Pim Brands (Ronda Invest)
Okénko investora  |  22.08.2021 17:45:30

Do čeho investuje generace Z a mileniálové v roce 2021?

Příslušníci obou těchto generací mají možnost investovat daleko snadněji než předchozí generace – jednoduše a rychle online z pohodlí domova. S tím se také zvyšuje riziko, že svou investici tak dobře nezváží nebo podlehnou aktuálním trendům. Jak se jejich investiční strategie liší a čím se můžete inspirovat?

  • Do jakých typů investic umísťují tyto generace své prostředky

  • Jaké sektory ekonomiky je zajímají nejvíce?

  • Jaké faktory je ovlivňují při investici?

Australský investiční server Motley Fool, který realizoval průzkum se zaměřením na obě generace v dubnu 2021 na vzorku 1400 Američanů (aktivních investorech), definuje generaci Z jako generaci od 18 do 24 let. Za mileniály se zpravidla označují lidé narozeni po roce 2000, ovšem zde budeme za mileniály považovat i kategorii lidí v rozmezí 25-40 let věku. Vzhledem k širokému věkovému rozpětí jsou ve výzkumu patrné různorodé investiční strategie, kde se staré metody setkávají s těmi novými. Američané ve věku od 18-40 let nejčastěji investují do akcií a hodnotí zejména historickou stabilitu. Na druhou stranu velký podíl investuje i do relativně volatilních kryptoměn. Generace Z přiznává, že považují za přínosné i informace ze sociálních médií. Ovšem celkově sociální média hodnotí jako nejméně důležitý faktor při rozhodování o investici.

Celkem 67 % amerických investorů od 18 do 40 vlastní nějaké akcie, což z nich činí nejvýznamnější formu investice. Vcelku překvapivě na druhém místě jsou podílové fondy (45 %) a až na třetím místě kryptoměny (40 %). Téměř polovina investorů z generace Z vlastní kryptoměny (47 %). Akcie, které podléhají trendům na sociálních médiích (tzv. meme stock) jsou mezi mladou generací od 18-40 let relativně oblíbené, jelikož 30 % respondentů některé vlastní. Nejzářnějším příkladem takových akcií je Tesla, jelikož vždy po prohlášení Elona Muska se akcie firmy pohnou buď směrem nahoru nebo dolů. Mezi odvětví, do kterého americká mladá generace od 18 do 40 nejraději investuje, patří finančnictví, informační technologie a průlomové high-tech technologie. 


Do čeho investují čeští mileniálové?

V tuzemsku bohužel neproběhl žádný větší průzkum mezi investory inkriminované generace, ale je patrné, že se pohled mladé generace značně liší od té americké. Počáteční nadšení z investování do kryptoměn pomalu opadá. Zatímco v roce 2018 mělo v úmyslu zakoupit kryptoměny celých 16 % z investující populace mileniálů, v roce 2019 již zvažovalo svou investici pouze 9 % z nich (Ipsos). Mezi nejčastější investiční instrumenty u mladých lidí v České republice patřily v roce 2019 investiční fondy (36 %) a nemovitosti (22 %).

Pim Brands

Pim Brands má jako analytik společnosti RONDA INVEST několikaletou praxi ze světa finančních trhů. Studoval na Fakultě informačních technologií ČVUT a kromě analytické činnosti se také aktivně podílí na vývoji algoritmického obchodování a online marketingu. Ve volném čase se věnuje studiu cizích jazyků a jak technické, tak fundamentální analýze trhu. Jeho oblibou je japonská kultura, cestování a sport.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více informací na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688