mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  16.08.2021 06:24:00

COVID19 - aktuální informace o vstupu a cestě do Austrálie a na Nový Zéland - UPDATE k 18.6.2021

COVID19 - aktuální informace o vstupu a cestě do Austrálie a na Nový Zéland - UPDATE k 18.6.2021

16.08.2021 / 06:15 | Aktualizováno: 16.08.2021 / 06:24

Zde najdete aktuální informace o vstupu a cest do Austrálie a na Nový Zéland - UPDATE 8.7.2021

1. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT - Austrálie a Nový Zéland:

Shrnutí:

  • Cesty za účelem turistiky z většiny zemí nejsou povoleny, vstup do obou zemí je cizincům umožněn pouze, je-li udělena výjimka;
  • po příjezdu je vyžadována 14-ti denní karanténa v určeném zařízení, která je zpoplatněna,
  • cestování je umožněno pouze z omezeného výčtu zemí ( například mezi Austrálií a Novým Zélandem).

Austrálie a Nový Zéland v současnosti povolují vstup pouze omezenému okruhu osob, tj. občanům Austrálie/Nového Zélandu a osobám s trvalým pobytem a v případě Austrálie i jejich blízkým rodinným příslušníkům. V případě nutnosti cestovat u osob, které nespadají do kategorie občanů a trvalých rezidentů je potřeba před cestou zajistit výjimku k povolení vstupu, jak při cestách do Austrálie, tak při cestách na Nový Zéland. Vyjímky pro vstup jsou udělovány velmi omezeně. Cestující, kteří přicestují do Austrálie a na Nový Zéland mezinárodním letem, jsou povinni absolvovat 14 denní karanténu, která je zpoplatněna (orientačně: Austrálie 3 000 AUD za osobu; Nový Zéland 3 100 - 5500 NZD za pokoj a poplatky za případné další osoby ve stejném pokoji).

Informaci o tranzitu v rámci Austrálie a Nového Zélandu naleznete v samostatném článku na našich webových stránkách.

Vzhledem k měnícím se podmínkám, důrazně doporučujeme si před cestou ověřit podmínky odbavení u letecké společnosti!

UPOZORŇUJEME, že karanténa je v Austrálii i na Novém Zélandu zpoplatněna.

Austrálie:

Vstup do Austrálie je v současné době umožněn pouze občanům, osobám s trvalým pobytem v Austrálii a jejich rodinným příslušníkům a cestujícím z Nového Zélandu. V ostatních případech je nutné mít udělenou výjimku ke vstupu. Výjimky jsou povolovány pouze ve velmi omezených případech. Více informací zde.

Každý, kdo vstoupí do Austrálie je povinen absolvovat 14-denní karanténu (karanténa v učených zařízeních). Více viz informace Ministerstva zdravotnictví Austrálie. V případě delších mezinárodních tranzitů je možné požádat o výjimku z povinnosti absolvovat celý karanténní pobyt. Všichni cestující do Austrálie jsou povinni před nástupem do letadla předložit negativní PCR test, ne starší než 72 hodin. Bez tohoto testu nebudou cestující vpuštěni na palubu letadla. Povinnost předložení negativního testu se týká všech osob nad 5 let. Aktuální informace ověřte u letecké společnosti před započetím cesty.

Nový Zéland:

Vstup na Nový Zéland je v současné době umožněn pouze občanům a osobám s trvalým pobytem na NZ a cestujícím z omezeného výčtu zemí ( např. Austrálie). V ostatních případech je nutné mít udělenou výjimku ke vstupu. Výjimky jsou povolovány pouze ve velmi omezených případech (pracovníci v kritických infrastrukturách, zdravotníci apod.). Více informací zde.

Stejně jako v Austrálii, i na Novém Zélandu musí všichni, kteří vstupují, absolvovat 14-denní karanténu (self-quarantine nebo karanténa ve vládních zařízeních). Zároveň je každý povinen absolvovat testování na Covid-19 a to 0./1. den po příjezdu a následně 3. a 12. den po příjezdu. Výjímku mají cestující z Austrálie ( více informací zde). Cestující na Nový Zéland jsou povinni si před odletem zajistit voucher pro místo v karanténě v rámci tzv. Managed Isolation Allocation System. Více ke karanténě a testování naleznete zde. Voucher je vyžadován u všech cestujících. Bez tohoto voucheru nebudou cestující vpuštěni na palubu letadla.

Cestování mezi Austrálií a Novým Zélandem (Trans Tasman bubble) – praktické informace - !!od 24.7.2021 je tato možnost opět pozastavena

Dne 19. dubna 2021 bylo umožněno cestování mezi Austrálií a Novým Zélandem, v rámci tzv. Trans Tasman bubble. Cestování je v rámci tohoto opatření umožněno všem cestujícím, tj. i osobám, které na Novém Zélandu a v Austrálii pobývají na základě dlouhodobých víz /včetně Working holiday visa/. Na cestování v rámci Trans Tasman bubble se nevztahuje povinná karanténa, pokud cestující před cestou strávil alespoň 14 dnů v Austrálii nebo na Novém Zélandu.

