Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.08.2021 17:13:00

Trhy a makro v dalších letech

Dnes o predikcích dalšího vývoje na amerických trzích od Morgan Stanley, makru od Goldman Sachs a k tomu pár souvisejících úvah o dlouhodobějším vývoji.

1. Trend a pásma od Morgan Stanley: Následující graf ukazuje vývoj indexu SPX za poslední více než tři roky. Vyznačeno je i rozpětí scénářů, o kterých uvažují v Morgan Stanley:
1
Zdroj: Twitter

Vypadá to, že analytici Morgan Stanley proložili grafem trend, k němu přidali pásma jedné a dvou směrodatných odchylek a jejich hodnoty ke konci příštího roku považují za rozpětí scénářů. Jelikož je pak trh nyní výrazně nad oním trendem, tyto předpovědi do konce roku 2022 a ona pásma vyznívají spíše pro oslabení, než pro další posilování amerických akcií.

Jde o takovou techničtější věc. Ohledně fundamentu Morgan Stanley očekává, že na konci letošního roku se budou zisky na akcii v indexu SPX pohybovat na 189 dolarech (konsenzus 202 dolarech). A na konci roku příštího na 200 dolarech (konsenzus u 220 dolarů). Pokud by se tak index například již brzy dostal na onu úroveň základního scénáře MS kolem 4 200 bodů, implikovalo by to PE (měřené na základě očekávaných zisků pro rok 2022) ve výši 21. Což není málo.

2. Makro od Goldman Sachs: Nemám k dispozici makroprojekce od MS, následující graf navazuje na předchozí úvahy o predikcích Goldman Sachs. Ekonomové této banky snížili své předpovědi ekonomického růstu pro třetí čtvrtletí letošního roku, nakopli ale čtvrtletí další. Ve výsledku na tom je tak rok 2021 o něco málo hůře, než o čem hovořily predikce předchozí. Následující roky se ale v podstatě nic nemění:
2
Zdroj: Twitter

Z cca 6 % letošního růstu tak modely Goldman Sachs predikují pokles na 4,5 % tempo růstu v roce následujícím a pak cca 2 % růst v dalších dvou letech. Což je pro mě možná nejzajímavější věc (viz další bod) a i akcie by (teoreticky) měly reflektovat zejména dlouhé období.

3. Žádný boom: Nevím, zda, popřípadě co ekonomové GS predikují pro následující období. Tedy pro to, co bude po roce 2024. Schválně se ale podívejme na třetí graf, který ukazuje historii reálného růstu americké ekonomiky a projekce CBO do roku 2050:
3
Zdroj: Twitter

Pokud by Goldman počítal s tím, že reálný růst se dostane na nějaká dlouhodobě udržitelná 2 %, je optimističtější, než CBO. Ta v grafu ukazuje projektovaná čísla znatelně pod touto úrovní (tažená zejména produktivitou). Projektantů i věštců je přitom celá řada a patří mezi ně i akciový trh, přesněji řečeno investoři, kteří hlasují svými peněženkami (či peněženkami jiných). Já bych přitom nyní situaci na amerických akciích docela vnímal jako projekci znatelně vyššího dlouhodobého růstu ekonomiky (či přesněji řečeno zisků), kombinovanou s nízkou požadovanou návratností (bezrizikovými sazbami a rizikovými prémiemi). Udržitelný nabídkový boom, tažený asi zejména oněmi oranžovými sloupci.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688