mzv.cz (MZv ČR)
Z regionů  |  25.08.2021 14:27:00

Návštěva maďarského vládního komisaře pro rozvoj moderních obcí v ČR do Zlínského a Jihomoravského kraje

Návštěva maďarského vládního komisaře pro rozvoj moderních obcí v ČR

25.08.2021 / 14:08 | Aktualizováno: 25.08.2021 / 14:27

V rámci projektu ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí zorganizovalo Velvyslanectví ČR v Budapešti třídenní návštěvu maďarské delegace vedené maďarským vládním komisařem pro rozvoj moderních obcí Alpárem Gyopárosem do Zlínského a Jihomoravského kraje. Cílem návštěvy byla jednak výměna zkušeností z oblasti rozvoje měst a regionů se zaměřením na tématiku chytrých měst a zároveň i představení českých firem poskytujících rozličná městská řešení.

Maďarská delegace zahájila návštěvu ČR v Uherském Hradišti, kde ji v budově radnice přijal starosta města pan Stanislav Blaha. Uherské Hradiště s maďarskými partnery spolupracuje již řadu let, neboť od roku 2012 má partnerství s městem Sárvár, se kterým ho dle starosty Blahy pojí nejenom společné aktivity, ale za ta léta i mnohá osobní přátelství. Mezinárodní projekty, které přináší chytrá řešení do moderních měst, jsou pak dle pana starosty určitě cestou, kterou se chce město Uherské Hradiště do budoucna ubírat. Jednání se starostou byl přítomen i ředitel a majitel českého výrobce bezbariérových řešení firmy Altech.

Po schůzce na radnici navštívila delegace v doprovodu české firmy Ranck atletický stadion Dany Zátopkové. Firma Ranck je dodavatelem atletického vybavení a kromě stadionu v Uherském Hradišti vybavila sportovním nářadím a náčiním i atletický stadion v západomaďarském Rábu (Győr).

Následně se maďarská delegace přesunula do centrály společnosti mmcité a.s. v Bílovicích, která se dlouhodobě zabývá designem a výrobou městského mobiliáře. Společnost mmcité má celosvětové zastoupení a v Maďarsku již 18 let úspěšně provozuje vlastní pobočku. Skrze ni dodává městský mobiliář do celé řady maďarských měst a podílí se na mnoha významných proměnách tamního veřejného prostoru, například náměstí Lajose Kossutha nebo prostoru před Puskásovou arénou v Budapešti.

Po návštěvě Velké nad Veličkou, kde proběhlo setkání se starosty obcí sdružených v tzv. mikroregionu Horňácko: Velká nad Veličkou, Suchov, Javorník, Nová Lhota, Louka, Tasov a Malá Vrbka, se delegace přesunula do Hodonína, kde se zúčastnila smart city konference, zorganizované hodonínskou firmou Moram. Ta je lídrem nově vznikající Aliance prvky pro smart city a pomáhá městu Hodonín s realizací konceptu smart city. Na konferenci za českou stranu kromě firmy Moram a starosty Hodonína Libora Střechy vystoupila i ředitelka odboru regionální politiky Ministerstva pro místní rozvoj ČR Marie Zezůlková a zástupci agentur CzechTrade a CzechInvest. Za maďarskou stranu se rovněž zúčastnil i zástupce maďarského velvyslanectví v Praze.

Kromě praktických ukázek chytrých řešení firmy Moram, jako např. přístrojů na rychlou úpravu poničených silnic s názvem Infraset (jenž už je v maďarských obcích hojně používán) či záhonů se Skalníkem Franchetovým, který dle provedených výzkumů pohlcuje ve zvýšené míře automobilové emise, proběhlo v Hodoníně i představení mobilní úpravny vody od firmy Hutira, během níže měla delegace možnost napít se upravené vody z řeky Moravy.

Po jednání v Kroměříži, kde se delegace setkala s vedením města a Arcibiskupského zámku, jenž je na seznamu UNESCO, se maďarská delegace přesunula do Holešova, kde navštívila centrálu výrobce elektronických přístrojů a také prvků pro smart city - firmu Elko EP. Zástupci firmy, která má v Maďarsku již několik let fungující pobočku, představili maďarské delegaci mj. svůj koncept „chytrého sloupu“. Ten kromě meteostanice, kamery, nouzového tlačítka, či informačního panelu disponuje i vysílačem wi-fi signálu.

Návštěvu České republiky pak maďarská delegace zakončila ve Zlíně, kde navštívila společnosti CROSS Zlín a její dceřinou společnost Incinity, které představily svá řešení pro oblast chytré dopravy. Firma CROSS Zlín prezentovala mj. své referenční projekty v Maďarsku, a to v oblasti chytrého parkování, detekce dopravy a vážení vozidel za jízdy, které je instalováno v rámci kompletní sítě maďarských dálnic. Společnost Incinity seznámila maďarskou delegaci se svou integrační Smart city platformou s názvem Invipo. Firma Incinity má v plánu svůj přístup ke konceptu Smart city a celou platformu Invipo dále představit zástupcům maďarských měst a veřejnosti na veletrhu City For The Future, který se koná v termínu 21. - 22. 9. v Budapešti. V rámci programu ve Zlíně se s maďarskou delegací setkal i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, primátor města Zlín Jiří Korec a rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Sedlařík. Ve Zlíně se delegace rovněž krátce setkala i s ministrem zahraničních věcí ČR Jakubem Kulhánkem, který byl v ten den na návštěvě Zlínského kraje.

Maďarskou delegaci během návštěvy ČR doprovázel velvyslanec ČR v Budapešti Tibor Bial, ředitelka kanceláře CzechTrade v Budapešti Dóra Egressy a poradce ministra zahraničních věcí ČR Petr Balla. Na organizaci programu se aktivně podílela i Krajská hospodářská komora Zlínského kraje a Regionální kancelář CzechInvestu pro Zlínský kraj.

Petr Michálek, Velvyslanectví ČR v Budapešti


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688