mpsv.cz (MPSV)
Dotace  |  23.08.2021 15:45:00

Pro zařízení, která slouží dětem v krizi, je k dispozici dotace 62 milionů korun

Vláda schválila dotační titul určený na dofinancování tzv. zařízení pro děti  vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP), mezi něž patří například známé Klokánky.  Pro letošek bude na tato zařízení vyčleněno 62 milionů korun. ZDVOP poskytují dětem, o které se nemá kdo starat, po nezbytně nutnou dobu jídlo, ubytování,  zdravotnickou nebo psychologickou pomoc. 

Příspěvek pro dětská krizová zařízení se nezvyšoval od roku 2013, přestože reálné  náklady průběžně rostou. Od příštího roku by se nám díky novele zákona o  sociálně-právní ochraně dětí, kterou bude brzy projednávat Senát, mělo podařit navýšit příspěvek na jedno dítě z 22 800 korun na 36 tisíc. Jde o systémové  opatření, nicméně dotační titul řeší nedostatek financí pro ZDVOP ještě v letošním  roce,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s tím, že  ZDVOP, tedy například Klokánky, budou mít možnost žádat o 13 200 korun na obsazené  lůžko. 

Na částečné dofinancování ZDVOP se letos počítá s částkou 62 milionů korun, což je o  15 milionů více než v roce 2020. „V roce 2021 u těchto zařízení rostly náklady především kvůli zajištění ochrany dětí a zaměstnanců během pandemie COVID-19,“ říká ministryně. Objem dotací na dofinancování ZDVOP se každým rokem mění. V roce  2018 činily 25,5 mil. , o rok později 22 milionů, v roce 2020 pak už 47 milionů korun a letos se počítá se zmíněnými 62 miliony

ZDVOP jsou krizová zařízení určená pro děti. V případě, kdy zákonní zástupci nejsou  schopni se o ně postarat, a není žádný jiný příbuzný, který by jejich roli mohl zastoupit,  jsou to právě ZDVOP, kdo jako první zajišťují péči o dítě do doby, než se může vrátit zpět  do rodiny. „Některé děti jsou v těchto zařízeních umístěné například i kvůli vážnému  onemocnění rodičů. V minulém roce se do ZDVOP dočasně dostávaly také děti  z rodin, kde otec nebo matka bojovali se závažným průběhem onemocnění COVID 19,“ dodává Maláčová. Zařízení přitom fungují nepřetržitě a přijímají děti podle jejich  aktuální potřeby. Momentálně je v provozu 52 ZDVOP s kapacitou 734 míst. Přibližně  polovině dětí umístěných v těchto krizových zařízení ještě nebylo 6 let.  

Zřízení dotačního titulu je podle Jany Maláčové reakcí na opakované podněty zřizovatelů  ZDVOP či samotných ředitelů a ředitelek ZDVOP, kteří se obracejí na MPSV s žádostmi  o pomoc s financováním činnosti. Státní příspěvek je určen na úhradu nákladů spojených  s pobytem a péčí poskytovanou nezletilým dětem v těchto zařízeních. Výše státního  příspěvku je dána zákonem, nárok na státní příspěvek vzniká zřizovateli ZDVOP na  základě poskytnutí péče dítěti umístěného do zařízení. Státní příspěvek pro zřizovatele  ZDVOP byl od jeho zakotvení v roce 2006 již čtyřikrát valorizován, avšak poslední  navýšení proběhlo v roce 2013. Na nákladech ZDVOP se kromě státu podílí i jejich  zřizovatelé, obce, kraje nebo soukromí dárci. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688