Research (Česká spořitelna)
Investice  |  19.08.2021 10:29:06

Alquist z RUR dobyl svět, inflace v EMU nad 2%, ekoinflace a velký úspěch ČVUT

Finální odhad inflace v eurozóně za červenec byl potvrzen na 2,2% v meziročním srovnání. Inflace je tlačená nahoru pár položkami, jádrová inflace zůstává stále velmi nízko: +0,7% y/y.

Jak jsme jmenuje nejlepší chatbot na světě? Alquist. Pokud je vám jméno povědomé, tak ano, jde o postavu z Čapkovi hry R.U.R, kde se poprvé v historii objevilo slovo robot. Alquist vyhrál soutěž, kterou pořádá Amazon (Alexa Prize Social Bot Grand Challenge), přitom už v minulých letech útočil na zlato, ale získal v celosvětové konkurenci „jen“ stříbro a bronz. A parádní je, že toto zlato patří týmu z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT pod vedením Jana Šedivého. S jejich chatbotem se můžete například potkat v aplikaci Talk to Poppy!, což je virtuální terapeutka.

Asijskou firmou s největší tržní hodnotou se stal TSMC, největší světový výrobce čipů z Thaj-wanu. Ano, nedostatek čipů, jejich rostoucí ceny podpořil akcie firemkteré je vyrábějí. TSMC předběhl Tencent, čínskou technologickou firmu, ale především díky tomu, že akcie Tencentu poklesly po zásazích čínské vlády proti technologickému sektoru. 

Covid potvrdil, že věda je naše exitová strategie z problémů. Ale historie nám zároveň ukazuje, že po pandemii důvěra lidí ve vědce a výsledky jejich práce významně klesá. A také se snižuje dodržování politik souvisejících se zdravím. Jeden by nad lidmi zaplakal.

"Téměř každý problém už někdo někde vyřešil. Frustrace spočívá v tom, že se nám nedaří [tato řešení] nikde zopakovat." Bill Clinton.

Snaha zpomalit, či dokonce zvrátit klimatické změny se projevuje v různých opatřeních, plánech, dealech. Komentář Financial Times varuje, že "Ve snaze zabránit změně klimatu čelí svět čím dál silnějšímu paradoxu. Čím usilovněji prosazuje přechod k zelenější ekonomice, tím dražší ta kampaň je a tím méně je pravděpodobné dosažení cíle v podobě omezení těch nejhorších následků globálního oteplování." Konkrétní příklad: "Solární či větrné elektrárny vyžadují až 6x více mědi než konvenční elektrárny. (...) Ekologické regulace tak popohánějí poptávku a zároveň omezují nabídku, čímž jen vytvářejí ekoinflaci." 

Na otázku, proč je tak úspěšný spisovatel: "Vynechávám části, které lidé přeskakují." Elmore Leonard 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny


Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688