Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  17.08.2021 11:08:52

Standardní tržní situace? Nic takového neexistuje

Několik posledních let si investoři mimo jiné stěžují, že se trhy nechovají standardně, protože jsou manipulovány Fedem. Opakují, že ocenění akcií (nominální i relativní) je vysoké vlivem kvantitativního uvolňování a nízkých úrokových sazeb. Jedním dechem však ti samí investoři varují, že pokud Fed nákupy dluhopisů ukončí a výrazně zvýší úrokové sazby, trhy zkolabují.

"Obojí je možné, v první řadě by však měli investoři pochopit, že trhy nikdy nejsou ve stavu, který by bylo možné označit za normální," říká Ben Carlson ze společnosti Ritholtz Wealth Management. Část investorů je například přesvědčená, že by úrokové sazby měly být mezi třemi a pěti procenty, jenže v tomto pásmu se od roku 1928 nacházely v méně než 30 % času.

Cyklicky očištěné P/E amerických akcií (takzvané Shillerovo P/E nebo CAPE) se nachází na 37, tedy výrazně nad průměrem 18,5 v horizontu od roku 1928. Statistika ale potvrzuje, že i v případě tohoto ukazatele je těžké hovořit o nějaké standardní hodnotě. Je pravda, že CAPE nad 30 bylo v horizontu od roku 1928 jen v necelých osmi procentech času, současně je ale potřeba mít na paměti, že nad průměrem 18,5 bylo v tomto horizontu asi ve třetině případů, přičemž s postupujícím časem má CAPE tendenci být v průměru stále výše.

2

Podobná je také situace v případě inflace. Její průměrná roční míra se v horizontu od roku 1928 pohybuje kolem tří procent, avšak zhruba ve dvou třetinách případů byla buď nižší než dvě procenta, nebo naopak vyšší než čtyři procenta.

4

A co třeba americké akcie? Jejich průměrný roční výnos v horizontu od roku 1928 dosahuje 9,8 %, výkonnost v jednotlivých letech ale byla hodně rozkolísaná.

5

Že by alespoň "nudný" dluhopisový trh nabídl nějakou stabilitu a průměrnost? Bohužel, ani na výnosy bondů se nelze spolehnout. V průměru výnos 10letých dluhopisů USA dosahuje přibližně 5 %, avšak zhruba v polovině případů v horizontu od roku 1928 byl výnos buď záporný, nebo naopak vyšší než šest procent.

6

"Znalost tržní historie může být prospěšná a může investorům pomoci při modelování různých scénářů, rozhodně ale neplatí, že je možné se řídit historickými průměry a odvolávat se na 'standardní tržní prostředí'," dodává Ben Carlson.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688