Jaké tepelné čerpadlo vybrat pro rodinný dům?

REKLAMA       Inzerce, 26.8.2021

Chcete vytápět váš dům úsporně a efektivně, ale nejste si jistí, který druh tepelného čerpadla je pro vás ten pravý? S výběrem vám rádi pomůžeme. Představíme si všechny druhy tepelných čerpadel a jejich hlavní výhody i nevýhody.

Tepelná čerpadla nabízí mnoho výhod

Díky tepelnému čerpadlu můžete ročně ušetřit až několik desítek tisíc korun. Pro svůj chod tepelné čerpadlo potřebuje pouze třetinu elektrické energie oproti jiným zdrojům tepla a zbytek čerpá z přírodních zdrojů. Díky vysokým úsporám je finanční návratnost z pravidla stálá a vysoká. Jedná se o bezúdržbový zdroj tepla, se kterým vám odpadnou starosti, námaha i nepořádek. Který systém je ovšem pro váš dům ten nejvhodnější?


Tepelné čerpadlo vzduch-voda

Jedná se o nejrozšířenější druh tepelného čerpadla u nás. Velkou výhodou je příznivá pořizovací cena a rychlá instalace, která nevyžaduje větší stavební zásahy. Venkovní jednotka tepelného čerpadla vzduch-voda není náročná na prostor a umístit ji můžete téměř kdekoliv. Hlučnost vám nemusí dělat obavy, jelikož moderní jednotky nejsou téměř neslyšitelné ve 4 metrové vzdálenosti. Výkon systému vzduch-voda je dostačující pro většinu území České republiky a zvládne spolehlivě vytopit rodinný dům až do -15 °C.

 

Tepelné čerpadlo země-voda

Tento druh tepelného čerpadla je vhodný pro majitele rodinných domů, které se nachází ve výše položených oblastech. Výkon systému země-voda není ovlivněn teplotou vzduchu, jelikož odebírá tepelnou energii ze země. Proto je tepelné čerpadlo země-voda vhodné do lokalit, kde dochází k častému kolísání teplot. Výhodou tohoto druhu je vysoký a stabilní výkon a zároveň velice levný provoz. Nevýhodou je ovšem vyšší pořizovací cena a nutnost instalovat plošný kolektor nebo hlubinný vrt, ke kterému je potřeba stavební povolení.

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch

Jedná se o tepelné čerpadlo, které má nižší výkon a je vhodné pro vytápění menších otevřených prostor. Výhodou je sice nízká pořizovací cena, systém vzduch-vzduch ovšem není možné využít pro vytápění rodinného domu.

Tepelné čerpadlo voda-voda

Pokud jste majitelem vodního zdroje (rybník, jezero) nebo vlastníte dvě studny, můžete přemýšlet o tepelném čerpadlu voda-voda. Jedná se o velmi stabilní a výkonný zdroj tepla. Nevýhodou je ovšem složitá instalace, vysoká pořizovací cena a získání potřebných povolení.

Na jaké parametry si dát při výběru tepelného čerpadla pozor?

  • COP, neboli topný faktor, označuje účinnost tepelného čerpadla. Čím vyšší topný faktor, tím levnější provoz a vyšší finanční úspora.
  • Výkon tepelného čerpadla, který by měl pokrýt alespoň 75 % energetických nároků domu.
  • Hladina akustického tlaku - hluk venkovní jednotky měřený ve standardizovaných podmínkách

Vybírejte topný systém od ověřených dodavatelů tepelných čerpadel s dlouholetou působností, jako jsou zařízení NIBE nebo Mitsubishi Electric. Vyhnete se problémům s hlukem, pravidelným servisem i případným získání náhradních součástek. Kvalitní tepelná čerpadla s pravidelným servisem mají životnost i více než 20 let.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika