020 vyhlásila v reakci na šíření infekce COVID-19 zvláštní karanténní režim, jehož platnost byla nejnověji prodloužena do konce srpna 2021.

Velvyslanectví ČR v Baku doporučuje realizovat cesty do Ázerbájdžánu jen v naléhavých a nezbytných případech. Občanům ČR, kteří se do této země rozhodnou vypravit, důrazně doporučujeme registrovat se před zahájením cesty v systému DROZD.

VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

Pozemní a námořní hranice Ázerbájdžánu, resp. hraniční přechody s Ruskem, Gruzií, Tureckem a Íránem jsou otevřeny jen občanům příslušných zemí či držitelům zvláštního povolení. Do Baku se občané ČR dostanou letecky, a to nejsnáze z Istanbulu společnostmi AZAL, Turkish Airlines, AnadoluJet, Buta Airways nebo Pegasus, z Frankfurtu (Lufthansa), Kyjeva (AZAL, Ukraine International Airlines, Buta Airways), Moskvy (AZAL, Aeroflot), Tel Avivu (AZAL, Arkia, Israir), Londýna (AZAL) a Tbilisi (Buta Airways).

Všichni občané ČR ve věku nad 1 rok musí při odletu směrem do Baku předkládat max. 72 h staré potvrzení o negativním PCR testu na COVID-19; občané ČR ve věku nad 18 let kromě rodinných příslušníků občanů Ázerbájdžánu a lidí s dlouhodobým či trvalým pobytem v této zemi musí navíc předložit certifikát o plné vakcinaci proti COVID-19 či o nabytí imunity v důsledku překonání této nemoci. Takový certifikát musí občané ČR, kteří do Ázerbájdžánu cestují ze "zbytných" důvodů, např. za účelem obchodního jednání, návštěvy přátel či za účelem turistiky, předkládat při podání žádosti o vízum na Velvyslanectví Ázerbájdžánské republiky v Praze. Pouze držitelé takového certifikátu mohou rovněž podat žádost o vízum elektronické.

OPATŘENÍ:

Žádáme občany ČR, aby dodržovali ázerbájdžánskou vládou vyhlášený zvláštní karanténní režim, za jehož porušení hrozí pokuta ve výši až 11000 manatů (ca. 150 000 ) či trest odnětí svobody (až na 5 let v případě následků v podobě úmrtí). Povinnost nosit roušku platí v prostředcích hromadné dopravy, zdravotnických zařízeních, na úřadech, v obchodech, bankách a dalších prostorách, kde dochází k osobnímu kontaktu s klienty, ve výrobních provozech, v prostorách muzeí a kulturních památek, v open space kancelářích, před bankomaty a platebními terminály, jakož i jinde, kde nelze v plné míře dodržovat požadovanou sociální distanci (1,5 - 2 m). Pokuta za porušení pravidel nošení roušek činí 100 manatů v případě fyzických osob a až čtyřnásobek u osob právnických, přičemž v případě porušení opakovaného zaplatí příslušná osoba dvojnásobek pokuty první. Od 1. září 2021 je vstup do stravovacích zařízení, obchodních středisek a škol pod pokutou 200-400 manatů zakázán osobám bez QR kódem opatřeného certifikátu o očkování proti COVID-19, o prodělání této nemoci či o kontraindikaci znemožňující vakcinaci; v případě personálu výše uvedených typů zařízení činí pokuty 4000-5000 manatů. Kontrole certifikátů má sloužit zvláštní aplikace, jejímž prostřednictvím bude od 1.9. příchozí filtrovat i personál budovy Caspian Plaza, kde sídlí Velvyslanectví ČR v Baku. Osoby očkované v zahraničí mohou být do příslušné databáze, spravované Státní agenturou pro povinné zdravotní pojištění, zařazeny na základě přihlášení na tel. lince 9103. Lidé, u nichž se v Ázerbájdžánu projeví příznaky koronaviru, by měli bez odkladu volat záchrannou službu (tel. číslo 103), pro cizince byla zřízena i "horká linka" (tel. číslo 1542).

ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Operativní štáb pro boj s koronavirem při ázerbájdžánské vládě zřídil v zájmu informování veřejnosti "horké linky" +994 12 4924161, +994 12 4927554, +994 12 5050330 a + 994 12 5051333. Na webu Státní agentury pro povinné zdravotní pojištění jsou k dispozici obecné informace o vývoji pandemie v Ázerbájdžánu a příslušné vládní dokumenty.

NÁVRAT DO ČR:

Ázerbájdžán je ve smyslu příslušného Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR zemí s velmi vysokým rizikem nákazy. Před odletem je nutno podstoupit PCR test na COVID-19; do ČR budou vpuštěni jen ti pasažéři přilétající z Ázerbájdžánu, jejichž potvrzení o negativním výsledku nebude v době příletu do ČR starší 72 h. Seznam ázerbájdžánských klinik, jež PCR testy provádějí, je zveřejněn na webu AZAL. Výsledky testů jsou po zadání příslušných údajů k dispozici v příslušné sekci webu Státní agentury pro povinné zdravotní pojištění (viz uživatelský manuál).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688