Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.08.2021 13:22:33

Dobře si ještě povede cyklická hodnota, štafetu začnou přebírat silné společnosti, tvrdí Blackrock

Výhled pro americké akcie je stále „konstruktivní“ a pomáhat by jim mělo hned několik faktorů. Na CNBC o tom hovořil Anthony DeSpirito z investiční společnosti Blackrock. Uznal, že valuační násobky se nacházejí vysoko. Riziková prémie ale podle něj ukazuje na pokračující velkou atraktivitu akcií, k tomu se přidává silný růst celé ekonomiky a ziskovosti obchodovaných společností.

DeSpirito řekl, že během posledního roku došlo k mírnému snížení valuačních násobků u amerického trhu. To znamená, že růst cen akcií byl zcela tažen vyšší ziskovostí. Ohledně vlivu, který by na akcie mohla mít současná vyšší inflace, pak uvedl, že jde rozhodně o významné téma. Velká část inflačních tlaků je ale „bezpochyby přechodná“ a vyvolává je předchozí rychlé uzavření a následné otevírání ekonomiky.

Otázkou podle investora je, jaký bude inflační vývoj v delším období. Jak bylo uvedeno, velká část silných inflačních tlaků podle něj pomine, ale k tomu dodal, že relativně vyšší inflace může přetrvat delší dobu. Každopádně je dobré vzít do úvahy, že různé firmy reagují na vyšší inflační tlaky rozdílně. To znamená, že jim jinak rostou ceny vstupů a k tomu mají jinou schopnost promítat ceny vstupů do prodejních cen.


Blackrock podle investora nyní preferuje silné společnosti s tím, že „existuje řada pohledů na to, co určuje kvalitu.“ Mezi hlavní faktory patří silný podnikatelský model, rozvaha, kvalitní management a do této skupiny faktorů by měla být zařazena i zmíněná schopnost určovat výši prodejních cen.

Na otázku týkající se atraktivity cyklických titulů DeSpirito odpověděl, že pokud si vezmeme jako vodítko historii, zjistíme, že po posledních čtyřech nebo pěti recesích si vedly nejlépe právě cyklické hodnotové společnosti. A to asi po dobu dvou let po konci recese. Důvod je přitom zřejmý: Pád do recese nejvíce odnesou cyklické akcie a ty pak zase generují největší zisky. Potvrzuje to i poslední rok, který nahrával energetice, finančním titulům a podobně. To bude podle investora ještě nějaký čas trvat, štafetu ale začnou postupně přebírat zmíněné silné společnosti s tím, jak bude cyklus stárnout.

DeSpirito hovořil o atraktivitě výnosů, které nabízí akcie relativně k obligacím. Následující graf ukazuje vývoj rozdílu mezi dividendovým výnosem a výnosem desetiletých vládních dluhopisů.
2
Zdroj: Twitter

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688