Export (export.cz)
Export  |  20.08.2021 14:18:30

Česká firma Transcon Electronic Systems rekonstruuje v Senegalu už druhé letiště

Historicky jeden z největších českých investičních projektů v subsaharské Africe postoupil do další fáze. Frýdeckomístecká firma Transcon Electronic Systems (ES) začala v Senegalu s rekonstrukcí druhého regionálního letiště z celkem pěti, na něž vyhrála mezinárodní tendr senegalského ministerstva turistiky a letecké dopravy v hodnotě asi 150 mil. eur.

Ilustrační foto Shutterstock

Po Saint-Louis začala česká společnost s kompletní výstavbou nového letiště v Ourossougui, deset kilometrů od města Matam na severovýchodní hranici s Mauretánií. Senegalský prezident Macky Sall osobně dohlédl na první výkop bagru v tomto odlehlém, z pohledu národní ekonomiky ovšem významném regionu, který patří k hlavním centrům těžby fosfátů a je důležitým regionálním dopravním uzlem.

Firma Transcon ES je generálním dodavatelem koordinujícím přípravné, logistické, stavební, technické a finalizační práce. Převzetí staveniště v Ourossougui proběhlo paralelně s pokračující rekonstrukcí letiště v Saint-Louis, jehož inaugurace je plánována na začátek roku 2022. Navzdory období dešťů zde pokračuje výstavba příletové dráhy, pokládání povrchů a na finální instalaci čekají speciálně vyvinuté moduly vizovické firmy Koma Modular pro budoucí terminál a další zázemí. Technické hangáry a kontrolní věž v budoucnu doplní další výrobky a technologie předních českých výrobců, jako například THT Polička či Tatra.

Příští čtyři roky má Transcon ES v druhé fázi projektu rekonstruovat letiště ve městech Kédougou, Tambacounda a Ziguinchor. Od rekonstrukce pěti regionálních letišť si senegalská vláda slibuje rozvoj ekonomiky, cestovního ruchu a obchodu a synergický efekt na vytváření nových pracovních míst. Projekt financuje Česká exportní banka, Komerční banka a senegalské ministerstvo financí a rozpočtu.

Letiště v Ourossougui se stane důležitým dopravním uzlem. Foto Velvyslanectví ČR v Dakaru

Čeští i slovenští subdodavatelé

I česká strana si slibuje další rozvoj obchodních vztahů mezi oběma zeměmi díky realizaci významného projektu na klíč. Hlavní kontraktor Transcon ES patří mezi prvních pět světových firem v oboru letištních technologií a do Senegalu s sebou přivádí další české, ale i slovenské subdodavatele, kterým se tak nabízí možnost jak vstupu a rozvoje aktivit na senegalském trhu, ale i příležitost uplatnění se v západoafrickém regionu.

Tereza Hankeová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dakaru


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688