mzv.cz (MZv ČR)
Volby  |  16.08.2021 00:00:00

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (8. a 9. října 2021) v Lublani

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (8. a 9. října 2021)

16.08.2021 / 13:00 | Aktualizováno: 16.08.2021 / 13:30

Prezident republiky vyhlásil na dny 8. a 9. října 2021 volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky rozhodnutím publikovaným ve Sbírce zákonů pod č. 611/2020 Sb. Hlasování bude probíhat také mimo území České republiky na zastupitelských a konzulárních úřadech České republiky, vč. Velvyslanectví ČR v Lublani.

Nachází-li se osoba v době voleb ve Slovinsku, má právo volit a hodlá hlasovat na zastupitelském úřadě v Lublani, má dvě možnosti jak postupovat, odvislé od charakteru svého pobytu.

V případě dlouhodobého pobytu v územním obvodu našeho zastupitelského úřadu musí být zapsána ve zvláštním seznamu voličů vedeném naším úřadem, v případě krátkodobého pobytu musí mít voličský průkaz vydaný obecním úřadem v místě trvalého pobytu, v jehož stálém seznamu voličů je zapsána. Každý volič může být zapsán pouze v jednom seznamu voličů.

Na zastupitelském úřadu České republiky v Lublani mohou podle platné právní úpravy volit pouze voliči zapsaní ve zvláštním seznamu voličů nebo voliči, kterým byl vydání voličský průkaz.

  • Zápis do zvláštního seznamu voličů

Zápis do zvláštního seznamu je možný na základě písemné žádosti, doložené dokladem potvrzujícím totožnost žadatele, jeho státní občanství ČR a bydliště ve Slovinsku.

Žádost voliče o zápis do zvláštního seznamu voličů musí být doručena nebo předána zastupitelskému úřadu nejpozději 40. den před prvním dnem voleb, tj. 29. srpna 2021 (neděle), a to do 16.00 hodin.

Možnosti podání žádosti o zápis do zvláštního seznamu voličů:

  1. Osobní podání žádosti na ZÚ – písemná žádost o zápis do ZSV doložená originálem, popř. ověřenou kopií dokladů potvrzujících totožnost voliče, jeho státní občanství ČR a bydliště v územním obvodu tohoto zastupitelského úřadu. Zastupitelský úřad nevyžaduje ověření podpisu občana na žádosti o zápis do zvláštního seznamu voličů.
  2. Písemné podání žádosti zaslané v poštovním styku, které volič doloží originálem, popř. ověřenou kopií dokladů potvrzujících jeho totožnost, státní občanství ČR a bydliště v územním obvodu tohoto zastupitelského úřadu.

 

  • Žádost o voličský průkaz

Volič může požádat o vydání voličského průkazu již ode dne vyhlášení voleb, a to osobně do okamžiku uzavření zvláštního seznamu voličů, tj. 6. října 2021, nebo podáním doručeným nejpozději 7 dnů přede dnem voleb, tj. do 1. října 2021; toto podání musí být v listinné podobě opatřené úředně ověřeným podpisem voliče, nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky. Zde lze stáhnout žádost o vydání voličského průkazu.

Zastupitelský úřad předá voličský průkaz nejdříve 15 dnů před prvním dnem voleb, tj. 23. září 2021, a to osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle v poštovním styku, formou mající podle místních podmínek charakter doporučené zásilky. Pokud se volič dostaví osobně na zastupitelský úřad v období od 23. září 2021 do 6. října 2021 a požádá
o vydání voličského průkazu, vydá mu zastupitelský úřad voličský průkaz na počkání.

 

  • Vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů

Žádost o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů vedeného Velvyslanectvím České republiky v Lublani může volič zaslat poštou. O vyškrtnutí ze seznamu obdrží písemné potvrzení. o vyškrtnutí voliče ze zvláštního seznamu voličů může být písemná nebo ústní. Ústně může volič požádat o vyškrtnutí jen při osobní návštěvě zastupitelského úřadu; pracovník zastupitelského úřadu učiní o této skutečnosti záznam. Uznat lze též žádost voliče o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů zaslanou elektronickou poštou opatřenou zaručeným elektronickým podpisem. Běžná žádost prostřednictvím e-mailu není dostačující z důvodu nedostatečné identifikace voliče a anonymity odesílatele. Přijmout lze rovněž žádost o vyškrtnutí ze ZSV, zaslanou e-mailem, jehož přílohou bude scan žádosti s úředně ověřeným podpisem žadatele. Telefonická žádost není přípustná. Podpis voliče na žádosti o vyškrtnutí není nutno úředně ověřovat. V případě pochybností zastupitelský úřad dotčeného voliče kontaktuje.

Vyškrtnutí s účinností pro volby do PS P ČR konané v roce 2021 lze provést nejpozději 2 dny před prvním dnem voleb, tj. nejpozději 6. října 2021. Voliče, kterému byl vydán voličský průkaz, lze vyškrtnout jen tehdy, jestliže spolu s podáním žádosti o vyškrtnutí zastupitelskému úřadu vrátí voličský průkaz.

Zastupitelský úřad vydá vyškrtnutému voliči potvrzení o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů.

 

Důležité termíny v souvislosti s konáním voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky naleznete zde: Přehled termínů a lhůt pro volby do Poslanecké sněmovny 2021

Informace pro veřejnost o nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jsou průběžně uveřejňovány také na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

přílohy

zadost_o_zapis_do_ZSV_2 - 118 KB PDF (Acrobat dokument) 26.10.2012
https://www.mzv.cz/file/899002/zadost_o_zapis_do_ZSV.pdf

zadost_o_vydani_VP_2 - 126 KB PDF (Acrobat dokument) 17.10.2012
https://www.mzv.cz/file/893628/zadost_o_vydani_VP.pdf

zadost_o_vyskrtnuti_ze_ZSV_5 - 194 KB PDF (Acrobat dokument) 17.10.2012
https://www.mzv.cz/file/893641/zadost_o_vyskrtnuti_ze_ZSV.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688