mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.08.2021 09:30:00

Česká zahraniční politika musí sloužit českým zájmům

Česká zahraniční politika musí sloužit českým zájmům

26.08.2021 / 09:25 | Aktualizováno: 26.08.2021 / 09:30

Právo | 26. srpen 2021 | Autor: Jakub Kulhánek

Zahraniční politika středně velkého evropského státu, jako je Česká republika, by měla být rozvážná a klidná. Primárně se má soustředit na rozvoj vztahů se sousedy, pomoc občanům v zahraničí a českým firmám uspět na zahraničních trzích. Tento týden probíhá tradiční porada našich velvyslanců v Praze, to je také příležitost k zamyšlení.

Zahraniční politika nepatří za každou cenu na titulní stránky. Je mnohem víc o vyjednávání, kompromisech a vytrvalé nenápadné práci. Úkolem diplomacie je, aby panovala stabilita, abychom předcházeli rizikovým událostem, které nejsou v našem zájmu, jako je třeba masová migrace, a abychom se vyhýbali mezinárodním nedorozuměním.

Není to samozřejmé a není to jednoduché. Během covidové pandemie naši diplomaté denně komunikovali s našimi sousedy, abychom se vyhnuli frontám na hranicích a aby lidé mohli řešit kritické životní situace. Samozřejmě že omezení panovala. Bez naší diplomacie by to ale bylo výrazně horší.

Podařilo se také pomoci desítkám tisíc lidí vrátit se domů v situaci, kdy se rušily lety a zavíraly hranice. Bylo v tom neuvěřitelné množství neviditelné práce, ale právě takto si představuji úkoly zahraniční politiky.

Po nástupu do funkce jsem si jako jednu ze svých priorit vytyčil právě cestování. V případě Chorvatska se nám na rozdíl od jiných evropských států podařilo na začátku turistické sezony vyjednat pro české občany nadstandardní možnosti vstupu do země. Naposledy se podařilo odložit zpřísnění podmínek cestování přes Slovinsko. Také jsme dokázali pravidelně a operativně informovat o cestovatelských změnách naše občany.

Cílem by mělo být i oživení ekonomické diplomacie po pauze, kterou způsobil covid. Je nyní extrémně důležité pomoci našim firmám najít nové trhy, hledat nové příležitosti a obráceně hledat investory ochotné podnikat v ČR.

Ministr zahraničí by měl na většinu cest brát podnikatele. Nedávno jsem byl v Egyptě s podnikateli a podařilo se například uzavřít kontrakt za 150 milionů . V září chci cestovat do Saúdské Arábie a Jordánska, ale i do Pobaltí, vždy se zástupci českých firem.

Určitým testem naší diplomacie byla naše reakce na ruské zapojení do explozí ve Vrběticích. Vztahy s Ruskem jsme řešili rázně, ale ne hystericky. Nové nastavení vztahů s Ruskem na základě vzájemného respektu a výhodnosti bude ještě běh na delší trať.

Nicméně zároveň jako nerozumné vnímám některé výkřiky o úplné demontáži česko-ruských vztahů. I z hlediska budoucího vývoje vzájemných vztahů jsem přesvědčen, že je správné udržet obchodní nebo kulturní vztahy s Ruskem, tam by politika zasahovat prostě neměla.

I stažení vojáků z Afghánistánu ukázalo na důležité úkoly zahraniční politiky. Dokázali jsme evakuovat všechny Čechy a naše afghánské spolupracovníky a jejich rodiny. Ukázalo se jako velice důležité mít korektní vztahy se státy regionu, kde mezipřistávala a tankovala naše letadla. To je další příklad toho, co máme dělat v zahraniční politice. Udržovat komunikační kanály často i s velmi složitými partnery. Závisí na tom nejenom zájmy České republiky, ale mnohdy i lidské životy.

Takto si představuji českou zahraniční politiku. Není o přehnaných výkřicích do médií. Je o službě našim občanům, našim podnikům a naší zemi. Na tom by měla panovat shoda nehledě na politickou příslušnost ministra zahraničních věcí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688