Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  26.08.2021 07:46:59

Polská centrální banka potvrdí opatrný přístup ke zvyšování úrokových sazeb (Ranní zpráva z finančního trhu)

Finanční trhy vyčkávají na páteční začátek jednání centrálních bankéřů v Jackson Hole. Tomu odpovídá i nízká aktivita a stagnace na globálních i regionálních trzích. Německá spotřebitelská důvěra balancuje na hraně zlomu svého růstového trendu. Polská centrální banka zveřejní záznam z posledního jednání, který by měl potvrdit opatrný přístup ke zvyšování úrokových sazeb. Druhý odhad růstu americké ekonomiky přinese pravděpodobně mírné zlepšení. ČNB bude jednat o nastavení proticyklické kapitálové rezervy, změny však neočekáváme. Koruna zůstává uvězněna v pásmu 25,50 – 25,55 za euro.

USA zlepší odhad růstu ekonomiky za druhé čtvrtletí           

Dnešní ekonomický kalendář nabízí spíše druhořadé statistiky. Německá spotřebitelská důvěra by se podle našich odhadů měla dočkat dalšího růstu. Trh jako celek však už předpokládá obrat trendu. Stagnaci podle nás vykáže podnikatelská důvěra ve Francii. V odpoledních hodinách vydá záznam z posledního jednání polská centrální banka. Ten by měl potvrdit vyčkávací režim. Ačkoli tamní inflace dosáhla nejvyšších hodnot za posledních deset let, centrální banka podle nás bude i nadále čekat na ústup rizik spojených s pandemii a politickou situací doma i na mezinárodní scéně (vztahy s USA a EU). Proto očekáváme i nadále první zvýšení úrokových sazeb až začátkem příštího roku. V USA bude zveřejněn druhý odhad HDP za druhé čtvrtletí. Ten by měl ukázat zlepšení původního odhadu o pár desetin procentního bodu nahoru. Během dne bude také zveřejněno rozhodnutí ČNB ohledně nastavení proticyklické kapitálové rezervy pro bankovní sektor. Vzhledem k jejímu zvýšení na posledním jednání o finanční stabilitě v polovině roku však nelze očekávat další změny.

Koruna zůstává uvězněna v pásmu 25,50 – 25,55 za euro

Německý IFO index poklesl za srpen více, než se předpokládalo. Za tím stálo zejména zhoršení složky očekávání. Ta se dostala pod hranici 100 b. poprvé od letošního března. Naopak hodnocení současné situace oproti červenci vzrostlo. I tak ale zůstává celkový index nad historickým průměrem. Vyhlídky do budoucna kalí šíření delta varianty koronaviru a politická nejistota spojená s blížícími se volbami v Německu. Naopak mírně pozitivním překvapením byl výsledek červencových objednávek zboží dlouhodobé spotřeby v USA.

Na finančních trzích pokračoval klid před pátečním zahájením virtuálního setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole. Americký dolar stagnoval vůči euru a významnější pohyb nebyl k vidění ani ve středoevropském regionu. Koruna zůstává již týden uvězněna v pásmu 25,50 – 25,55 za euro. Podle nás i nadále však panují podmínky pro návrat koruny k úrovním kolem 25,40. Úrokový diferenciál vůči eurovým sazbám zůstává již od poloviny srpna na nejvyšších úrovních od začátku pandemie a euro umazalo své nedávné ztráty vůči americkému dolaru. Nicméně likvidita domácího finančního trhu je tradičně v prázdninových měsících nízká, a navíc druhá polovina měsíce ani nenabízí příliš nových zpráv z ekonomiky. Proto by koruna mohla zůstat na slabších úrovních déle a počkat si na významnější pohyb až do září.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688