Research (Conseq)
Investice  |  18.08.2021 17:43:20

Investiční výhled - vysoké valuace snižují budoucí očekávání - zhodnocení včetně divi zřejmě nepřekročí 5%


Globálním akciovým trhům se zatím letos daří celkově na výbornou. Nejširší globální akciový index MSCI All Country World totiž od začátku letošního roku připisuje zisk přibližně 14 % a momentálně se pohybuje na historickém maximu. Taktéž na historickém maximu se pohybuje pravděpodobně vůbec nejsledovanější akciový index, index amerických akcií S&P 500, který zatím letos připisuje zisk 19 %. Nám dělá především radost fakt, že se nadprůměrně daří středoevropskému regionu. Index středoevropských akcií CECEEUR totiž zatím v letošním roce připisuje zisk 20 %. Na druhou stranu nám nedělají radost čínské akcie - index čínských akcií CSI 300 totiž od začátku roku ztrácí výrazných 7 %.

Pokud jde o akciový výhled, je třeba si přiznat, že globální akciové trhy jsou jako celek drahé, když se jejich ocenění neboli valuace momentálně pohybují kolem úrovní z vrcholu akciového trhu v roce 2000, což zároveň představuje historická maxima. Z tohoto důvodu se domnívám, že průměrné roční očekávané zhodnocení globálních akciových trhů, včetně dividend, na střednědobém horizontu následujících pěti až sedmi let velice pravděpodobně nepřekročí 5 % a mělo by se tedy pohybovat pod průměrným historickým zhodnocením. Je to jednoduše daň za velmi vysoké valuace, které by se měly v průběhu příštích let graduálně normalizovat, tzn. postupně poklesnout k průměrným historickým úrovním. Změna akciových valuací by proto měla přispívat v celkovému akciovému zhodnocení v příštích letech negativně. Zároveň jsme toho názoru, že naše aktivní investiční správa by v průměru každý rok měla pomoci globální akciové složce našich investičních portfolií o několik procentních bodů výkonnost globálního akciového indexu MSCI All Country World překonat.

Co se týče dluhopisů, těm se naopak v letošním roce zatím příliš nedaří. Nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond totiž zatím v letošním roce odepisuje 2 %. Nedaří se ani českým vládním dluhopisům, které od začátku roku odepsaly již téměř 4 %. Pokud jde o korporátní dluhopisy, těm se zatím letos daří relativně slušně, neboť jejich indexy připisují mírné zisky.

Pokud jde o náš dluhopisový výhled, je třeba si na prvním místě uvědomit, že také dluhopisy jsou jako globální třída aktiv momentálně drahé, neboť průměrný nominální globální dluhopisový výnos do doby splatnosti agentury Bloomberg aktuálně činí pouze 1,0 %, což je historické minimum. A jsou to právě dluhopisové výnosy do doby splatnosti, které indikují očekávané zhodnocení této třídy aktiv do příštích let. Realita je proto taková, že od dluhopisů do příštích let rozhodně nemůžeme očekávat žádné zázraky.

U českých vládních dluhopisů i nadále udržujeme poměrně defenzivní nastavení, neboť očekáváme, že poklesy tržních cen by mohly v následujícím období pokračovat. Dále přitom platí, že ti dluhopisový investoři, kteří budou chtít překonat inflaci, i nadále nebudou mít jinou možnost než investovat do nadprůměrně rizikových dluhopisových instrumentů, konkrétně do vysoce úročených korporátních dluhopisů (high-yield).

 

Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688