Redakce (Kurzy.cz)
Podnikání  |  23.08.2021 10:15:13

Mohou firmy nařídit očkování nebo povinný home office?


Řada společností hledá způsoby, jak zabránit tomu, abych se jich více dotkly další možné omezení spojené s koronavirem. Jaké ale jsou jejich konkrétní možnosti, aby nepostupovaly nezákonně?

Vzhledem k tomu, že očkování proti covid-19 není povinné, firmy na své zaměstnance tlačit nemohou. A to ani v případě pracovníků na „exponovaných“ místech jako jsou nemocnice či sociální služby. Zaměstnavateli obecně do zdravotního stavu zaměstnance nic není (zaměstnavatel jen potřebuje vědět, zda je zaměstnanec zdravotně způsobilý k výkonu práce), takže podle mého názoru nemá nárok na informaci o tom, zda se zaměstnanec nechal dobrovolně očkovat proti covid-19 a zaměstnanec v tomto ohledu nemusí zaměstnavateli nic prokazovat,“ vysvětluje David Šupej, advokát SEDLAKOVA LEGAL.

Cestou pro firmy není ani převádění zaměstnanců na jiné práce, pokud se nechtějí nechat očkovat. „V tomto ohledu je zaměstnavatel vázán sjednaným druhem práce (když to vztáhnu na uvedený příklad s pracovním týmem, tak nějaké rozdělení zaměstnanců do týmů je čistě na zaměstnavateli, zaměstnavatel akorát musí zaměstnanci přidělovat takovou práci, na které se dohodli v pracovní smlouvě),“ říká David Šupej ze SEDLAKOVA LEGAL. Pokud jde o home office, tak ten zaměstnavatel jednostranně nařídit nemůže, může se na něm však se zaměstnancem dohodnout. Za těchto podmínek by se tedy zaměstnavatelé měli pokusit spíš o pozitivní motivaci zaměstnancůočkování.

Například v liberecké kanceláři daňově poradenské společnosti KODAP je plně proočkovaná nadprůměrná část zaměstnanců, zhruba 80 procent. „Někteří z těch, kdo zatím očkováni nejsou, COVID prodělali a s případným očkováním chtějí počkat. Po vyhodnocení tohoto stavu jsme došli k závěru, že tlak na zaměstnance nemá smysl. Jsme jim vděčni za to, že mají sami dostatek zodpovědnosti a zdravého rozumu,“ popisuje Vlastimil Sojka, daňový poradce a jednatel společnosti.

Cestou důvěry jdou také ve společnosti Fidoo, která firmám pomáhá s digitalizací. „O očkování se s týmem po celou dobu bavíme, snažíme se odpovídat na otázky, vysvětlovat - dnes máme proočkovaných zhruba 60 %. Na lidi nijak netlačíme, chápeme, že někteří z nich se nechtějí naočkovat třeba ze zdravotních důvodů. Přesto nám očkování přijde z pohledu vzájemnosti významné. Kdo naočkovaný je, nemusí chodit pravidelně na testy, naočkovaní společně mohou mít například meeting bez roušek a podobně. Věříme, že další uvolňování našich opatření pro ty, kteří jsou po očkování, může motivovat ostatní,“ vysvětluje Petr Herzmann, ředitel společnosti.

Co však zaměstnavatel podle Státního úřadu inspekce práce nebo Ministerstva zdravotnictví naopak může, je testovat zaměstnance (na náklady zaměstnavatele samozřejmě). Pokud si totiž zaměstnavatel riziko onemocnění covid-19 vyhodnotí jako riziko možného ohrožení života a zdraví zaměstnanců při výkonu jejich práce, pak musí přijmout opatření k prevenci a minimalizaci tohoto rizika na pracovišti. A jedním z těchto opatření může být i testování zaměstnanců na covid-19.


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688