Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  19.08.2021 13:53:22

Konec extrémně uvolněné měnové politiky v USA se blíží

Pozornost finančních trhů je vždy v závěru srpna upřena směrem do Jackson Hole, kde se od roku 1982 koná tradiční konference centrálních bankéřů a ani tento rok nebude výjimkou. Letošní konference se uskuteční v termínu od 26. do 28. srpna, když klíčovou událostí bude projev šéfa americké centrální banky (Fed) J. Powella.

Pohled na dosavadní výkon americké ekonomiky v letošním roce hovoří jasně. Ekonomika USA se ve 2. čtvrtletí již vrátila na úroveň výstupu z před začátku pandemie, k čemuž významně pomohla silně expanzivní hospodářská politika. Zároveň došlo k výraznému zrychlení spotřebitelské inflace nad 5 %, když se meziroční růst pohybuje nejvýše od roku 2008. Růst inflace v jádrové složce je dokonce nejvyšší od začátku 90. let. Fed sice zdůrazňuje přechodnost současných inflačních tlaků, ale pravděpodobnost, že se inflace bude nacházet výrazněji nad 2 % inflačním cílem Fedu i po větší část příštího roku je vysoká. V posledních měsících dochází i k evidentnímu zlepšování situace na pracovním trhu. Na základě zmíněných proměnných lze říci, že čas na to, aby Fed začal utahovat měnovou politiku, nadešel. A otázkou spíše je, zda se Fed se zahájením normalizace měnové politiky neopozdil.

Blížící se konference v Jackson Hole přitom J. Powellovi nabízí vhodnou příležitost, jak oznámit změny v nastavení měnové politiky. Pohled do nedávné historie ukazuje, že centrální bankéři možnost signalizovat blížící se změny využívaly poměrně často. V roce 2019 sám J. Powell naznačil, že je Fed kvůli narůstajícím rizikům v zahraničním obchodě připraven snížit úrokové sazby k čemuž následně skutečně došlo. V roce 2014 tehdejší prezident Evropské centrální banky M. Draghi naznačil potřebu zahájit nákup vládních dluhopisů zemí eurozóny. A pokud půjdeme ještě dál, tak v roce 2012 B. Bernanke například signalizoval spuštění třetího kola kvantitativního uvolňování.

Pravděpodobnost toho, že J. Powell v příštím týdnu oznámí, že je potřeba začít normalizovat měnovou politiku, je tak poměrně vysoká. Pokud se zároveň podíváme na záznam z červencového zasedání Fedu a na rozhovory s americkými centrálními bankéři v posledních týdnech, tak se zahájení tzv. taperingu (snižování měsíčního objemu nakupovaných cenných papírů) jednoznačně blíží. Reálně by k omezování nákupů cenných papírů (QE) ze současného objemu 120 mld. dolarů měsíčně mělo dojít ve 4. čtvrtletí. Výsledně není ani tak důležité, zda snižování QE začne v říjnu či v listopadu, ale především to, jak rychle bude redukce QE probíhat.

Například podle důležitého člena Fedu J. Bullarda by bylo potřeba QE ideálně zcela ukončit již do konce 1. čtvrtletí příštího roku. To podle mě není úplně nejpravděpodobnější scénář, ale pokud by Fed reálně ukončil QE v polovině příštího roku a na přelom let 2022 a 2023 signalizoval první zvýšení úrokových sazeb, tak by se pozice na finančních trzích začaly v nadcházejících měsících významně přeskupovat. Americký dolar by dostal důležitý impuls k posílení, výnosy amerických dluhopisů se vydaly směrem nahoru a došlo by pravděpodobně i k oslabení aktuálně velmi silného býčího trhu na amerických akciových trzích.

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688