Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  19.08.2021 09:21:00

Rozbřesk: Inflace v eurozóně nad cílem ECB

Inflace je na vzestupu nejenom u nás, ale i v dalších unijních zemích. Už bleskový odhad ukázal, že růst cen v zemích eurozóny v červenci zrychlil na 2,2 % a přestřelil tak cíl ECB, avšak jádrová inflace poklesla z předchozích 0,9 % na 0,7 %. Současná inflační vlnka jde z více než poloviny na vrub rostoucím cenám energií, kterým sekundují potraviny, alkohol a tabák.

Česko je s červencovou inflací ve výši 2,7 % v evropském žebříčku na 14. místě. Z hlediska vývoje inflace tak ČR vypadá zvenčí podstatně lépe než doma. Jde ovšem o harmonizovanou inflaci, která na rozdíl od té domácí neobsahuje jednu nyní dost významnou položku zohledňující vývoj cen bydlení. Jde konkrétně o tzv. imputované nájemné. Za tímto označením se skrývají tržní ceny nových bytů a rodinných domů, náklady na samo-stavitelství, renovace, rekonstrukce a údržbu. A drobným doplňkem jsou už pak jen platby za realitní zprostředkování. Zhruba desetiprocentní podíl na spotřebitelském koši dělá z tržních cen bydlení, respektive z imputovaného nájemného v letošním roce dost zásadního inflačního hybatele. Aktuální zatím šestiprocentní meziroční růst této položky je už na celkové inflaci pořádně vidět.

Harmonizovaná inflace je o vliv realitního trhu zcela oproštěna a fakticky inflační vývoj v EU či eurozóně vlastně podceňuje. Už při letmém pohledu na vývoj cen bytů v posledním roce je zřejmé, že zdražující reality nejsou zdaleka jen problémem ČR. Ceny bytů totiž letos svižně rostou i v Nizozemí (+11,3 % v Q1), v Německu (+9,4 %) nebo v Rakousku (+8,3 %), takže inflace vypočítaná bez nich může být už docela zavádějící. ECB nicméně právě takovou inflaci cíluje, a proto ignorování dění na realitním trhu jí v podstatě ulehčuje práci a umožňuje pokračovat ve stávající velmi uvolněné politice.

ECB proto dál může hovořit o možnosti krátkodobého přestřelování cíle, který nevyžaduje reakci, jak už o tom byla řeč, když představovala svůj nový koncept měnové politiky zhruba před měsícem. Harmonizovaná inflace, byť sledovaná ECB nebo používaná pro výpočet plnění jednoho z maastrichtských kritérií, se tak hodí už jen k sestavování žebříčků, ale nikoliv pro zjištění skutečného vývoje cen v té které zemi. Alespoň ne v době, kdy ceny realit každé čtvrtletí dosahují nových maxim.

TRHY
Koruna

Koruna se včera dál pohybovala okolo úrovně 25,45 EUR/CZK. Trh tak nepřekvapily ani komentáře guvernéra, který dle svých slov měl na minulém zasedání blízko hlasovat pro rychlejší zvýšení sazeb. Zároveň uvedl, že debata o padesátibodovém navýšení repo sazby bude opět v září na stole. Vzhledem k tomu, že tentokrát bude zasedání bankovní rady až na konci měsíce, bude už k dispozici celá sada červencových dat z reálné ekonomiky i kompletní HDP za druhý kvartál.

Zahraniční forex

Jestliže zápis z posledního jednání Fedu nepřinesl dramatické změny v komunikaci, tak vlivný člen jeho vedení J. Bullard včera přišel s jednoznačně jestřábím poselstvím. Chce totiž ukončit nákupy dluhopisů do konce prvního kvartálu příštího roku a ještě ve stejném roce začít zvyšovat sazby. Bullardův jestřábí scénář se sice nemusí naplnit, ale jeho komunikace eurodolaru postačila k tomu, aby se propadl pod úroveň 1,17.

Vzhledem k tomu jakou váhu američtí centrální bankéři aktuálně přikládají datům z trhu práce, tak odpoledne zveřejněné týdenní statistiky o nových žádostí o podporu mohou být velmi zajímavé. Další pokles nás totiž přiblíží k dobrému srpnovému reportu z trhu práce.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688