Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  24.08.2021 11:45:10, aktualizováno 29.08.2021 09:05:06

Soud rozhodl: Krátkodobý pronájem přes platformy spadá pod ubytovací služby a měl by se danit jako podnikatelská činnost.


Podle domácího tisku Městský soud v Praze minulý týden rozhodl, že krátkodobý pronájem bytu či nemovitosti organizovaný přes platformy typu Airbnb či Booking.com je ubytovací službou a měl by se proto danit jako podnikatelská činnost.

Soud rozhodl, že takové pronájmy nejsou "nesouvislou podnikatelskou činností", jak se domnívala účastnice posuzovaného sporu, ale že se jedná o "podnikatelskou činnost v ubytovacích službách". Podle soudu, který své rozhodnutí vydal i na základě dřívějšího rozhodnutí ÚS, jsou krátkodobé pronájmy spojeny s určitými službami a proto se od klasického pronájmu liší.

Zmíněná kvalifikace činnosti je důležitá v tom, že u služby je nutno platit sociální a zdravotní pojistné a při výdělku přes 1 milion za posledních 12 měsíců také DPH. Finanční zpráva může vymáhat nedoplatky těchto položek až tři roky dozadu.
Změna kvalifikace činnosti by měla být důležitá především pro pronajímatele vícero jednotek. Těch, kteří přes platformy pronajímají pouze jednu nemovitost, by se změna kvalifikace až tak dotknout neměla.

Podle některých komentářů by rozhodnutí soudu mohlo mít na celý sektor vážné dopady a především pro větší pronajímatele by to mohlo znamenat velké problémy a ohrožení celého modelu.

Verdikt soudu uvítala Finanční správa ČR, podle které je rozhodnutí soudu v souladu s jejím vlastním stanoviskem a příjmy plynoucí z činnosti ubytování je nutné klasifikovat jako ubytovací službu, jelikož dochází k uspokojování potřeby na ubytování, nikoliv potřeby bydlení, jak je tomu v případě nájmu.


Podle ČSÚ se v roce 2018 ubytovalo v ČR přes platformu Airbnb ubytovalo cca 1,6 miliónu zahraničních a 115 000 tuzemských turistů.
Jen v Praze se pro krátkodobé pronájmy využívalo v uvedeném roce odhadem 11 500 bytů. Jejich počet se kvůli koronavirové krizi s největší pravděpodobností snížil. 
Podle statistik společnosti AirDNA počet bytů ke krátkodobému nájmu, zejména typu Airbnb, na pražském trhu od března do konce loňského roku klesl o 45 % na 6 216. Vyplývá to z údajů společnosti AirDNA. Počet byl nejnižší od začátku sledování dat před 3 roky.

Podle zástupců realitních firem, které ČTK oslovila v anketě, kleslo nájemné v centru Prahy o 20 až 40 %. 
„Prázdné byty Airbnb zahýbaly s cenami pronájmů v celé Praze. V centru města klesly o 25 až 30 %, v celém městě v průměru o 10 – 15 %.

Podle takzvaného Indikátoru napětí na trhu nemovitostí, který zpracovává pravidelně  UniCredit Bank se výhodnost investic do rezidenčních nemovitostí v srpnu opět výrazně snížila. Hrubá roční výnosnost nájemného na úrovni ČR mírně klesla meziměsíčně o čtyři body na 3,76 %. Po zohlednění předpokládané fixní míry opotřebení (2 %) tak odhadovaná čistá roční výnosnost činila 1,76 %.


25.08. 20:03  Takže nedostatek bytů... 11500 (czhunter)
25.08. 18:59  Takže nedostatek bytů... 11500 (Mono)
25.08. 18:08  populizmus (abcd)
25.08. 12:44  Takže nedostatek bytů... 11500 (Ježíšek)
24.08. 12:15  Takže nedostatek bytů... 11500 (Bejvoč)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688