muni.cz (Masarykova univerzita)
Z regionů  |  20.08.2021 00:00:00

„Stěhuji se do Brna,“ říká po letní škole Dánka Birgitte

Stěhuji se do Brna, říká po letní škole Dánka Birgitte

Po měsíci se s Masarykovou univerzitou loučí studenti Letní školy slovanských jazyků. Mezi téměř stovkou absolventů jsou lidé z celého světa.

Studentka Letní školy slovanských studií Birgitte Schmidt z Dánska.

Už podesáté absolvovala letní školu profesorka dánské literatury a dějin z kodaňské univerzity Birgitte Schmidt. S češtinou se poprvé potkala před mnoha lety, kdy se na své univerzitě seznámila s lektorkou z České republiky. Byla velmi milá a spontánní, staly se z nás kamarádky, a protože jsem o České republice nic nevěděla a jazyk mi zněl zajímavě, rozhodla jsem se ho naučit, vysvětluje Birgitte, která kromě rodné dánštiny mluví ještě anglicky, německy, francouzsky a samozřejmě česky.

Letošní výuka a program letní školy, kterou pořádají lektoři z Kabinetu češtiny pro cizince Filozofické fakulty MU, byla ovlivněna epidemií nemoci covid-19, což se odrazilo i na možnostech setkávání studentů mezi sebou. Normálně se letní škola chová jako velká rodina. Letos jsme přišli o oblíbené párty, na přednáškách dodržujeme odstupy, celý čas jsem strávila prakticky jen se studentem Timem z Finska a jednou českou studentkou, konstatuje.

Protože je Birgitte už v důchodu a na kodaňské univerzitě už působí jen na půlúvazek, rozhodla se pronajmout si v Brně byt a v češtině se výrazně zlepšit. Doma v Dánsku nejsou Češi. Nemám možnost tam mluvit česky. Jestli se chci naučit lépe mluvit, musím tady bydlet. Brno, jeho atmosféru a obyvatele miluji už od první návštěvy města, říká s velkým úsměvem sympatická žena a nedočkavě míří do posluchárny pro výsledky testů, které prověřily znalosti studentů letní školy. Samozřejmě chci být výbornou studentkou a mrzel by mě špatný výsledek. Ale učím se sama pro sebe, a když se zlepšuji i po velmi malých krocích, je to príma, dodává upřímně.

Letní škola slovanských studií se letos uskutečnila již po čtyřiapadesáté. Zúčastnilo se jí 95 studentů z 34 zemí. Kurzy mezinárodní letní školy se konaly vzhledem k celosvětové pandemií onemocnění covid-19 jak kontaktně, tak online i hybridně, abychom umožnili účast všem zájemcům o český jazyk a českou kulturu. Nakonec jsme přímo v Brně a na fakultě měli sedmdesát studentů," uvádí vedoucí Kabinetu češtiny pro cizince Eva Rusinová s tím, že kurzy probíhaly formou intenzivní výuky od pondělí do soboty a studenti byli rozděleni do devíti kurzů podle stupně pokročilosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688