Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  17.08.2021 21:32:04

Co dělá bitcoin výjimečným a proč láká stále větší množství investorů (1/2)

Ilustrační foto | zdroj 123rf.com

V roce 2008 byla veřejnosti představena dnes nejznámější kryptoměna Bitcoin. Od svého uvedení zažila tato měna své vzestupy, ale také pády. Letos v dubnu dosáhla na zatím své historické maximum, když překonala úroveň 60.000 USD/BTC. A i když po dosažení této úrovně na své hodnotě ledasco ztratila, aktuálně se zase těší zvýšenému zájmu investorů. Ty lákají převážně jeho dlouhodobé výsledky v oblasti budování a udržování hodnoty. Kryptoměny v porovnání třeba s akciemi, či dluhopisy lze stěží ohodnotit. Hodnota akcií je dána například částečným vlastnictvím společnosti. Stejně dluhopisy představují hodnotu dluhu, který vám bude společností nebo třeba státem po termínu splatnosti splacen. Jak ale určit hodnotu decentralizované digitální měny s tak krátkou historií. Vysoká volatilita může oprávněně u investorů vyvolávat obezřetnost, ale také otázku – proč má Bitcoin vůbec hodnotu?

Bitcoin jako měna a proč mají měny hodnotu

Odpověď na otázku, proč mají měny hodnotu, je celkem jednoduchá. Měny mají hodnotu, protože si to lidé myslí a společnosti nebo skupiny se rozhodly, že se budou používat jako prostředek směny. 

O víkendu to bylo přesně 50 let, kdy vystoupil se svým projevem Richard Nixon. Dne 15. srpna 1971 učinil Richard Nixon prohlášení, v němž fakticky ukončil měnový systém založený na krytí měny zlatem z Bretton Woodsu a zahájil tak novou éru založenou na fiat penězích. Fiatové měny se rozšířily po zrušení zlatého standardu do celého světa, a stejně jako americký dolar, nejsou kryté žádnou komoditou, a přesto mají hodnotu. Společnost včetně institucí zrušení zlatého standartu akceptovali a stejně tak akceptovali, že fiat měny mají nadále svou hodnotu. 

Například si můžete vzít stokorunovou bankovku do obchodu a koupit si za ní zboží v hodnotě 100 korun. Fyzický kus papíru, kterým platíte, však nemá žádnou vnitřní hodnotu.

Bitcoin, kryptoměna, kterou vytvořil Satoshi Nakamoto, má některé vlastnosti uchovatele hodnoty, které se podobají existujícím měnám, jako je americký dolar, česká koruna nebo jakákoliv jiná měna. Těmito faktory jsou:

  • Omezená nabídka: Maximální množství bitcoinu uvolněného do oběhu bude 21 milionů mincí. Nikdy nebude existovat více než 21 milionů bitcoinů. Podle mnoha odborníků tato omezená nabídka neboli nedostatek významně přispívá k hodnotě Bitcoinu.

  • Nelze jej falšovat: Bitcoin funguje na základě blockchainové účetní knihy, na jejíž zfalšování by bylo zapotřebí neúměrně velké množství energie, kterou nedisponuje takřka žádný stát na světě. To dělá Bitcoin takřka nezfalšovatelný.

  • Je přenosný: Bitcoin je stejně jako fiat měna velmi snadno přenosný. Můžete jej snadno přesunout z jednoho směnárenského účtu nebo digitální peněženky do jiného.

  • Je přenositelný: Bitcoin je možné používat i v cizích peněženkách, např.: Bitcoin lze poměrně snadno převést na jiného uživatele nebo obchodníka. Stačí znát něčí veřejný klíč (adresu peněženky), abyste mu mohli Bitcoin poslat.

Všechny tyto faktory pomáhají Bitcoinu zařadit se mezi měny budoucnosti, ale nevysvětlují růst ceny Bitcoinu a jeho jedinečnou přitažlivost jako uchovatele hodnoty. V dnešní době rostoucí inflace nejsou úspory v hotovosti považovány za dobrou investiční strategii, protože rychle ztrácí svou hodnotu. Úspory se mnohem více zhodnotí v některém z investičních nástrojů, než když vám jen tak leží doma v hotovosti, nebo na běžném účtu v bance, který není ani úročen. Dokonce i mezi kryptoměnami je Bitcoin jedinečný svou hodnotou. I když někdo jiný vytvoří nový typ digitální měny se všemi stejnými vlastnostmi, kterými disponuje Bitcoin, stále to nezaručí, že bude mít takováto měna byť sebemenší hodnotu.  Proč má tedy hodnotu zrovna Bitcoin? 



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

19.08. 10:59  Proč tady? (AjRep)
18.08. 10:21  . . . (Svědek Covidův)
18.08. 10:11  Proč tady? (Joseff)
18.08. 09:49  Proč tady? (Pepa)

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688