Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  22.08.2021 21:10:43

Krávy, metan a klimatická hrozba aneb Jak na hamburger a steak inovativně

Za globálním oteplováním stojí skleníkové plyny. Metan přitom může být nebezpečnější než oxid uhličitý. Krávy chované pro masný a mlékárenský průmysl jsou hlavním zdrojem metanu v atmosféře a pozornost investorů, kteří řeší udržitelnost, přitahuje řada průkopnických metod toho, jak se vyhnout "emisím z hospodářských zvířat", nebo je alespoň snížit.

Mezi klíčové součásti boje proti globálnímu oteplování nepatří jen řešení toho, co vychází z továrních komínů nebo výfuků aut, ale i to, co vychází z krav. Snížení nebo zamezení vypouštění obrovského množství škodlivého metanu, který krávy produkují při říhání nebo flatulaci (ano, tušíte správně, co to slovo znamená), je účinným způsobem boje proti změně klimatu.

(Ne tak) tichá hrozba

Oxidu uhličitému je mezi skleníkovými plyny věnována velká pozornost, ale metan je v některých ohledech ještě nebezpečnější škodlivinou. Tvoří značnou část přízemního smogu a je zodpovědný za přibližně 30 % globálního oteplování již z doby před průmyslovou revolucí. Dvěma hlavními zdroji emisí metanu z lidské činnosti jsou chov hospodářských zvířat a těžba ropy a zemního plynu.

Vedle dekarbonizace představuje i snižování emisí metanu významnou příležitost v boji proti změně klimatu. Zatímco emise CO2 zůstávají v atmosféře po celá staletí, metan se rychle rozkládá a do deseti let z velké části zmizí. To znamená, že snižování emisí metanu může přispět ke zpomalení globálního oteplování rychleji a zřetelněji než snižování emisí CO2.

Nová zpráva OSN o globálním problému jménem metan, která byla zveřejněna letos v květnu, uvádí, že snížení jeho emisí o 45 % by podle odhadů zabránilo 260 tisícům předčasných úmrtím ročně, stejně jako by zabránilo 775 tisícům návštěv nemocnic kvůli problémům s astmatem, 73 miliardám hodin ztracené práce v důsledku extrémních veder a 25 milionům tun ztrát na úrodě. Podle zprávy by to také pomohlo zabránit teplotnímu přírůstku o téměř 0,3 stupně Celsia k roku 2045.

Hospodářská zvířata v centru pozornosti

Problém emisí metanu z hospodářských zvířat není žádnou novinkou. Týká se především přežvýkavců, včetně skotu, ovcí a koz. Poté, co jsou tráva nebo obiloviny přijaty do bachoru (předžaludku nebo prvního žaludku zvířete), jsou tráveny procesem zvaným enterická fermentace. Při něm vzniká značné množství metanu jako vedlejšího produktu, který se pak uvolňuje do atmosféry při říhání zvířat (tvoří až 95 % jejich emisí metanu) a při vylučování plynu z opačného konce jejich trávicí soustavy.

Chov hospodářských zvířat je největším zdrojem metanu způsobeným lidskou činností a představuje třetinu celosvětových emisí metanu. Těžba, zpracování a distribuce ropy a zemního plynu vytvářejí pouze pětinu.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/kravy-metan-klimaticka-hrozba-aneb-jak-na-hamburger-steak-inovativne






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688