Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  20.08.2021 07:42:01

Poloprázdný kalendář impulz nenabídne (Ranní zpráva z finančního trhu)

V Americe a eurozóně je dnes kalendář prázdný. Dění na finančních trzích tak bude pravděpodobně ve vleku zpráv o zhoršující se pandemické situaci v některých zemích a korekce na akciových trzích. Impulzy pro posílení zatím zřejmě nedostane ani česká koruna, jejíž apreciaci ve střednědobém horizontu však stále očekáváme. Zveřejněna budou pouze data z polské ekonomiky, která by měla být příznivá.

Polský maloobchod pokračuje v růstu

Makroekonomický kalendář dnes nabízí pouze data z Polska. Ta by mohla přinést příznivý obrázek dalšího vývoje tamní ekonomiky.  Stavební výroba by měla meziročně vzrůst o solidních téměř 7 %, meziměsíčně by měly přidat i maloobchodní tržby. To by mohlo pomoci polskému zlotému zkorigovat ztráty, které utržil během včerejšího obchodování. Ten zůstává pod tlakem nejisté politické situace, kterou spustil rozpad vládní koalice.

Čtvrteční obchodování se regionálním měnám nevyvedlo

Na trzích včera panovala negativní nálada. Evropské akciové trhy se ocitly ve výrazně červených číslech, když ztráty dosahovaly až dvou procent. Za absence zajímavých makroekonomických dat ztrácela i společná evropská měna, přičemž zisky si ze svého konta odepisovaly i regionální měny. Nejvíce oslabil polský zlotý, a to o 0,7 % na 4,587 PLN/EUR. Ani zde se ale ztráty nedaly příliš připsat fundamentům, když ceny průmyslových výrobců překvapily vyšším růstem, přičemž průmyslová výroba zaostala za očekáváními pouze mírně.  Ztrátám se nevyhnula ani česká koruna, která oslabila o 0,2 % na 25,49 CZK/EUR. Krátkodobě se dostala téměř na hladinu 25,55 CZK/EUR, tedy na nejslabší úroveň od konce července. Ani další dny mnoho důvodů k optimismu pravděpodobně nenabídnou. Po posilování v první polovině tohoto měsíce si někteří investoři zřejmě vybírají své zisky, přičemž všechna zajímavá data, která by koruně mohla nějaký impulz dodat, již byla zveřejněna. Situaci neulehčuje ani mizivá prázdninová likvidita. Po odeznění těchto faktorů však stále předpokládáme, že domácí měna bude posilovat.

Světový kalendář včera nabídl pouze pravidelné týdenní statistiky z amerického trhu práce, které se ale od očekávání nijak zásadně nelišily. Výhled podnikatelů z okolí Philadelphie za překvapil negativně, když na místo odhadovaného růstu opět klesl. Ze čtvrtečního klání nakonec vyšel vítězně americký dolar, který posílil o 0,2 % na 1,169 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.03.2023Dění na finančních trzích odpovídalo poloprázdnému kalendáři (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.01.2021Finanční trhy dostihla americká politika (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688