Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  25.08.2021 00:00:00

Hradec Králové: V září začne stavba lávky přes Labe

Se začátkem školního roku budou zahájeny práce na stavbě nové lávky přes Labe u Aldisu v Hradci Králové určené pro pěší a cyklisty. Jejím vybudováním dojde k propojení širšího centra města s rozvíjející se lokalitou Aldis. Lávka, jejíž cena bude činit 133,7 milionu korun bez DPH, by měla být dokončena na přelomu let 2022 a 2023. Na projekt Lávka u Aldisu město v červnu letošního roku také obdrželo rozhodnutí o poskytnutí více než stomilionové dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.
Vizualizace lávky přes Labe
 

 
 
Stavba lávky přes Labe, je v této lokalitě více než žádoucí. Chodcům a cyklistům bude umožněno dostat se kratší a především bezpečnější cestou na druhý břeh řeky. Od lávky si mimo jiné slibujeme větší oživení lokalit u Aldisu a Smetanova nábřeží, které májí velký, ale zatím ne tolik využitý potenciál. Věříme, že atraktivita těchto míst bude díky lávce postupně dál stoupat,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Začátkem příštího týdne převezme zhotovitelská společnost SMP CZ staveniště, práce pak budou zahájeny 1. září. „Od ledna letošního roku jsme měli vše připraveno a mohli jsme začít se stavbou prakticky ze dne na den. Stavební společnost, která pracovala na stavbě budovy banky ČSOB u Aldisu, dokončila práce o něco dříve, tudíž budeme moci zahájit o měsíc dříve, než podle původního harmonogramu,“ říká náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha.

Během září bude v lokalitě u Aldisu probíhat bourání dvou stávajících teras. Před zahájením prací bude pokácený strom na levém břehu řeky Labe, který je vzhledem ke svému stavu pro okolí nebezpečný. Jedná se o poškozený přestárlý dub červený ve zhoršujícím se stavem s množstvím suchých větví. Stav stromu byl od roku 2012 opakovaně posuzován pro výskyt dřevokazných hub, které způsobují rozkladné procesy dřeva a mají zásadní vliv na pevnost a odolnost dřevní hmoty a zvyšují nebezpečí destrukce. Ačkoliv strom nebrání samotnému umístění lávky, velké defekty ve dřevě by podle aktuálního posudku mohly v budoucnu způsobit i rozlomení koruny. Vzhledem k hustému pohybu osob v okolí stromu není možné dlouhodobě zajistit jejich bezpečnost. Na vhodných místech v okolí bude uskutečněna náhradní výsadba tří vzrostlejších stromů – dvou dubů červených a jednoho jilmu vazu. Tyto stromy posílí bariéru mezi dopravou a klidovou zónou podél řeky na stejné trase.

Práce na samotné lávce začnou na přelomu září a října. „Počítáme s tím, že do konce listopadu budeme mít hotovou spodní stavbu. Před Vánoci bychom potom mohli montovat první část ocelové konstrukce a nosná uzavřená lana,“ doplňuje stavbyvedoucí za společnost SMP CZ Jiří Keclík. Lávka bude postavena ze segmentů tvořených vysokohodnotným betonem (UHPFRC), který umožňuje použití velmi subtilních prvků, zaručuje dlouhodobou trvanlivost a snižuje uhlíkovou stopu.

Již v červnu se městu podařilo na projekt Lávka u Aldisu získat rozhodnutí o poskytnutí více než stomilionové dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. „Dle vydaného rozhodnutí o poskytnutí dotace můžeme na stavbu lávky získat dotaci v celkové výši téměř 102,7 milionu korun včetně DPH. Jedná se o nejvyšší možnou částku, kterou jsme vzhledem k dotačním podmínkám a podané žádosti mohli získat,“ dodává náměstkyně primátora pro oblast městských dotací Monika Štayrová. Město díky tomu zvládne pokrýt přibližně dvě třetiny celkových nákladů.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí
 
Zodpovídá: Mgr. Kateřina Šmídová
Vytvořeno / změněno: 25.8.2021 / 25.8.2021
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688