mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.08.2021 11:23:00

Pravidla pro vysílání pracovníků k poskytování služeb na území Itálie

Pravidla pro vysílání pracovníků k poskytování služeb na území Itálie

13.02.2017 / 10:17 | Aktualizováno: 24.08.2021 / 11:23

Itálie transponovala do svého právního řádu ministerským dekretem č. 136/2016 (http://www.distaccoue.lavoro.gov.it/Documentazione/Decreto_Legislativo_17_luglio_2016_n.136.pdf) směrnici Evropského parlamentu a Rady č. 2014/67/EU o prosazování předpisů EU při vysílání pracovníků v rámci poskytování služeb a o právní spolupráci prostřednictvím systému pro výměnu informací o vnitřním trhu (nařízení o systému IMI), která navazuje na již stávající směrnici o vysílání pracovníků 96/71/ES z roku 1996. Ministerským dekretem Ministerstva práce a sociálních věcí, které za tuto problematiku v Itálii zodpovídá, je dotčeno zejména odvětví silniční osobní i nákladní dopravy.

Dle výkladu ministerstva se přihlašovací povinnost firem týká případů 1) kabotáže, 2) případů vyslání pracovníků do vlastní filiálky nebo dceřiné firmy nacházející se v Itálii[1] a 3) pracovníků vysílaných personální agenturou za účelem vykonání dočasné pracovní činnosti v Itálii.[2]Detailnější informace, týkající se případného rozšíření aplikace, budou italské úřady zpřesňovat v návaznosti na komunikaci s Evropskou komisí.

Zahraniční firmy jsou povinny ohlašovat vysílání pracovníků s platností od 26. prosince 2016.

Směrnice nařizuje, že vysílaným pracovníků musí být zajištěn základní soubor pracovních podmínek hostitelského členského státu, které musí zahraniční poskytovatelé služeb povinně splňovat. Mezi tyto podmínky patří: maximální délka pracovní doby a minimální doba odpočinku, minimální mzda, včetně sazeb za přesčasy, minimální délka dovolené za kalendářní rok, podmínky poskytování pracovníků, ochrana zdraví, bezpečnosti a hygieny při práci, ochranná opatření ve prospěch těhotných žen nebo žen krátce po porodu, dětí a mladistvých, rovné zacházení pro muže a ženy a ostatní ustanovení o nediskriminaci.

Za nedodržení příslušných ohlašovacích povinností a pravidel vysílání, vč. mzdových a sociálních požadavků, hrozí firmám sankce (v maximální kumulované výši až 150 tis. EUR) podrobně popsané v níže uvedených oběžnících MPSV.

Informace pro firmy vysílající pracovníky do Itálie

Doporučujeme firmám, jejichž aktivity spadající pod výše uvedené předpisy EU o vysílání pracovníků, aby věnovaly pozornost přiloženému odkazu na webové stránky italského Ministerstva práce a sociálních věcí, kde jsou uvedeny potřebné informace, včetně případů, na něž se legislativa vztahuje, v anglickém jazyce:

http://www.distaccoue.lavoro.gov.it/Pages/Home.aspx?lang=eng


[1] Má-li podnik se sídlem v jednom ČS EU dohodu s partnerským podnikem v jiném ČS EU a vznikne potřeba z důvodu plnění dohody vyslat pracovníky tohoto podniku na časově omezenou dobu do druhého ČS, vztahují se na tento případ předpisy upravující vysílání pracovníků. Předpisy se vztahují i na případy, kdy jde o vyslání pracovníka do podniku spadajícího pod stejnou společnost, který však sídlí v jiném ČS EU.

[2] Předpisy o vysílání pracovníků se rovněž vztahují na případy, kdy personální agentura nebo agentura zprostředkovávající dočasnou práci najme zahraničního pracovníka z jiného ČS EU, aby pracoval v podniku registrovaném v ČS působnosti agentury.

Současně mohou vznést své dotazy ohledně aplikace ministerského dekretu na emailovou adresu: distaccoUE@lavoro.gov.it

Firmy jsou povinny zejména:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688