Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.08.2021 21:03:13

Americké akcie, výnosy bondů a politika Fedu: Na co nezapomenout?

Analytici z České spořitelny ve své srpnové akciové analýze mimo jiné věnovali pozornost americké výsledkové sezóně a tomu, jak podpořila náladu na burzách. Vedle toho ale také shrnuli rizikové faktory, které na americký akciový trh nyní mohou (za)působit.

Ústup od QE ve hře

Když Fed v roce 2013 zahájil útlum kvantitativního uvolňování (v květnu o něm poprvé na plná ústa promluvil tehdejší šéf Fedu Ben Bernanke), vyskočily výnosy amerických 10letých dluhopisů rychle z 1,6 % na 3 %. V současnosti patrně nelze čekat stejnou reakci, a to kvůli tomu, že tehdy se jednalo o nový nástroj a trh byl oznámením překvapen více, než lze čekat po dalších osmi letech.

Nezanedbatelným faktem je ovšem to, že současné programy odkupů aktiv mají objem 120 miliard USD za měsíc, tedy podstatně větší než po finanční kriziZ trhu s dluhopisy tak při snižování objemu odkupů zmizí větší díl poptávky. Vládní dluh USA je také podstatně vyšší (127 % HDP oproti tehdejším 100 %). Rozpočtový deficit pro letošní rok je v Americe plánovaný 4,5krát hlubší než v roce 2013, na straně nabídky je tedy objem potřeby dluhového financování vyšší.

Akciovým trhem je útlum odkupů aktiv obecně krátkodobě vnímán jako negativní faktor kvůli předpokládanému růstu dluhopisových výnosů a útlumu růstu měnové báze. Potenciální efekt zpomalování růstu peněžní zásoby na ocenění akciových trhů je obtížně kvantifikovatelný, nicméně v roce 2013 bylo zřejmé, že omezování kvantitativního uvolňování vyvolalo větší opatrnost a výběr zisků v rámci akciových portfolií.

Letos v březnu 10leté vládní dluhopisy krátce vynášely okolo 1,75 %, pro akciový trh jako celek to ale podstatnější problém nebyl (ačkoli se o tom hodně mluvilo, měnily se preference investorů ohledně sektorů a strategií a podobně, hlavní indexy se držely poměrně slušně). Výraznější dopad by mohly mít 10leté výnosy nad předpandemickou úrovní 2 %. Zhruba tuto úroveň naznačuje i implikovaná riziková prémie akcií, jež na úrovni 3,3 % ukazuje prostor na pokles asi o 70 bazických bodů k úrovni 2,6 % z letošního jara. Vyšší hodnoty by znamenaly pokles k nejnižším úrovním za 10 let, což by mohlo mít na ocenění akcií již o poznání větší vliv.

Riziková prémie indexu S&P 500

Silné výsledky hospodaření firem

K růstu prémie na současnou úroveň od jara přispěly nejen klesající dluhopisové výnosy, ale částečně také klesající P/E, a to přesto, že index S&P 500 letos roste o zhruba 18 % (zpráva ČS, z níž je tento text, je z 9. srpna; v uplynulém týdnu se zisk indexu od začátku roku přehoupl přes 20 % – pozn. red.). Kombinované zisky (oznámené + očekávané) firem z indexu S&P 500 pro rok 2021 totiž rostly více než index, a poměr dvanáctiměsíčního forwardového P/E tak klesl na 21,1 (podle FactSet) z 22 na začátku roku a z více než 23, což bylo maximum loni v srpnu. S&P 500 se tedy jeví "levnější", nicméně stále jde o hodnotu asi 30 % nad 10letým průměrem.

Dynamika vývoje hospodaření firem je pozitivní i v rámci končící výsledkové sezóny za druhý kvartál, kdy kombinované zisky firem z indexu S&P500 rostly o 89 %, zatímco na začátku sezóny se očekával růst "jen" o 63 %. Průměrná firma tak oznámila výsledky asi 17 % nad odhady. Míra překvapení byla největší u sektorů zdravotnictví (81 %), nezbytného spotřebního zboží (87 %), technologií (56 %) či financí (52 %). Za výrazně lepšími výsledky stojí jak lepší než očekávané tržby na úrovni 25% meziročního růstu (očekávání na začátku kvartálu 19 %), tak marže, kdy čistá marže na úrovni 13 % je vyšší než 11,8 % očekávaných na začátku výsledkové sezóny. Zatím se tak nepotvrdily obavy o negativní vliv nákladové inflace kvůli problémům v dodavatelských řetězcích a růstu cen komodit.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/americke-akcie-vynosy-bondu-politika-fedu-na-co-nezapomenout

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688