plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  25.08.2021 00:00:00

Plzeň: Sestavit robota, model motoru, zvládnout hon na lišku i jednotky energie. Tím se zabývají mladí výzkumníci na Letní univerzitě JuniorFEL

Sestavit robota, model motoru, zvládnout hon na lišku i jednotky energie. Tím se zabývají mladí výzkumníci na Letní univerzitě JuniorFEL

Dozvědět se o historii komunikace na dálku od kouřových signálů až k té laserové, zvládnout hon na lišku, objevit energetické zdroje na Zemi, naučit se jednotky energie a výkonu, sestavit robota a naprogramovat jej zvládnou po týdnu Letní univerzity JuniorFEL mladí výzkumníci, kteří se rozhodli si o letních prázdninách rozšířit své znalosti fyziky a elektrotechniky. Letní kemp se koná v týdnu od 23. do 27. srpna v učebnách a laboratořích Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni (FEL ZČU) každý den od 9 do 13 hodin.

Fotografie: M. Pecuch

Fotografie: M. Pecuch

„Znalosti dětí, které se účastní Letní školy JuniorFEL, jsou neskutečné. Po dvou dnech účasti v této škole mi vysvětlily stavbu modelu Solenoid Engine i jak sestavily robota, kterého zároveň naprogramovaly. Nadšení do techniky bylo obrovské a pevně věřím, že tito žáci, kteří se dobrovolně vzdělávají o letních prázdninách, se vydají technickým směrem a zároveň zůstanou v našem městě. Mladé, technicky nadané lidi naše metropole potřebuje. Město Plzeň je hrdým partnerem Letní školy JuniorFEL,“ uvedl primátor města Martin Baxa, který se ve středu 25. srpna za žáky do laboratoří Fakulty elektrotechnické ZČU vydal.

Fotografie: M. Pecuch

„V letošním roce máme v Letní univerzitě JuniorFEL 38 dětí ve čtyřech skupinách. Každý den navštíví jinou katedru fakulty elektrotechnické. Naše letní univerzita má tradici již od roku 2007. Letní kurz je určen pro žáky nebo studenty s malými nebo základními znalostmi fyziky ve věku od páté do deváté třídy základní školy, či odpovídajících ročníků víceletého gymnázia,“ vysvětlil za organizátory vedoucí Katedry výkonové elektroniky a strojů FEL ZČU Václav Kůs.

Během týdne se účastníci seznámí srozumitelnou a hravou formou se základními poznatky a zajímavostmi v oborech elektrotechnika a elektronika. V jednotlivých ucelených blocích se dozvědí o tom, co je elektřina, jak se dostane domů, sestaví a naprogramují robota, naučí se určit polohu na Zemi s pomocí signálů ze satelitů, monitorovat polohy letadel ve vzduchu, odposlechnou živě řízení letového provozu. Čeká je i krátké exkurze do radiokomunikační stanice pro řízení satelitu VZLUSAT-1 a PilsenCUBE II. Sestaví model Solenoid Engine.

Prohlédnou si také laboratoře s unikátním vybavením, zhotoví si vlastní výrobky a některé si budou moci i odnést domů. Nejzajímavější je poznatek pro jejich další vzdělávání, a to, jak vypadá studium na vysoké škole.

Partnery letní univerzity JuniorFEL jsou město PlzeňPlzeňský kraj.

Text: Adriana Jarošová

Fotogalerie

Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021Mladí výzkumníci na JuniorFEL 2021

Zveřejněno: 25. 8. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688