Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  17.08.2021 10:39:58

Tři důvody, proč by měly ženy začít investovat ještě dnes

Když jde o odstraňování nerovnosti mezi pohlavími, máme tendenci plácat se po ramenou, jaké jsme udělali velké pokroky. Zpráva Světového ekonomického fóra z roku 2021 však uvádí, že se rozdíly mezi muži a ženami v oblasti „Ekonomické participace a příležitostí“ zatím snížily jen zhruba o 58 %. Od roku 2020, kdy byla publikována minulá zpráva, došlo jen k marginálnímu zlepšení, a tak se odhaduje, že úplné odstranění genderových nerovností potrvá ještě dalších 267 let.

Tuto nerovnost lze do velké míry vysvětlit nižší participací žen na trhu práce. Kromě toho je zde ale i příjmová nerovnost (rozdíl mezi příjmy žen a mužů ve srovnatelném postavení), která i dnes celosvětově činí neuvěřitelných 37 %.

Ale aby to nebylo jednoduché, ženy podle průzkumu společnosti Fidelity ve skutečnosti uspoří víc než muži, i když ten rozdíl není veliký. Ženy uspoří zhruba 9 % svého ročního platu, zatímco muži pouze 8,6 %. Hlavní příčinou nerovnosti je ale rozdíl mezi platovým ohodnocením obou skupin a samotné spoření ho překlenout nepomůže. Kromě toho je průměrný úrok na spořicím účtu mnohem nižší než výnosnost peněz investovaných na akciovém trhu. Přesto na akciovém trhu obchoduje méně žen než mužů.

Situace se má tedy následovně: Žen je zaměstnáno méně než mužů a ty, které mají práci, za ni nedostávají tolik peněz jako jejich mužské protějšky. A i když dokážou uspořit víc, nemají jejich úspory právě nejlepší návratnost. Zkrátka tím, že neinvestují, se ženy zbytečně ochuzují o možnost převzít otěže své finanční budoucnosti do vlastních rukou.

Tím, že neinvestují, jen přicházejí o další peníze, tak proč s tím nezačít hned teď? Podívejme se na tři velice přesvědčivé důvody, proč by měly ženy začít investovat ještě dnes.

 1) Ženy žijí déle, a tak se potřebují na důchod zabezpečit lépe než muži

Ženy sice obecně vydělávají méně než muži, ale podle Světové zdravotnické organizace žijí o šest až osm let déle. To znamená, že pokud si chtějí uspořit dostatek na důchod, potřebují víc peněz než muži, protože s nimi musí vystačit delší dobu.

2) Pokud nechcete, aby vaše úspory ztrácely na hodnotě, je investování jediná možnost

Vzhledem k tomu, že se úrokové sazby spoření pohybují kolem 0 % a inflace činí celosvětově cca 3 %, není investování jen způsobem, jak rozmnožit majetek, ale hlavně nezbytným nástrojem, který zajistí, aby se tento majetek postupně nerozplynul.

Průzkum ukázal, že kdo neinvestuje na akciovém trhu, aby byl zajištěn na důchod, případně získal další prostředky, je oproti ostatním chudší asi o 12 %.​ A protože se běžně úrokové sazby pohybují kolem nuly a někdy dokonce v minusu, je investování důležitější než kdy dřív.

3) Tvrdě pracujete, tak proč neinvestovat, aby pracovaly i vaše peníze?

Pokud chcete mít zajištěnou finanční budoucnost, postarejte se, aby vaše peníze vydělávaly stejně jako vy. Když dostáváte úroky ze spořicích účtů, dividendyakcií a nájem z investičních nemovitostí, zajišťují vám takto uspořené a investované peníze pasivní příjem. Mohou na vás pracovat, zatímco vy „lenošíte“.

V roce 2020 se počet investorek obchodujících prostřednictvím společnosti Saxo Bank celosvětově zvýšil o 354 %, zatímco počet jejich mužských protějšků jen o 288 % – to je velice povzbudivé. Rozdíly mezi ženami a muži na investičních trzích však lze snížit ještě dál. Právě v oblasti investic mohou ženy genderovou nerovnost řešit samy, bez pomoci ostatních, když se ještě dnes vrhnou do akce. Zjistěte si potřebné informace, vypracujte plán a toho se potom držte. Jednou si za to poděkujete.  Právě to je totiž způsob, jak výrazně zlepšit finanční situaci žen. 

Cesta k finanční svobodě je dlouhá a vyžaduje pozornost, soustředěnost a odhodlání. Pravidelným investováním diverzifikujeme příjmové toky a získáme dodatečný příjem či zajištění na stáří. Výhody z toho neplynou pouze nám. Mohou plynout i našim blízkým. Nebude to jednoduché, objeví se nejedna výzva a s postupem času bude nutné strategii upravovat tak, aby odpovídala vaší životní cestě. Ale opravdu se to vyplatí. Získáte tak finanční zajištění a nezávislost.

 

Saxo Bank

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:14  S&P 500 poklesl popáté v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:03  Poslední vyjádření z Fedu před začátkem mediální karantény (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

16.10.20235 důvodů, proč by měly firmy kupovat biometan Renewable Energy Europe B. T. (Renewable Energy Europe B. T.)
03.08.2022Karol Piovarcsy (Euro Asia AM): 10 důvodů, proč investovat do zemí ASEAN Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688