Redakce (Kurzy.cz)
Investice  |  16.08.2021 11:31:20

Výhled pro 33. týden - minutes centrálních bank, maloobchod a průmysl v USA


Centrální banky, ECB a Fed, tento týden zveřejní zápis z jejich posledního měnověpolitického zasedání. U Fedu bude pro trh důležitou informací, jak jednotliví členi bankovní rady vyhodnocují tempo oživení ekonomiky a trhu práce a jak vnímají inflační rizika. Americká spotřebitelská inflace v červenci již nenavýšila meziroční dynamiku, ovšem výrobní inflace (PPI) udržuje vyšší tempo a na spotřebitelské ceny bude nadále vyvíjet tlak. To samé platí i pro ČR, ceny průmyslových výrobců ČSÚ vydá dnes ráno. Ke konci týdne dorazí i ty německé, které jsou přes ceny importů relevantní i pro domácí vývoj. V eurozóně bude zveřejněn zpřesněný odhad růstu HDP ve druhém čtvrtletí a v USA vyjdou maloobchodní tržby a průmyslová výroba.

Ceny tuzemských průmyslových výrobců se podle našeho odhadu v červenci dostaly na meziročních 7,1 % (konsensus 6,8 %), což by odpovídalo meziměsíčnímu tempu téměř 1 %. Ceny udržuje ve svižném tempu zvýšená poptávka po rozvolnění pandemických restrikcí v kombinaci s nedostatkem výrobního materiálu. Rostou i ceny dodavatelů a zdražuje globální kontejnerová doprava. Navíc vzrostly ceny energií včetně elektřiny. Svižné tempo by mělo ukázat i německé PPI za červenec. Tamní ceny výrobců dle odhadů v červenci vzrostly o 0,8 % meziměsíčně, čímž by se dostaly na meziročních 9,2 %. Na takto vysoké úrovni byly naposled v září 1981.

V úterý dorazí předběžný odhad HDP za 2Q21 v Maďarsku a na Slovensku a pro eurozónu vyjde zpřesněný odhad včetně struktury růstu. Dozvíme se tedy, co stálo za ekonomickým oživením o mezikvartálních 2 %. Očekává se citelný impuls od spotřeby domácností, ale také od tvorby zásob.

V USA očekáváme červencovou statistiku maloobchodních tržeb a průmyslové výroby. V letní sezóně a po otevření ekonomiky lze očekávat, že tržby v sektoru služeb vzrostly. To samé ale nemusí platit pro tržby se zbožím. Po jarním svižném tempu již chybí impuls z vyplácení podpůrných šeků v rámci pandemické pomoci. Meziměsíčně trh očekává mírný pokles, po očištění o kategorii prodejů aut se ale měl dostavit mírný růst. Spotřebitelská nálada se aktuálně zhoršuje, což věstí pouze umírněné útraty domácností v dalších měsících, a tedy i dynamiku tržeb v maloobchodu.

Průmyslová výroba v USA si měla v červenci udržet obdobné tempo jako v červnu (poblíž 0,5 % m/m). Využití výrobních kapacit mělo dosáhnout na 75,7 %, což je stále o něco méně než před vypuknutím pandemie (76,3 %). Stejně jako v Evropě, i expanze amerického průmyslu je aktuálně brzděna nedostatkem výrobního materiálu i pracovní síly.  

Během středy a čtvrtka vyjde zápis z posledního zasedání ECB a Fedu. Důležitá ekonomická data v kalendáři nejsou. Týden završí německé PPI. 


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688