Možnost cestování mezi Nový Zélandem a Austrálii je pozastaveno ode dne 24.7.2021 . Viz webové stránky NZ úřadu, AUS úřadu).

Upozorňujeme, že cestující, kteří cestují do Austrálie musí mít pro vstup předem zajištěné e-visitor visa (viz zde), pokud nemají umožněný vstup na základě již dříve uděleného víza do Austrálie. V případě Nového Zélandu je nutné mít před odletem zajištěnu NZeTA (zde), pokud již toto povolení ke vstupu nemají nebo již není platné.

 

2. DOPRAVA:

V současnosti jsou komerční spoje z Austrálie a Nového Zélandu limitovány, nicméně existují. Spoje z Austrálie nabízí například Společnost Qatar Airways, příp. společnost Emirates (omezeně). V případě tranzitu přes jinou zemi je nutné ověřit podmínky pro navazující cestu do ČR. Informace naleznete na webové stránce příslušného zastupitelského úřadu ČR v dané zemi (nejčastěji Vídeň, Berlín), letecké společnosti nebo oficiálních institucí tranzitní země. Dále na stránkách Ministerstva zaraničních věcí zde.

Australští občané, osoby s trvalým pobytem a osoby s dvojím občanstvím musí před odletem zažádat o výjimku k vycestování z Austrálie.

Vzhledem k měnícím se podmínkám, důrazně doručujeme si před cestou ověřit podmínky odbavení u letecké společnosti.

 Vnitrostátní dopravy funguje. V případě výskytu onemocnění Covid-19 dochází k uzavírání hranic mezi jednotlivým státy, i v rámci Austrálie. Aktuální podmínky je nutné průběžně sledovat.

Přehled aktuálních opatření pro jednotlivé státy v Austrálii naleznete zde.

Přehled aktuálních opatření na novém Zélandu naleznete zde.

 

3. Opatření:

Aktuální informace o opatřeních v Austrálii naleznete zde.

Aktuální informace o opatřeních na Novém Zélandu naleznete zde.

 

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Austrálie: Australská vláda, Ministerstvo vnitra/Imigrační úřad, Ministerstvo zdravotnictví. Doporučujeme stáhnutí mobilní aplikace Australia COVID19 s aktuálními informacemi o vývoji případů COVID19, informacemi o cestování, vízech, finanční podpoře australské vlády, karanténě a vstupu a pobytu v Austrálii a jednotlivých státech a teritoriích, a nově i mobilní aplikace COVIDSafe, která umožňuje sledování kontaktů majitele mobilního zařízení s osobami s pozitivním testem na COVID19.

Nový Zéland: NZ vláda, NZ Immigration, NZ ministerstvo zdravotnictví, Informace o karanténě a testování

Generální konzulát České republiky v Sydney: veškeré kontakty naleznete zde.

5. NÁVRAT DO ČR

Z hlediska epidemiologického jsou Austrálie a Nový Zéland na seznamu států s nízkým rizikem nákazy COVID-19 (zelená barva).

Od 9.7.2021 dochází k výrazné změně ohledně povinností pro příjezd z hlediska vyplnění příjezdového formuláře a předložení negativního testu na Covid-19:

Příjezdový formulář:

Všichni cestující (tj. i z Austrálie a Nového Zélandu) musí před cestou vyplnit Příjezdový formulář a vytištěný formulář předložit při vstupu do ĆR.

PCR/ Antigenní testy:

Občané třetích zemí, mají povinnost disponovat před cestou potvrzením antigenního testu (max. 48 hodin od odběru), nebo písemným potvrzením akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu (max. 72 hodin od odběru).

Občané ČR a jejich rodinní příslušníci a cizinci s povoleným pobytem na území ČR mohou test absolvovat až do 5 dní od příjezdu do ČR. Pro tuto kategorii osob platí výjimky v případě, že jsou plně očkováni a přeloží certifikát vydaný Austrálií nebo Novým Zélandem, pokud uplynulo min. 14 dní od druhé dávky.

Podrobné informace, včetně jednotlivých výjimek z povinnosti předložit negativní test naleznete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí zde

Bez ohledu na uvedené výjimky z předložení negativního testu je však potřeba ověřit podmínky pro přepravu u zvoleného dopravce a případné podmínky země tranzitu.

Uznávání certifikátů o očkování

Na základě potvrzení o absolvovaném očkování vydaným australskými úřady novozélandskými je v České republice možné si nechat vystavit národní očkovací certifikát ( je potřeba doložit další potvrzení - například subjektu, který očkování provedl nebo praktického lékaře. V případě certifikátu z Nového Zélandu vydává potvrzení Ministerstvo zdravotnictví NZ). Více informací najdete na informačních stránkách ke koronaviru  zde.

 

6. FUNGOVÁNÍ ČESKÝCH ÚŘADŮ

České úřady v Austrálii a na Novém Zélandu (Generální konzulát v Sydney, Velvyslanectví v Canbeře, honorární konzuláty v Aucklandu, Queenstownu, Brisbane, Adelaide, Melbourne a Hobartu) FUNGUJÍ.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688