mpsv.cz (MPSV)
Přeprava  |  23.08.2021 15:09:00

Zaměstnanci na železnici budou mít více času na odpočinek

Vláda schválila nařízení, které upravuje pracovní dobu a odpočinek pro  zaměstnance ve vnitrostátní drážní dopravě, především pro strojvedoucí. Cílem je  zvýšit bezpečnost na železnici a předejít lidskému selhání kvůli přetěžování zaměstnanců

„Za rostoucím počtem mimořádných událostí na železnici stojí v celé řadě případů lidský  faktor. Zaměstnanci, ale i zaměstnavatelé se na nás obraceli kvůli tomu, že předepsaný  odpočinek mezi pracovními směnami je příliš krátký a vede k únavě i nepozornosti.  Nemluvím už o tom, že se mnohdy nerespektují ani stávající pravidla. Situaci proto  chceme společně s ministerstvem dopravy urychleně změnit, protože je ve hře  bezpečnost lidí,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto společně s ministerstvem dopravy navrhlo  nařízení vlády, které upravuje režim odpočinku pro provozní zaměstnance, hlavně pro  strojvedoucí. V posledních letech byli přetěžováni kvůli nárůstu dopravy i počtu dopravců.  Problémem byla délka tzv. režijní jízdy, která mohla prodloužit samotnou směnu  zaměstnance. Dalším zásadním nedostatkem, na který často upozorňují samotní  strojvedoucí, je krátký minimální zkrácený odpočinek mezi směnami (6 hodin), jeho  nedostatečná kvalita a rovněž velmi dlouhá doba, po kterou jsou zaměstnanci povinni  pracovat, nebo ji trávit cestou mezi různými místy výkonu práce během 24 hodin. 

V nařízení vlády se zpřesňuje délka směny, jejíž součástí je režijní jízda, včetně  samostatné evidence trvání režijní jízdy. Směnu nyní bude možné naplánovat nejvýše na  13 hodin, ale pokud její součástí bude režijní jízda, tak bude možné tuto směnu prodloužit  jen o dobu jejího trvání, nejvýše však na 15 hodin. Dále nařízení omezuje celkový čas  během dne, ve kterém lze rozdělit směnu do více částí (rovněž nejvýše na 15 hodin).  Kromě toho se prodlouží minimální doba zkráceného nepřetržitého odpočinku mezi  směnami z 6 hodin na minimálních 7 hodin za podmínky, že zaměstnanci musí mít čas na  to se vyspat na lůžku alespoň 6 hodin. 

Ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688